Herplaatsers Hond en gezin Honden fases Senior Verzorgingstips Volwassen

Afscheid nemen van jouw geliefde hond

We moeten er allemaal niet aandenken maar zodra je een hond in huis neemt weten we allemaal dat het ooit gaat gebeuren. Dat we weer afscheid moeten nemen van onze geliefde hond. Een heel naar en vervelend idee maar misschien ook wel fijn om te weten hoe het precies in zijn werk gaat als jouw hond komt te overlijden of misschien zit je nu wel in een situatie en zoek je meer informatie op over wat je kan verwachten. Mocht dit laatste het geval zijn dan wens ik je in ieder geval heel veel sterkte met het gemis en denk ik even extra aan jou!

Begraven:

Zodra jouw hond overleden is zijn er een paar opties waar je voor kan kiezen. Je kan ervoor kiezen om je hond te begraven op een dierenbegraafplaats. Als je hiervoor kiest dan krijg je 2 opties. Je kan kiezen voor een individuele begraving of voor een anonieme begraving. Kies je voor een individuele dan krijgt jouw hond een eigen grafje en kan je hem nog eens opzoeken wanneer je dit graag wilt. Ook kan je dan zelf kiezen hoe je hond begraven word en hoe zijn graf er uit ziet. Kies je voor een anonieme begraving dan weet je niet precies waar jouw hond begraven word maar word er gekozen voor een anoniem mooi plekje. De kosten hiervan verschillen heel erg. Dit komt door de keuze tussen een anoniem of een individuele begraving. Wat ook verschil maakt is het soort hond, de grootte en het gewicht. Voor een individueel graf betaal je elk jaar aan grafrechten. Bij een anonieme begraving zijn de kosten eenmalig.

Kosten begraven:

Zoals we net al aangeven verschillen de kosten heel erg naar wat je wensen zijn. Hieronder vind je een overzichtje van wat je ongeveer kan verwachten.

Individuele begraving jaarlijkse kosten tussen de €175,- en €375,-

Anonieme begraving eenmalige kosten tussen de €100,- en €210,-

Zelf begraven:

Het is toegestaan om je hond zelf te begraven. Hiervoor heb je wel genoeg ruimte nodig en dit moet op eigen grond. Begraaf je hond in ieder geval om 75cm diep. Dit om gezondheidsrisico’s en milieu risico’s te verkleinen. De regels hierom kunnen verschillen per gemeente. Dus mocht je zeker willen zijn wat de regels in jouw gemeente zijn, check dit dan even van te voren.

Cremeren:

Bij cremeren heb je net zoals bij begraven keus uit 2 opties. Je kan kiezen voor een collectieve crematie. Dit betekent dat jouw hond gezamenlijk met andere dieren gecremeerd word. Vaak is het dan niet mogelijk om zelf het as te ontvangen en uit te strooien. Dit word dan voor je gedaan en je ontvangt hier achteraf bericht van. In sommige gevallen is er wel een optie waarbij de dieren gescheiden de oven in gaan en dan is het vaak wel mogelijk om het as te ontvangen. Bij een individuele crematie word jouw hond alleen gecremeerd en is het dus wel altijd mogelijk om het as te ontvangen. Ook zijn er vaak meer opties waar je voor kan kiezen. Bijvoorbeeld het begeleiden van jouw hond tot de daadwerkelijke crematie of je hond laten opbaren zodat je nog afscheid van hem kan nemen in het crematorium.

Kosten cremeren:

De kosten van het cremeren van jouw hond hangt af van 2 factoren namelijk het gewicht van je hond en voor welk type crematie je kiest. Om een indicatie te geven zal het ongeveer gaan tussen de €80,- en de €235,-.

Het is helemaal geen leuk onderwerp om over na te denken maar we zullen allemaal op het punt komen dat we een keer hier over na moeten denken. Waar zou jou voorkeur naar uit gaan? of heb je het al eens mee gemaakt en heb je toen een keus gemaakt die je graag met ons wilt delen? Laat het ons dan zeker even weten!

Shelley

Shelley is de bedenkster van hondenwereldonline.nl. Hier blogt ze een aantal keer per week. Ze blogt hier over van alles wat met honden te maken heeft en deelt ze haar passie met haar lezers. Ze is trotse eigenaresse van Dwergkees Xena, haar grote liefde.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *