vraag maar raak
Gastblogs Jeannette van Hondentrainingjeannette Opvoedtips Verzorging Vraag maar raak

Recap van de allereerste “vraag maar raak”

Afgelopen maandag was het EINDELIJK zo ver! Onze allereerste “vraag maar raak” en onze top gedragsdeskundige Jeannette beet het spits af. Wat was het een succes dankzij jullie en Jeannette natuurlijk! In deze recap kan je alles terug lezen wat er die dag gebeurt is, wat er gevraagd is en wat de antwoorden waren van onze gedragsdeskundige. Waarom? Zodat iedereen alles nog eens op zijn gemakje terug kan lezen. Vergeet ook niet even Jeannette te volgen op Instagram. En zet de volgende “vraag maar raak” alvast in je agenda. Deze vraag maar raak is op 14/06.

Mijn hond blaft elke ochtend als ik mijn dochter haar flesje geef. Dit doet ze alleen tijdens dit flesje. Hoe kan ik haar dit afleren?

Xena_pomeranian stelde bovenstaande vraag. De reactie van Jeannette is:

Bedenk waarom Xena dit doet. Is ze al uitgelaten? Heeft ze al eten gehad? Gaat het om aandacht? Geef haar eventueel een KONG met lekkers erin om haar af te leiden. Mocht dat niet werken dan wilt ze waarschijnlijk eerst eventjes aandacht door bijvoorbeeld eerst uit gelaten te worden of een goede aai beurt.

Waar heb jij de opleiding gevolgd tot gedragsdeskundige?

Abby.dayna stelde bovenstaande vraag. De reactie van Jeannette is:

Ik heb diverse cursussen en workshops gevolgd en een opleiding gedaan bij de Martin Gaus Academie in Lelystad. Verder probeer ik me elk jaar weer te ontwikkelen door nog meer cursussen te volgen en met andere instructeurs en gedragsdeskundige te praten over hoe zij bijvoorbeeld trainen. Mijn ervaring is dat je heel veel leert door het delen van ervaringen.

Onze hond pakt willekeurig dingen van onze kinderen. Hoe kunnen wij hier het beste mee omgaan? We weten dat we de “los” moeten aanleren maar dit lukt nog steeds niet.

Pepperdoubledoodle stelde bovenstaande vraag. De reactie van Jeannette is:

Pepper zit in de pubertijd dus het is een lastige kwestie! Ook is het erg lastig om uit te leggen via Instagram dus voor een echt goed advies adviseer ik om een afspraak met mij te maken. In de tussentijd kan ik je alleen zeggen bied iets anders aan op het moment dat Pepper weer iets heeft gepakt wat eigenlijk niet mag. Bied een nog leuker speeltje aan of iets lekkers. Let op zeg pas “los” als Pepper daadwerkelijk los laat. Als je “los” zegt als Pepper het speeltje nog vast heeft dan leer je dat los betekent dat hij het speeltje vast moet houden.

Mijn hond is nogal fan van “kusjes” geven. Het liefst likt ze je helemaal onder. Als we zeggen dat ze moet stoppen doet ze dit 10 seconden en daarna begint ze weer. Hoe leren we dit af?

Lillythepom040 stelde bovenstaande vraag. De reactie van Jeannette is:

Lilly dit doet meestal als ze op schoot zit. Het klinkt naar maar elke keer als ze dit doet zet je haar weer op de grond nadat je haar hebt laten weten dat ze moet stoppen. Benoem ook “klaar” als je haar op de grond zet. Bied eventueel wel iets anders leuks aan, bijvoorbeeld een speeltje. Uiteindelijk zal ze leren dat klaar ook echt klaar is.

Mijn hond is terughoudend en soms zelfs angstig naar andere mensen toe. Hoe kan ik dit veranderen?

Kyona_sharpei stelde bovenstaande vraag. De reactie van Jeannette is:

Kyona is 2 jaar oud en dit gedrag begon toen ze 8 a 9 maanden oud was. Er is helemaal niets veranderd rond deze tijd zoals bijvoorbeeld een castratie. Mijn tip is dan ook om een baasje te vinden met een hond die Kyona leuk vind en om daar aan te vragen of jullie vaker mee mogen wandelen. Probeer dit eerst met 1 baasje met hond en als dat goed gaat kan je andere baasjes ook vragen. Elke keer als je dan afscheid neemt van het baasje en de hond geef je Kyona een koekje en zeg je tegen haar dat ze het goed gedaan heeft. Dit zal niet in 1 week werken en zal veel tijd en training nodig hebben maar het zal het zeker waard zijn!

Onze chihuahua blaft altijd naar andere honden en soms zelfs tegen andere mensen. Hoe kan ik dit afleren?

the_happy_life_of_guus_milka stelde bovenstaande vraag. De reactie van Jeannette is:

Dit zie je heel vaak bij chihuahua’s en ik vind het zelf geen gek gedrag. Ze zijn super klein en als ze niet zouden laten merken dat ze er zijn loop je er makkelijk over heen. Als oefening kan je de “kijk” aanleren. Probeer dit eerst binnen te doen en als dat goed gaat kan je buiten gaan oefenen. Elke keer als jouw hond oogcontact maakt zeg je “kijk” en geef je hem wat lekkers. Als je hond dit door heeft kan je de “kijk” vragen als er bijvoorbeeld een andere hond voorbij loopt. Als hij kijkt en hij blaft niet als de andere hond voorbij komt dan beloon je jouw hond met iets lekkers.

Mijn hond heeft een obsessie met water en zwemmen. Hoe kan ik dit afleren en hem wel nog steeds laten zwemmen?

Phebe_s_brightness stelde bovenstaande vraag. De reactie van Jeannette is:

Ik vind het een hele erge lastige vraag. Probeer zwemplaatsen te vermijden als het niet echt nodig is. Probeer anders je hond aangelijnd naar het water te begeleiden zodat ze er niet in kunnen springen. Als je meer tips wilt dan kan je mij een filmpje toe sturen om te kijken hoe het er precies aan toe gaat.

Als onze hond tijdens het uitlaten een andere hond ziet dan gaat hij plat op de grond liggen en wij krijgen haar dan niet meer mee. Heb jij tips?

Fendi.the.lab stelde bovenstaande vraag. De reactie van Jeannette is:

Het klinkt alsof Fendi de situatie dan aan het verwerken is. Voor je hond is het een belangrijk moment. Je hond is 8 maanden en midden in de pubertijd waardoor zij onzeker kan zijn. Geef het de tijd, ik snap dat het heel erg vervelend is. Je kan proberen wat lekkers mee te nemen en haar daar mee te lokken maar doe dit niet elke keer anders loopt je hond alleen maar mee voor het lekkers.

Onze hond is heel erg snel afgeleid tijdens het trainen met bijvoorbeeld andere honden. Ik kan alles doen bijvoorbeeld zijn favo speelgoed, lekkerste snoepjes of de gekste geluidjes maken maar hij heeft totaal geen aandacht voor mij.

Mynameisdonder stelde bovenstaande vraag. De reactie van Jeannette is:

Je kan de “kijk” aan proberen te leren maar aangezien Donder niet geïnteresseerd is in iets lekkers is het vrij lastig. Voor het baasje van Donder is het erg lastig om te bepalen wat hij nou echt leuk vind want alles is minder interessant dan die andere hondjes. Eventueel kan je nog met een 3 meter lijn proberen om je hond de hier aan te leren. Zo heeft Donder wel het idee dat hij de vrijheid heeft maar als hij niet wil komen kan je Donder naar binnen hengelen.

Onze hond blaft heel luid als hij geluiden hoort die hij niet vertrouwd. Hij is dan echt in paniek. Wat kan ik daar aan doen?

Zorro.the.poodle stelde bovenstaande vraag. De reactie van Jeannette is:

Probeer hem niet te negeren maar juist te steunen. Het lijkt dan dat je jouw hond misschien beloont maar hij heeft op dat moment juist steun nodig. Als de bel gaat zeg dan bijvoorbeeld “dat is de bel, rustig maar. Kom maar lekker zitten”. Dan kan je hem bijvoorbeeld even aaien of een schouderklopje geven. Je kan ook je hond proberen aan te leren dat als de bel gaat dat hij dan naar zijn mand gaat. Daar kan je hem dan voor belonen. Dan koppelt hij het geluid aan iets positiefs.

Dat waren dan alle vragen en antwoorden van onze allereerste “vraag maar raak”! Wat was het een leuke en leerzame dag. Wij willen Jeannette van hondentrainingsjeannette heel erg bedanken! De volgende vraag maar raak is op 14/6 en die zal gehouden worden door Petra en Celine van Peet’s Mobiele Top Trimsalon! Wil je meer lezen over Peet’s mobiele Top trimsalon? Klik dan hier.

Shelley

Shelley is de bedenkster van hondenwereldonline.nl. Hier blogt ze een aantal keer per week. Ze blogt hier over van alles wat met honden te maken heeft en deelt ze haar passie met haar lezers. Ze is trotse eigenaresse van Dwergkees Xena, haar grote liefde.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *