Hond vermist
Herplaatsers Hond en gezin Honden fases Op stap met je hond Opvoedtips Puber Puppy Senior Verzorging Volwassen

Checklist voor als je hond vermist is!

Het is mijn grootste nachtmerrie en ik denk dat het voor veel hondeneigenaren de grootste nachtmerrie is! Je hond is vermist! Één van de redenen waarom Xena (bijna) nooit los loopt is omdat ik bang ben dat ze weg loopt. Xena is mega sociaal, ziet nergens gevaar in en vind alle mensen, honden en andere dieren super leuk en interessant. Ik persoonlijk vind het risico te groot dat Xena weg loopt als ze los is. Omdat het weglopen van honden nog steeds gebeurt heb ik een handige checklist gemaakt voor iedereen die het toch overkomt! Laten we maar hopen dat jij hem nooit nodig hebt 😉

Oorzaken van vermissing:

Vaak word er gedacht “mijn hond luistert zo goed! Die loopt niet weg!”. Mijn mening is dat je daar dus niet altijd van op aan kan! Hoe goed jouw hond ook luistert hij kan altijd ergens van schrikken. Een hond zijn instinct is vluchten en zal dus wegrennen. Vaak word er gedacht als een hond vermist is dat dit door de baasjes komt. Hierdoor ontstaat er soms schaamte vanuit het baasje wat dus helemaal niet nodig is! Er zijn zoveel oorzaken te noemen en het ligt echt niet altijd aan het baasje. De meest voorkomende redenen zijn:

 • Een hond schrikt van een situatie en rent weg (denk bijvoorbeeld aan vuurwerk, een ongeluk, etc.)
 • De hond heeft een heel erg sterk jachtinstinct.
 • Een hond heeft een sterk zwerfinstinct.
 • Hij is zijn baasje uit het oog verloren tijdens de wandeling of is verdwaald.
 • De hond is meegenomen door iemand anders.
 • Je hond luistert niet goed.
 • Loopt mee met een andere hond/baasje en daardoor de weg kwijt.

Wat te doen als je hond vermist is (stap 1):

De eerste stap die je neemt als je hond vermist is, is zelf gaan zoeken. Maar doe dit wel gericht en ga niet als een kip zonder kop rond rennen. Probeer rustig te blijven en schakel hulp in van bijvoorbeeld familie of vrienden.

 • Blijf rond de plek waar jij je hond voor het laatst hebt gezien. De kans is heel erg groot dat als je hond door heeft dat hij je kwijt is dat hij dan terug komt op de plek waar hij jou voor het laatste heeft gezien. Een natuurlijk reactie is om meteen de hele buurt uit te gaan kammen maar probeer in ieder geval 1 iemand rond de plek te laten waar de hond voor het laatste gezien is.
 • Blijf geluid maken zodat je hond als hij in de buurt is jou in ieder geval kan horen. De kans is groot dat hij dan snel weer opduikt uit bijvoorbeeld de bosjes.
 • Als de hond de plek niet meer terug kan vinden waar hij jou voor het laatst gezien heeft is de kans vrij groot dat hij terug gaat naar zijn eigen huis omdat dit een veilige plaats is voor hem. Ben je net verhuisd? Check dan ook zeker het oude huis. Laat dit iemand anders doen zodat jij op de plaats kan blijven waar de hond voor het laatste gezien is.
 • Laat ook andere bekende locaties checken waar je vaak met je hond komt. Loop je altijd een standaard rondje? Kom je vaak met je hond bij de plaatselijke dierenwinkel op de hoek?
 • Spreek mensen aan die je tegen komt om te vragen of ze jou hond hebben gezien of dat ze naar hem uit kunnen kijken.

Als je hond langer vermist is dan een half uur (stap 2):

Als je hond langer dan ongeveer een half uur weg is dan is het verstandig om verschillende instanties te gaan informeren en om te vragen of zij je hond hebben gezien of gevonden. De onderstaande instanties kan je het beste informeren:

 • Plaatselijke dierenambulance – Bij de dierenambulance hebben ze een chiplezer. Als jouw hond een chip heeft en deze is geregistreerd op jou huidige adres en telefoon gegevens dan is dat heel erg fijn bij het verder zoeken van je hond. Mocht er iets gebeurt zijn met je hond en komt hij te overlijden dan bewaard de dierenambulance de hond 3 weken om te zoeken naar de eigenaar.
 • Politie – Als je hond betrokken is bij een ongeluk dan is de politie hier altijd van op de hoogte. Het is daarom verstandig om contact op te nemen met de politie
 • Dierenarts – Het kan zijn dat omstanders of de dierenambulance jouw hond naar de dierenarts hebben gebracht voor een behandeling. Een dierenarts heeft meestal ook een chiplezer. Beperk je niet alleen tot je eigen dierenarts maar benader alle dierenartsen in de buurt.
 • AmivediAmivedi is een landelijke organisatie die gevonden en vermiste dieren bijhoudt. Ze staan altijd in goed contact met de dierenambulance.
 • Dierenbescherming – De dierenbescherming heeft een pagina met gevonden en vermiste dieren. Dus zeker de moeite om even een kijkje te nemen of om contact met hun op te nemen om te kijken of jou hond eventueel op deze pagina geplaatst kan worden.
 • Social Media – Plaats een oproep op je eigen pagina en vraag aan andere mensen om dit te delen. Je kan ook een oproep plaatsen in de speciale Facebook groepen van jou beurt.
 • Databank – Is je hond gechipt? Dan is het verstandig om aan te geven bij de databank van gechipte dieren dat jouw hond vermist is!

Als je hond langer vermist is dan 24 uur (stap 3):

Als je hond langer vermist is dan 24 uur dan kan het nog helpen om flyers of posters rond te brengen en overal op te hangen. Je kan de flyers in de brievenbussen doen, Je kan de flyers ophangen waar heel veel mensen komen en vergeet ook niet de plaatsen waar veel hondeneigenaren komen.

De checklist:

Checklist vermissing hond

Ik hoop dat je deze informatie natuurlijk nooit nodig hebt maar wil je goed voorbereid zijn bewaar dan de checklist op een plaats waar je er snel bij kan zijn. Ik ben ook heel erg nieuwsgierig of jou hond ooit vermist is? Heb jij hem toen terug gevonden of niet? Welke tips heb jij nog die kunnen helpen bij het vinden van je hond? Laat het ons zeker weten op ons Instagram pagina. Wil je meer weetjes lezen over honden? Check dan deze blog.

Shelley

Shelley is de bedenkster van hondenwereldonline.nl. Hier blogt ze een aantal keer per week. Ze blogt hier over van alles wat met honden te maken heeft en deelt ze haar passie met haar lezers. Ze is trotse eigenaresse van Dwergkees Xena, haar grote liefde.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *