puppy bijt
Puppy

Help! Mijn puppy bijt!

Help! Mijn puppy bijt! 1 van de dingen waar de meeste kersverse hondeneigenaren mee zitten is een puppy die graag bijt. Vooral als je ook kinderen hebt is misschien je grootste angst dat de kinderen bang worden voor de hond of dat de hond de kinderen echt pijn doet. Maar waarom bijten puppy’s nou echt? Want als je jouw hond begrijpt dan pas kan je hem helpen door het bijten af te leren.

Waarom bijt jouw puppy?:

Een pup ontdekt de hele wereld met zijn bek. Hierdoor komt het dat een puppy meer bijt dan een volwassen hond. Vooral het melkgebit is heel erg scherp van een puppy. Rond de 3 maanden gaat jouw hond zijn tanden wisselen en je zal merken dat het bijten dan alleen maar toe neemt. Dit komt omdat je pup naast het ontdekken ook last krijgt van zijn tandjes. Een pup leert door te bijten hoe ver hij kan gaan. In het nest test hij dit al uit, hij zal zijn broertjes en zusjes bijten als spel. Zodra zijn broertje of zusje aangeeft dat het te hard is zal de moeder ingrijpen. Dit is eigenlijk wat jij als baas ook moet doen. Maar hoe kan je nou voorkomen dat je hond te hard bijt? En hoe kan je jouw nieuwe puppy hier het beste op corrigeren? Het beste wat je kan doen is je hond aanleren om zachtjes te bijten. Dit kan je doen door ons stappenplan te volgen.

Stappenplan:

Eigenlijk is het best simpel om je hond aan te leren om zachter te gaan bijten. Wel moet je heel consequent zijn en elke keer de oefening herhalen. Dit geldt ook voor iedereen in het gezin, dus ook de kinderen. Zodra je hond bijt zeg je direct AU! en stop je met het spelen. Je negeert de hond ongeveer 5 minuten en kan daarna weer met hem spelen. Bijt hij daarna weer dan doe je weer precies hetzelfde. Zo leert je hond dat een consequentie van het bijten is dat jij stopt met spelen. Dit kan eventjes duren voordat ze het door hebben maar als ze het eenmaal door hebben is het een hele effectieve manier. Zou je dit niet doen en je hond laten bijten dan zal je pup steeds harder en langer gaan bijten om te ontdekken wat jouw grens is.

Maar wat als dit stappenplan niet lukt?:

Sommige honden zijn zo druk en begrijpen het negeren niet. Ze worden dan alleen maar speelser en gaan bijvoorbeeld in je broek bijten of in je schoenveters. Als dit het geval is dan kan je het beste een plek creëren waar jouw hond even tot rust kan komen. Bijvoorbeeld de gang, de keuken of een puppy ren. Gebruik hiervoor niet de bench. De bench moet namelijk een veilige plek zijn en als je de bench gebruikt als “straf” zal je hond na een tijdje problemen krijgen met de bench. Als je de bench dan ook inzet voor het alleen thuis blijven dan kan je hond een angst hiervoor ontwikkelen. Zet je hond dan eventjes op zijn time out plekje en laat hem hier eventjes 2 a 3 minuten zitten. Als hij weer rustig is dan kan je het opnieuw proberen.

Welke manier kan je beter niet gebruiken?:

Je kan beter geen methodes gebruiken die gebruik maken van pijnprikkels. Je hond moet namelijk leren hoe ver hij mag bijten. Net zoals dat ieder ander iets moet leren. Onthou ook dat het bijten van je pup niet ontstaat vanuit agressief gedrag maar vanuit speelsheid en het ontdekken van de wereld. Ik denk dat niemand dat wil afstraffen door pijn te gebruiken. Als je dat onthoud dan zal je beter je puppy begrijpen. Zorg er dus voor dat je consequent bent en dat je hele gezin dat is zodat je hond weet hoe ver hij mag gaan.

Wij hebben Xena ook op deze manier geleerd om minder en minder hard te bijten. Als ze nu in haar speelsheid bijt en wij zeggen AU! Dan laat ze eigenlijk direct los. Als ze direct weer los laat dan spelen wij daarna weer direct door. Laat ze niet los dan is het spelletje voorbij en geloof mij dat had Xena heel erg snel door. Bijt jouw hond nog wel is? En hoe ben je hier mee omgegaan? Ik ben heel benieuwd naar jullie reacties!

Shelley

Shelley is de bedenkster van hondenwereldonline.nl. Hier blogt ze een aantal keer per week. Ze blogt hier over van alles wat met honden te maken heeft en deelt ze haar passie met haar lezers. Ze is trotse eigenaresse van Dwergkees Xena, haar grote liefde.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *