Hond ontwormen
Honden fases Puppy Verzorging Verzorgingstips

Je hond ontwormen, hoe doe je dat?

Je hond ontwormen, hoe doe je dat en waar moet je opletten? Toen wij Xena kregen vond ik het heel erg lastig om te bepalen wanneer ik haar moest ontwormen en welk middel geschikt was. Ik heb toen informatie opgezocht op internet en ik heb informatie gekregen van onze dierenarts. Deze informatie wil ik ook heel graag met jullie delen. Daarom deel ik vandaag mijn tips en tricks met jullie op het gebied van ontwormen.

 

Wanneer moet je jouw hond ontwormen?:

Wanneer je jouw hond moet ontwormen verschilt per kuur en per hond. Ik raad je aan om dit goed te bespreken met je dierenarts. Het meest gangbare is als je hond 2,4,6 en 8 weken oud is. Deze kuur word dus gegeven bij de fokker. Daarna word meestal aangeraden om je hond elke maand te ontwormen tot je hond 6 maanden oud is. Als je hond ouder is dan 6 maanden dan is het meestal elke 3 maanden. Nogmaals wil ik je erop attenderen dat dit alleen een richtlijn is en dat dit dus per kuur en per hond kan verschillen. Vraag daarom altijd advies aan je dierenarts. Vaak word er aangeraden om je hond in ieder geval voor de inentingen te ontwormen. In onderzoek is er namelijk aangetoond dat een hond die geen wormen heeft de stof van de entingen beter opneemt. Als je meerdere dieren in huis hebt raad ik je aan om alle dieren tegelijk te ontwormen zodat ze elkaar niet opnieuw kunnen besmetten. Als je na de kuur restanten van wormen in de ontlasting ziet dan is het verstandig om contact op te nemen met je dierenarts. De dierenarts raad je waarschijnlijk aan om de kuur na 3 weken nogmaals te herhalen.

 

Symptomen van wormen:

De symptomen van wormen zijn een opgeblazen buik, diarree met soms bloedverlies, braken, doffe vacht, huiduitslag, zwakte, vermagering, met de kont over de grond heen schuiven, wormen die eruit zien als rijstkorrels rond de anus en bij pups zie je een groeiachterstand. Wormen zijn vooral gevaarlijk voor puppy’s maar je hond kan ook de wormen overdragen op mensen. Daarom is het wel noodzakelijk om je hond te blijven ontwormen. Mocht je 1 van deze symptomen zien bij je hond dan raad ik je aan om naar de dierenarts te gaan. Alleen je dierenarts kan uitsluitsel geven waar je hond last van heeft.

Verschillende soorten middelen:

Je hebt verschillende soorten met ontwormingsmiddel. Ze bestaan er in pillen, pipetten en vloeistof. Wij hebben altijd pilletjes die we Xena geven met een stukje worst. De pipetten kan je in de nek van je hond spuiten. Houd er dan wel rekening mee dat je jouw hond even niet op die plek kan aaien. Bespreek met je dierenarts welk middel voor jou hond geschikt is. Dit gaat meestal op het gewicht van je hond.

 

Wij gebruiken dus eigenlijk altijd pillen voor Xena en met een stukje worst vind ze dit prima. Het is dus belangrijk om je hond te blijven ontwormen en het hoort dus eigenlijk bij de basis verzorging van jouw hond. Ik hoop dat we je iets meer informatie hebben kunnen geven over het ontwormen van je hond en mijn advies blijft als je ergens onzeker over bent gewoon vragen aan je dierenarts.

 

Shelley

Shelley is de bedenkster van hondenwereldonline.nl. Hier blogt ze een aantal keer per week. Ze blogt hier over van alles wat met honden te maken heeft en deelt ze haar passie met haar lezers. Ze is trotse eigenaresse van Dwergkees Xena, haar grote liefde.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *