December cadeau tip
Honden fases Opvoedtips Puber Puppy Verzorging

De puppy socialisatie, waar moet je rekening mee houden?

Als je nadenkt om een pup in huis te halen dan zal je waarschijnlijk al heel veel hebben gelezen over de puppy socialisatie.
Het is heel erg belangrijk om een hond goed te socialiseren zodat de hond gewend raakt aan andere omgevingen, andere mensen, andere honden maar denk bijvoorbeeld ook aan geluiden en aan het verkeer.
Als je dit niet doet dan is de kans heel erg groot dat je later een hond krijgt met gedragsproblemen.
De belangrijkste periode om je hond te socialiseren is tot 12 weken. Daarna gaat de hond angsten ontwikkelen. Het is dus ook zeker belangrijk om alsnog je pup na 12 weken te laten wennen aan vreemde dingen zodat zij hier niet bang voor wordt.

Andere omgevingen:

Het is heel erg verstandig om je hond mee te nemen naar andere omgevingen.
Als je dit niet doet dan is de kans heel erg groot dat je hond angstig word op latere leeftijd.
Wij nemen Xena overal mee naar toe. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de dierenwinkel, tuincentrum, het bos en in de auto.
Als je naar een andere plek toe gaat met je hond dan is het belangrijk om echt met de hond bezig te zijn en hem aan alle nieuwe dingen rustig te laten wennen.
Je kan voor je zelf een lijstje maken met plekken waar jij zelf wilt waar jouw hond zich comfortabel voelt. Voor iedereen is dit lijstje anders. Kijk vooral naar waar je jouw hond mee naar toe wilt nemen als hij of zij volwassen is.

Andere mensen:

Ook is het heel erg belangrijk om je pup aan andere mensen te laten wennen. Denk hierbij ook aan verschillende leeftijden.
Een kind kan heel druk zijn of juist een beetje angstig. Vertel wel aan het kind hoe zij met de hond moet om gaan.
Vertel het kind dat ze de hond met rust moet laten als de pup slaapt, eet, drinkt of rustig op een botje ligt te kluiven.
Als een kind bang is vertel het kind dan om niet te gaan schreeuwen en weg te rennen maar om de handen over elkaar te doen en eventueel om te draaien en met de rug naar de hond toe te gaan staan.
Als het kind gaat rennen of schreeuwen dan ziet de hond dit als spelen en word de hond misschien afgestraft terwijl hij of zij niets fout doet.

Andere honden:

Als je pup nog niet al zijn inentingen hebben gehad dan word er aangeraden om je pup nog niet met andere honden te laten spelen omdat je hond dan ziek kan worden.
Natuurlijk moet je altijd oppassen als je hond nog niet alle entingen heeft gehad maar ik ben wel van mening dat je jouw pup niet weg moet houden bij andere honden.
Laat je pup spelen met bijvoorbeeld honden die je kent of honden waarbij je een goed gevoel hebt.
Ook kan je natuurlijk altijd even aan het baasje van de hond vragen hoe zijn hond reageert op jonge honden.
Ook puppy cursus kan helpen om je hond in contact te brengen met andere honden. Hou er dan alleen wel rekening mee dat je pup dan alleen met andere jongen honden kan spelen en dat het ook goed is om je hond te laten spelen met een oudere hond.

Andere geluiden:

Een goed voorbeeld voor geluiden die anders zijn dan normaal is het geluid van vuurwerk. Het kan voor je hond natuurlijk heel eng zijn als er opeens hele harde knallen zijn waar hij of zij van schrikt. Je kan je hond hieraan laten wennen door verschillende cd’s of youtube filmpjes. Begin dan met een zacht volume en lijdt je hond af. Ga met je hond spelen en als dit goed gaat kan je het volume steeds harder zetten. Ook is het verstandig om je hond bijvoorbeeld te laten wennen aan het geluid van de trein of auto’s

De puppy socialisatie kost heel veel tijd maar het is ook een hele leuke periode. Doordat je zoveel samen doet met je hond bouw je ook echt een band op.
Mocht je toch niet de tijd hebben om je pup zo goed te socialiseren en je wilt toch graag een hond. Denk dan is na of het misschien niet een goed idee is om een hond uit het asiel een tweede kans te geven.

Shelley

Shelley is de bedenkster van hondenwereldonline.nl. Hier blogt ze een aantal keer per week. Ze blogt hier over van alles wat met honden te maken heeft en deelt ze haar passie met haar lezers. Ze is trotse eigenaresse van Dwergkees Xena, haar grote liefde.

Dit vind je misschien ook leuk...

2 Reacties

  1. […] hij niet bang word voor vreemde. Wil je weten hoe je een hond goed moet socialiseren klik dan hier . De schofthoogte van een chihuahua is ongeveer 23 cm. Als je meer informatie wil over […]

  2. […] zich op hun gemak voelen. Wil je meer lezen over de socialisatie periode van je hond klik dan hier. Heb je hier nog vragen over of wil je hier graag nog wat over zeggen? Dat kan! Gebruik hiervoor […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *