Kosten van een hond
Verzorgingstips Voeding & Snacks

Wat zijn de kosten van een hond?

Wanneer je graag een hond in je gezin wilt is het heel erg belangrijk om te kijken wat de kosten van een hond zijn. Zo kan je goed overwegen of je deze extra kosten kan dragen. Een hond is natuurlijk niet gratis en er komen veel kosten bij kijken waar je misschien nog niet eens aan hebt gedacht. Daarom zijn wij voor jou op onderzoek uit gegaan en hebben we een overzicht gemaakt van alle kosten die je erbij krijgt als je een hondje ophaalt uit een asiel of bij een fokker.

De kosten van een hond zelf:

De hond zelf is natuurlijk niet gratis en je moet het asiel of de fokker waar je de hond ophaalt natuurlijk een bedrag betalen. Dit bedrag kan heel erg verschillen. Per hondenras verschilt de prijs enorm! Laat je alleen niet door de prijs lijden. Het is heel erg belangrijk om een hond te kiezen die bij je past. Is de hond te duur ga dan opzoek naar een hond met hetzelfde soort karakter. Verdiep je eerst dus goed in het ras voordat je een keuze maakt. Laat je ook niet lijden door alleen het uiterlijk! Wil je graag wat meer informatie over het uitzoeken van het perfecte hondenras? Klik dan hier. De kosten van een hond zijn tussen de €600,- en de €1200,-. Wil je een pup ophalen bij een fokker, verdiep je dan goed in de fokker. Zorg ervoor dat je broodfokkers vermijd. Wil je daar tips voor hebben? Check dan onze blog over broodfokkers.

Puppy uitzet:

Zodra je hebt besloten dat je een pup of een herplaatser in huis wilt nemen denk je misschien direct aan de puppy uitzet. Want wat moet je nou allemaal halen voordat je helemaal voorbereid bent op de komst van een hond? Ik heb hier ooit een blog over geschreven. Hier beschrijf ik hoe onze puppy uitzet er uit zag. Uiteindelijk heb ik toen de gehele puppy uitzet bij elkaar kunnen shoppen voor ongeveer €100,-. Hou hier dus rekening mee als je kiest voor een hond.

Terug komende kosten:

Er zijn een aantal producten die je voor je hond moet blijven kopen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan poepzakjes, halsbanden of tuigjes, speelgoed en tandenborstels. Hier zit natuurlijk ook een prijskaartje aan. Vooral de verschillende halsbanden of tuigjes kunnen nog aardig in de kosten op lopen. Je hebt hier meerdere van nodig omdat je hond natuurlijk groeit. Wij hebben uiteindelijk 3 verschillende tuigjes gehad voordat ze het tuigje aan kon die ze nu gewoon past als volwassen hond. De kosten van al deze overige kosten zijn ongeveer €120,-. Dit verschilt natuurlijk ook wel een beetje of jouw hond een hond is die lang met zijn speelgoed doet of die direct al zijn speelgoed sloopt.

Voeding:

Dit is iets waar wij nogal veel geld aan uitgeven. Niet eens om de brokken van Xena maar meer om de snacks en snoepjes die ze krijgt. Je hebt natuurlijk verschillende soorten brokken en voer voor je hond. Elk ook met een eigen prijskaartje. Ook de grootte van je hond zorgt ervoor dat de brokken duurder of goedkoper zijn. Gemiddeld zit de prijs van de dagelijkse voeding tussen de €20,- en de €50,- per maand. Daarbij moet je nog rekening houden met snacks. Hier geven wij zo’n €15 a €20,- per maand aan uit. En je hebt natuurlijk ook nog de beloningssoepjes die je kan gebruiken voor het trainen van je hond. Een potje met snoepjes is ongeveer €5,50. Per maand ben je dus ongeveer tussen de €50,- en de €70,- kwijt aan voeding voor je hond.

Hondenbelasting:

In sommige gemeentes in Nederland moet je hondenbelasting betalen. Ook in de gemeente waar wij wonen is het verplicht om deze belasting te betalen. De kosten hiervan verschillen heel erg per gemeente. Wil je hier meer over lezen check dan eventjes onze blog. Wij betalen zo’n €75,- per jaar aan hondenbelasting. Wil je graag weten wat jij voor de hondenbelasting zou moeten betalen? Check dan eventjes deze site. Hun vertellen je precies waar je rekening mee moet houden.

Hondenschool:

Vooral een puppy cursus vind ik een echte aanrader. Een goede hondenschool geeft je informatie over je hond en helpt je om de basis aan te leren aan je hond. Ook kan je hier terecht voor vragen omtrent ongewenst gedrag of andere kwesties. Het is een goede manier om je op weg te helpen met het leren kennen van je hond. Ook voor de socialisatie van je hond is het heel verstandig om naar een puppy cursus te gaan. De gemiddelde hondenschool vraagt zo’n €100,- voor de puppy cursus.

Trimsalon:

Sommige honden moeten bijna om de 2 a 3 maanden en sommige honden komen er nooit. Dit verschilt dus heel erg per hondenras. Als je een hond uitzoekt die wel naar de trimsalon moet hou dan zeker rekening met deze extra kosten. Het kan namelijk nogal hoog oplopen. De kosten worden vaak berekend per tijd of per grootte van je hond. Hou dus rekening met een bedrag tussen de €40,- en de €70,- per bezoekje.

Hondenopvang:

Zodra je een hond hebt dan is het een stuk minder makkelijk om zomaar op vakantie te gaan. Misschien heb je een goede buurman of buurvrouw die op je hond wilt passen zolang jij er niet bent of kan je hond terecht bij familie. Mocht dit niet zo zijn dan moet je gaan kijken naar een andere opvang voor je hond. Die opvang kost natuurlijk ook een hoop geld. Gemiddeld is dit tussen de €10,- en de €20,- per dag. Ook als je jouw hond mee wilt nemen op vakantie dan zijn daar vaak extra kosten aan berekend. In een hotel of huisje word vaak een bedrag extra gerekend voor je hond. Dit verschilt per accommodatie. Ook niet in elk hotel of huisje is een hond toe gestaan. Dus check dit ook zeker voor dat je een reservering maakt. Neem je jouw hond niet mee check dan ook voor dat je de vakantie boekt of jouw hond ergens terecht kan!

Dierenarts:

Een bezoekje aan de dierenarts is natuurlijk niet gratis en moet ook betaald worden. Wij hebben bij onze dierenarts altijd een inloopspreekuur waar je wat minder betaald voor de inentingen van je hond. De kosten zijn dan rond de €25,-. Ga je buiten dit spreekuur betaal je al snel meer dan €30,-. Deze inentingen moeten natuurlijk jaarlijks herhaald worden of je moet je hond laten titeren. Ook voor het titeren moet je natuurlijk een bedrag betalen. Verder is het fijn om je hond af en toe te ontwormen en om hem te beschermen tegen vlooien en teken. Een wormen kuurtje kost als snel rond de €17,- . Wij gebruiken zelf de producten van Washbar om Xena te beschermen tegen vlooien en teken. Wil je hier meer informatie over? Klik dan hier. Verder wil je misschien je hond wel laten castreren of steriliseren. Deze kosten kunnen ook heel erg hoog oplopen. Tussen de €100,- en de €400,-. Als je hond ziek is dan moet je af en toe ook naar de dierenarts. Bij onze dierenarts kost alleen een consult €27,50. Daarbij komen dan nog de eventuele medicijnen. Het is mogelijk om een verzekering voor je hond af te sluiten. Het verschilt per hond, leeftijd en ras hoeveel zo’n verzekering kost. Wil je weten hoeveel je ongeveer voor jouw hond zou moeten betalen? Check dan eventjes deze website.

Zoals je ziet komt er nog best veel bij kijken. Het is daarom heel verstandig om jezelf af te vragen of je deze kosten kan dragen. Het zou namelijk zonde zijn als je door de kosten niet meer van jouw hond zou kunnen zorgen. Dit zou dan betekenen dat je hond naar een asiel moet en ik denk dat we dat met ze alle willen voorkomen. Wees eerlijk tegen jezelf en als je hier goed over na hebt gedacht en je bent nog steeds enthousiast dan zou ik zeggen.. Ga ervoor! Mocht jezelf nog opmerkingen hebben dan kan je deze altijd kwijt onderaan deze blog of in een reactie op ons Instagram en Facebook kanaal.

*Foto is gemaakt door TySy Fotografie

Shelley

Shelley is de bedenkster van hondenwereldonline.nl. Hier blogt ze een aantal keer per week. Ze blogt hier over van alles wat met honden te maken heeft en deelt ze haar passie met haar lezers. Ze is trotse eigenaresse van Dwergkees Xena, haar grote liefde.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *