Zindelijkheidstraining voor je hond
Opvoedtips Puppy

Hoe werkt de zindelijkheidstraining?

Als je een nieuwe pup hebt dan is de kans heel groot dat je hond nog niet zindelijk is. Vanaf 8 weken word de hond bewust van zijn zindelijkheid en is het de perfecte moment om te beginnen met de zindelijkheidstraining.
Een hond is heel hygiënisch en wilt niet zijn eigen nest bevuilen. Er zijn verschillende manieren om je hond zindelijk te maken.
In deze blog ga ik jullie vertellen hoe wij Xena hebben getraind, welke andere manieren er zijn en welke adviezen wij allemaal gekregen hebben wat betreft de zindelijkheid van onze hond.

Methodes:

Er zijn verschillende manieren om je hond zindelijkheidstraining te geven onderstaande manier is hoe wij het hebben gedaan.

Onze methode:

Wij zijn met Xena heel vaak naar buiten gegaan. Als ze had geslapen, gegeten, gedronken of had gespeeld dan gingen we met haar naar buiten om haar te laten plassen. Na een tijdje zie je aan je hond dat ze naar buiten moet. Xena gaat altijd heel erg snuffelen in huis, ze word heel druk en ze gaat bijten in je handen en broekspijpen. Elke hond geeft dit op een andere manier aan en je komt er zelf heel snel achter hoe jouw hond dit doet.
Zodra Xena buiten had geplast hebben wij haar heel enthousiast beloond door haar te aaien en door haar een snoepje te geven.
Als ze dan toch een ongelukje binnen had dan ruimden we dit op en gaven we haar helemaal geen aandacht.
S’nachts hebben wij geen wekker gezet. Als Xena s’nachts naar buiten moet dan geeft zij dit vanaf het begin al aan door te piepen zodat wij wakker worden.
Wij vonden dit de fijnste methode en bij ons werkte dit heel erg goed. Wij hebben geen krant neer gelegd, we zijn echt meteen met haar naar buiten gegaan.

Krant zindelijk:

Ook kan je jouw hond eerst krant zindelijk maken. Vaak word dit ook al gedaan bij de fokker.
Als de pup bij jou thuis komt leg je op verschillende plekken kranten neer.
Wanneer je pup aanstalten maakt om haar behoefte te doen dan zat je haar op een krantje neer.
Als ze haar behoefte hier op doet dan beloon je haar.
Wanneer dit goed gaat kan je steeds minder krantjes neer leggen tot je na een tijdje nog maar 1 krant over hebt.
Deze leg je neer bij de voordeur. Als je deze dan ook weg haalt dan loopt je hond zelf naar de deur toe als zij naar buiten moet.

De hond straffen:

Ik ben echt tegen deze methode, ik ben van mening dat als je hond binnen zijn behoefte doet dat dit dan niet de schuld is van je pup maar van jezelf.
Toen wij Xena kregen hebben we meerdere keren het advies gekregen om haar neus door de plas heen te trekken als zij geplast had in huis.
Ik ben van mening dat dit niet de band versterkt met je hond en dat je hond na een tijdje bang is om te plassen waar jij bij bent, dit bevorderd de zindelijkheid dan ook niet.

Wij hebben Xena dus via de eerste methode zindelijkheidstraining gegeven. Wij vinden dit nog steeds de beste methode omdat ze meteen leert om op het gras te plassen.
Zoals ik net ook al schreef krijg je heel veel adviezen als je net een pup hebt.
Ik raad je vooral aan om de methode te gebruiken die voor jou goed voelt en bij je past. Zo word je pup het snelste zindelijk! En werkt de zindelijkheidstraining het beste.
Let er wel op dat het soms tot wel 6 maanden kan duren voor je hond echt geen ongelukjes meer heeft. Hoe lang heeft het bij jullie geduurd voordat je hond zindelijk was en hoe heb jij dit gedaan? Laat het even weten in een reactie!

Shelley

Shelley is de bedenkster van hondenwereldonline.nl. Hier blogt ze een aantal keer per week. Ze blogt hier over van alles wat met honden te maken heeft en deelt ze haar passie met haar lezers. Ze is trotse eigenaresse van Dwergkees Xena, haar grote liefde.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 Reactie

  1. […] Als je de pup gaat ophalen neem dan ook wat snoepjes, wc papier en een handdoek mee. Het kan zijn dat je hondje zoveel indrukken krijgt dat je pup wagenziek word en dan heb je in ieder geval iets bij je om het schoon te maken. Begin ook direct met beloningssnoepjes te geven als je pup iets goed doet. bijvoorbeeld voor de zindelijkheidstraining. Wil je meer informatie over de zindelijkheidstraining? Lees dan snel ons andere artikel over de zindelijkheidstraining. […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *