kat en hond samen, kan dat?
Opvoedtips Puppy

Een pup opvoeden met een kat, kan dat?

Een groter verschil tussen een hond en een kat kan bijna niet! Een hond is heel trouw en ziet jouw echt als baas terwijl een kat heerlijk van zijn vrijheid geniet en af en toe eens komt kijken hoe het gaat. Maar kunnen deze verschillende beestjes ook samen leven? Dat is zeker mogelijk maar je moet dit wel op de juiste manier doen om er voor te zorgen dat de twee vriendjes voor het leven worden. Hoe kan je een pup opvoeden met een kat? Nou zo!

Neem de tijd voor een goede voorbereiding:

Neem de tijd is echt het motto als het gaat om je pup te laten wennen aan je kat. Om dit te doen hebben wij een aantal tips:

 • Bedenk eerst of jouw kat bang is voor honden. Als je kat al bang is voor honden dan is het misschien niet heel verstandig om een pup erbij te nemen. Je kan dan beter wachten tot een goed moment.
 • Als je kat niet echt naar honden om kijkt en je kiest er voor om te gaan voor een kleine pup of een hond uit het asiel kies dan een hondenras die niet echt een jager of een speurder is. Het kan natuurlijk goed gaan maar als een hond eenmaal het jagen in zijn bloed heeft dan is het lastig om af te leren.
 • Kijk naar een fokker die zelf al een kat in huis heeft of een hond is het asiel die al gewend is aan katten. Hierdoor weet je hond al hoe hij met katten om moet gaan en kan het makkelijker zijn voor je pup om zich hierop aan te passen.
 • Jonge dieren worden sneller vriendjes. Als je al een hele oude kat heb dan is de kans groot dat hij geen zin heeft in een hond met heel veel energie!
 • Bedenk een goede strategie voordat je gaat kijken naar een nestje met hondjes. Als je eenmaal bent gaan kijken dan ben je verliefd en kan je bijna niet meer terug!

De eerste paar dagen:

Zorg ervoor dat zodra je pup binnen in je huis komt dat hij niet direct bij de kat kan. Hierdoor kan de kat heel erg angstig worden en dit is geen fijne eerste kennismaking voor je kat. Andere tips zijn:

 • Zet je kat 1 week voor dat je de pup ophaalt al af en toe in een aparte kamer. Zo kan de kat wennen dat hij soms in deze kamer moet blijven. Hierdoor heeft je kat zijn eigen plek als je pup thuis komt.
 • Geef je kat en hond een handdoek die kapot mag en laat ze hier even mee spelen en haal de handdoek over de vacht heen. Zo komt de geur in de handdoek en kan je de handdoeken uitwisselen. Zo wennen je kat en pup alvast aan elkaars geur.
 • Zorg ervoor dat je kat niet jaloers word op alle aandacht die je jouw nieuwe aanwinst geeft. Probeer je kat ook nog steeds voldoende aandacht te geven. Zo voorkom je dat ze jaloers worden en met elkaar gaan vechten. Ze kunnen elkaar namelijk erg bezeren en dat wil je natuurlijk niet!

De kennismaking:

 • Als beide dieren gewend zijn aan de nieuwe situatie (de kat in de aparte kamer en de hond in zijn nieuwe huis) dan kan je ze kennis laten maken. Zet je kat in een reismand of bench en laat je pup rustig snuffelen aan de mand. Als dit goed gaat en je hond is braaf beloon hem hier dan voor.
 • Herhaal dit een paar keer tot dat je pup rustig snuffelt of de mand met rust laat.
 • Wanneer dit goed gaat hou de kat dan in je armen en lijn je hond even aan. Zo kunnen de twee aan elkaar snuffelen maar kan je ze ook makkelijker uit elkaar halen. Als dit goed gaat beloon allebei de beestjes goed.
 • Herhaal dit een paar keer tot dat je kat niet meer gestrest is en je hond rustig snuffelt of de kat met rust laat.
 • Als dit goed gaat dan kan je de hond los laten lopen maar houd de kat nog wel vast.
 • Ook dit moet je weer een paar keer herhalen. Als het goed gaat kan je ook de kat los laten lopen maar zorg er wel voor dat je kat altijd een eigen plekje heeft waar hij naar toe kan gaan en waar de hond niet bij kan.
 • Om ze nog beter aan elkaar te laten wennen kan je ze tegelijk eten geven. Zo associeren de dieren elkaar met iets leuks namelijk ETEN!

 

Het is heel veel werk om het op deze manier te doen maar je zorgt er wel voor dat beide dieren zich op hun gemak voelen. Wil je meer lezen over de socialisatie periode van je hond klik dan hier. Heb je hier nog vragen over of wil je hier graag nog wat over zeggen? Dat kan! Gebruik hiervoor onze social media kanalen of gebruik het contact formulier onder dit bericht.

Shelley

Shelley is de bedenkster van hondenwereldonline.nl. Hier blogt ze een aantal keer per week. Ze blogt hier over van alles wat met honden te maken heeft en deelt ze haar passie met haar lezers. Ze is trotse eigenaresse van Dwergkees Xena, haar grote liefde.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *