Broodfokker herkennen
Honden fases Opvoedtips Puppy

De eerste dag een puppy in huis, help!?

De eerste dag een puppy in huis. Dat is natuurlijk heel erg spannend. Je bent een beetje onzeker en je vraagt je af of je het allemaal wel goed doet voor je pup. Als wij terug kijken op de eerste dagen met Xena hebben we ook het gevoel dat we niet genoeg er van genoten hebben. We waren erg onzeker en bang dat we dingen niet goed deden. Daarom deel ik vandaag mijn tips en tricks met jullie voor de eerste dag en nacht.

 

Wat kan je doen voor dat je jouw pup mee naar huis neemt?:

  • Stel de regels op met je gezin voor de pup voordat je de pup mee naar huis neemt. Zo kan je vanaf het begin al consequent zijn naar je hond. Je pup moet heel erg wennen aan zijn huis en vind het dan fijn als je direct duidelijk tegen hem bent.
  • Zorg ervoor dat als de pup binnenkomt er een bench of mand is waar hij zich terug kan trekken. Zo heeft je hond direct een eigen plaats.
  • De meeste fokkers geven een dekentje of een knuffeltje mee uit het nest voor de geur. Mocht jouw fokker dit nou niet doen kan je ook van te voren een knuffeltje of dekentje brengen zodat je die mee naar huis kan nemen als je de pup ophaalt.
  • Bedenk hoe je jouw hond wilt vervoeren als je hem ophaalt. Wil je hier meer over lezen? Check dan snel ons artikel over het  vervoeren van een hond.
  • Zorg dat je alle spullen die je nodig hebt alvast in huis haalt. Zo heeft jouw hond direct alle spulletjes en voelt hij zich meteen thuis. Als je niet weet wat je allemaal moet halen voor je puppy lees dan snel ons andere artikel over de puppy uitzet.

 

Wat moet je allemaal vragen en mee nemen bij de fokker:

  • Vergeet de knuffel of het dekentje uit het nest niet mee te nemen. Zoals ik net al vertelde bij de meeste fokkers krijg je iets mee met de geur en anders kan je zelf van te voren een knuffeltje brengen. Dit is zeker noodzakelijk want je haalt de pup uit zijn vertrouwde omgeving en bij zijn familie vandaan. Voor je pup is het dan fijn als hij iets vertrouwds heeft van zijn oude familie.
  • Haal je pup zo vroeg mogelijk op bij de fokker. Zo kan je pup de hele dag wennen aan zijn nieuwe huis voordat hij moet gaan slapen in de nacht.
  • Vraag aan de fokker welk voer je pup nu krijgt en houd dit een aantal weken aan. Daarna kan je gewoon overstappen op het voer dat je zelf graag wilt geven aan je hond.
  • Neem meteen een halsband/tuigje en een riem mee. Zo kan je hond hier direct aan wennen. Xena kon nog niet echt aan de riem lopen toen we haar gingen ophalen maar doordat we direct een halsband hebben omgedaan was ze hier heel snel aan gewend.
  • Als je de pup gaat ophalen neem dan ook wat snoepjes, wc papier en een handdoek mee. Het kan zijn dat je hondje zoveel indrukken krijgt dat je pup wagenziek word en dan heb je in ieder geval iets bij je om het schoon te maken. Begin ook direct met beloningssnoepjes te geven als je pup iets goed doet. bijvoorbeeld voor de zindelijkheidstraining. Wil je meer informatie over de zindelijkheidstraining? Lees dan snel ons andere artikel over de zindelijkheidstraining.
  • Vraag om het paspoort van je pup en kijk nog even goed na of alle informatie hierin is opgeschreven over de inentingen. Vraag ook wanneer je pup voor het laatste is ontwormt en wanneer hij vlooien middel heeft gehad. Ook moet je niet vergeten om de code te vragen voor de chip zodat je de chip op jouw naam en adres kan zetten.

 

Tips voor als je pup eenmaal in huis is:

  • Als je thuis komt dan word er vaak aangeraden om even een kleine wandeling te maken in de omgeving. Voor je pup voelt het natuurlijker om lopend naar zijn nieuwe huis te gaan dan met de auto. Ook kan je pup direct de omgeving een beetje verkennen.
  • Wanneer je naar binnen gaat met je pup raad ik je aan om zelf eerst naar binnen te stappen en je hond uit te nodigen om naar binnen te komen. Doe dit bijvoorbeeld met een beloningssnoepje of met een van zijn nieuwe speeltjes.
  • Laat je hond de ruimte rustig verkennen en loop niet de hele tijd achter hem aan. Als je kinderen heb leg dit dan ook aan hun uit en maak direct met je kinderen de afspraak om de hond met rust te laten als hij slaapt, eet en drinkt.
  • Probeer de eerste paar dagen geen visite te ontvangen. Laat je hond eerst rustig wennen aan zijn nieuwe huis en nieuwe familie. Voor de pup kan het heel erg verwarrend zijn als er direct mensen komen kijken.
  • Slaap de eerste paar nachten bij je hond. Je kan de pup mee nemen in de bench of een kartonnen doos naar de slaapkamer. Je kan ook besluiten om naast je hond op de bank te gaan liggen. Vroeger zeiden ze dat je de hond moest laten piepen en janken maar als je nadenkt dat dit de eerste nacht is voor je pup dat hij helemaal alleen is in een andere omgeving dan is het fijner om hem hierin te kunnen steunen.
  • Laat je puppy niet direct alleen overdag maar bouw dit rustig uit als je hond een paar dagen thuis is kan je hier mee gaan beginnen. Begin bijvoorbeeld met 5 minuten en bouw dit steeds een stukje uit.

 

Wat moet je regelen als je puppy eenmaal thuis is?:

  • Maak een afspraak bij de dierenarts voor de eerste inentingen en laat je pup bij de eerste keer ook even goed nakijken door de dierenarts.
  • Ga naar de website voor de chip om deze op jouw naam en adres te laten zetten. Dit kan je doen via http://ndg.nl
  • Meld je hond aan bij de gemeente vanwege de hondenbelasting. In sommige gemeentes hoef je hier niet voor te betalen. Check dit even bij jouw gemeente.
  • Als je graag naar puppy cursus wil dan raad ik je aan om meteen even te kijken naar een goede hondenschool bij de meeste hondenscholen kan je al terecht vanaf de tweede inenting.
  • Lees je even in of je een hondenverzekering wil. Deze dekt sommige kosten van de dierenarts. Mocht je dit willen regel dit dan ook zo snel mogelijk.

 

Wij wensen je heel veel plezier bij de eerste dagen van het hebben van een puppy. Geniet er zeker van en maak je vooral niet te druk of je het wel goed doet. Ik hoop dat wij je met deze tips wat verder hebben kunnen helpen. Heb jij nou nog andere tips of vragen? Laat ons dit dan zeker weten doormiddel van een reactie onder dit bericht of op onze social media kanalen.

Shelley

Shelley is de bedenkster van hondenwereldonline.nl. Hier blogt ze een aantal keer per week. Ze blogt hier over van alles wat met honden te maken heeft en deelt ze haar passie met haar lezers. Ze is trotse eigenaresse van Dwergkees Xena, haar grote liefde.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 Reactie

  1. […] Wil je jouw hond graag registreren of wil je checken of alle informatie nog klopt dan kan je dit hier doen. Als je nog meer wilt weten wat je moet regelen als je een pup hebt of krijgt checken dan even onze andere blog. Deze kan je hier lezen. […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *