Herplaatsers Hond en gezin Honden fases Op stap met je hond Puber Puppy Senior Verzorging Verzorgingstips Volwassen

Hond vervoeren in het buitenland

De zomerperiode komt er weer aan, wat heerlijk! Hebben we daar niet stiekem allemaal behoefte aan? Een lekker zonnetje op je gezicht tijdens het wandelen in plaats van door de regenbuien heen. Naast dat heerlijke zonnetje begin je misschien ook na te denken over een heerlijke zomervakantie. Maar wat ga je met jouw trouwe viervoeter doen? Blijft hij thuis bij de oppas? Een pension? Of neem je hem mee om op avontuur te gaan? Dat laatste is misschien heel erg leuk maar er komen ook de nodige regels bij kijken. Want hoe moet je nou je hond vervoeren naar je vakantiebestemming. In deze blog leggen wij alle regels uit met betrekking tot het vervoeren van jouw hond naar de populairste vakantiebestemmingen.

Duitsland:

In Duitsland is het verplicht om jouw hond vast te vervoeren in de auto. Dit betekent op de achterbank met een speciale hondengordel en voor in de achterbak betekent dit in een reiskennel, een rek tussen de stoelen of een gespannen net. Deze kan je vaak gewoon kopen bij tuincentrums, dierenwinkels of online. Onthou dat een “gewone” bench niet bedoeld is als reiskennel. Doe je dit dan riskeer je een boete en in sommige gevallen kan je hond zelfs in beslag genomen worden en terug naar Nederland gestuurd worden. Jouw hond is dan ook niet meer welkom in Duitsland. Mocht jouw hond in beslag genomen worden dan zijn de kosten voor het transport en de eventuele dierenarts kosten ook voor eigen rekening. Houd er ook rekening mee dat in sommige deelstaten/gemeentes er een muilkorf plicht is. Ik adviseer je dan ook om of een muilkorf mee te nemen of om eerst online te checken voor welke deelstaten/gemeentes dit verplicht is.

België:

In België gelden niet echt specifieke regels die anders zijn dan in Nederland. Het enige verschil is dat je jouw hond niet mag vervoeren op de passagiersstoel aan de voorkant van de auto. Dit geldt ook als je hond in een speciale hondengordel zit. Verder is het dus verstandig om de regels in Nederland te volgen. Dat betekent dat je zorgt dat je hond niet kan zorgen voor gevaarlijke situaties of verkeershinder. Ook mag je maximaal 5 dieren tegelijk mee nemen naar België. 

Frankrijk:

Ook in Frankrijk zijn er geen specifieke regels met betrekking tot het vervoeren van jouw hond in de auto. Daarom adviseren we je om de Nederlandse regels te hanteren. Verder is er in Frankrijk geen muilkorf plicht. Behalve voor grote honden in het openbaar vervoer. In het openbaar vervoer ben je ook verplicht om naast een muilkorf je hond aan te lijnen. Bepaalde rassen zijn in Frankrijk verboden. Dus check voor de zekerheid online of jouw hond mee mag naar Frankrijk.

Spanje:

In Spanje is het verplicht om gebruik te maken van een hondengordel als je jouw hond wilt vervoeren op de achterbank. Op de voorstoel is het niet toegestaan om jouw hond te vervoeren ook niet als gebruik maakt van een hondengordel. Wil je jouw hond vervoeren in de achterbak dan is het verplicht om gebruik te maken van een reiskennel, rek of net. Als je van plan bent om de veerboot te nemen naar bijvoorbeeld Mallorca vraag dan naar de specifieke regels om dat moment. Vaak is het niet toegestaan om de hond op dat moment in de auto te vervoeren en moet je hond in een reis bench op het dek worden vervoerd of aangelijnd op een tussendek verblijven buiten de auto. Het is verplicht om poepzakjes bij je te hebben als je een hond mee neemt. In veel gevallen is het niet toegestaan om je hond mee te nemen in het openbaar vervoer. Ben je dit van plan? Check dan online eerst of dit toegestaan is. Voor sommige honden geldt er een aanlijn en muilkorf plicht. Check online of dit voor jouw hond ook geldt.

Italië:

In Italië is het verplicht om als je meer dan 1 hond vervoert ze te vervoeren op de achterbank in een speciale hondengordel of in de achterbak in een reiskennel, rek of net. Hier word streng op gecontroleerd en doe je dit niet dan kan je een boete verwachten. Verder mag je hond geen slipketting dragen in Italië en is het verplicht om poepzakjes en een muilkorf bij je te hebben. In het openbaar vervoer is er een aanlijnplicht en een muilkorf plicht. Voor die aanlijnplicht geldt dat de riem maximaal 1,5 meter is. In sommige plaatsen in Italië is het zelfs verplicht om een flesje water bij je te hebben om de plasjes van je hond weg te kunnen spoelen! Ook is het niet toegestaan om meer dan 5 honden te vervoeren in Italië. 

Oostenrijk:

In Oostenrijk gelden dezelfde regels als in Nederland. Dat betekent dat je er voor moet zorgen dat je hond niet kan zorgen voor gevaarlijke situaties of voor verkeershinder. Wel is het in het openbaar vervoer en in de skiliften verplicht om jouw hond een muilkorf om te doen. Zorg dus dat je deze bij je hebt.

Portugal:

Het is verplicht om je hond op de achterbank vast te zetten in een speciale hondengordel. Ook mag je je hond vervoeren in de achterbak. Dit moet je doen in een reisbench, met een speciaal hondenrek of een net. Niet alle hondenrassen zijn toegestaan dus check voor de zekerheid online of jouw hond mee mag. Volgens de wet zijn honden verboden in openbare gebouwen, openbaar vervoer, restaurants en op sommige standen. In treinen mag je je hond mee nemen maar alleen wel in een hygiënische bench. Je mag maximaal 5 honden tegelijk mee nemen naar Portugal.

Kroatië:

Je hond mag niet vervoerd worden op de voorstoel in de auto. Verder gelden er geen specifieke regels in Kroatië met betrekking tot het vervoeren van je hond in de auto. Sommige hondenrassen zijn niet welkom in Kroatië. Check dit dus zeker even van te voren. Je mag maximaal 5 honden tegelijk vervoeren in Kroatië. Als je gaat wandelen met je hond ben je verplicht om je hond aan te lijnen. Grote honden zijn ook verplicht om een muilkorf te dragen. Het is toegestaan om je hond mee te nemen in de trein. Kleine honden moeten op schoot zitten en zijn gratis. Voor grote honden betaal je ongeveer de helft van het kaartje. Je hond mee nemen in een bus of tram is dan weer niet toegestaan.

Ik hoop dat jullie reis hiermee een stukje makkelijker gaat worden. Mocht je door meerdere landen gaan reizen check dan ook de regels in deze landen zodat je niet voor onnodige verrassingen komt te staan. Twijfel je ergens over? Check dan eerst of je dit online kan vinden of stuur een bericht naar jullie verblijfsaccommodatie. Zij kunnen je vaak nog beter informeren. 

Shelley

Shelley is de bedenkster van hondenwereldonline.nl. Hier blogt ze een aantal keer per week. Ze blogt hier over van alles wat met honden te maken heeft en deelt ze haar passie met haar lezers. Ze is trotse eigenaresse van Dwergkees Xena, haar grote liefde.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *