Hond in de auto
Op stap met je hond Opvoedtips Verzorgingstips

Oververhitting in de auto! Pas op!

Ik ben zoooo blij dat het mooie weer is in Nederland (en in België) en dat betekent lekker warmte en een heerlijk zonnetje! Helaas stromen ook weer de berichten binnen van honden die in een oververhitte auto zijn achter gelaten. Ik vind dit zo vreselijk en ik denk dat we allemaal wel weten dat we een hond niet in de auto achter moeten laten. Ik doe het trouwens nooit Xena achter laten in de auto. Ook in de winter gaat ze of mee of ze blijft gewoon helemaal thuis. Vandaag ga ik de gevaren met jullie delen en ik hoop dat straks niemand zijn hond meer achter laat!

Temperatuur:

In een stil staande auto kan de temperatuur heel snel oplopen. Vaak loopt de temperatuur wel op tot de 50 graden! Ook als je het raam op een klein kiertje houd kunnen de temperaturen al heel snel oplopen. Laat je hond dus nooit alleen in een afgesloten ruimte in de zomer. Dit kan de auto zijn maar dit kan ook in een bench zijn in de volle zon! Honden bezwijken meestal niet door zuurstofgebrek maar meestal door oververhitting van de hersenen. Dit kan je vergelijken met een hele hoge koorts. Ook kan je hond overlijden door andere oorzaken namelijk door: uitdroging, zonnesteek of een hartaanval.

Symptomen van oververhitting zijn:

  • Zwaar en vooral heel snel hijgen
  • Glazige ogen
  • Duizeligheid
  • Een snelle hartslag
  • Braken
  • Sloomheid
  • Bewusteloosheid
  • Rode tot rood paarse tong
  • De huid met een dunne beharing is verbrand

Wat moet je doen met oververhitting?:

Zodra je een hond in de auto ziet die gevaar loopt ben je bij wet verplicht om de hond te helpen. Het is namelijk bij wet verboden om de welzijn of de gezondheid van een dier te benadelen. Als je dus niet helpt ben je in overtreding. Tref je een dier aan die oververhit is giet dan langzaam water over zijn lichaam heen. Let op! Doe dit niet met te koud water dit kan namelijk weer onderkoeling veroorzaken. Een andere manier om de hond af te koelen is door een koude lap over zijn lichaam heen te leggen. Ook dit mag niet te koud zijn.

 

Ik hoop dat jullie nu iets meer weten over oververhitting en hoe je dit kan voorkomen. Ik wil iedereen vragen om je hond gewoon niet achter te laten in de auto. Naar mijn mening is dat eigenlijk nergens voor nodig. Laat of je hond gewoon thuis of neem hem echt mee waar jij naar toe gaat! Ik ben heel benieuwd naar jullie mening hierover. Laat daarom zeker eventjes een reactie achter op onze social media kanalen!

Shelley

Shelley is de bedenkster van hondenwereldonline.nl. Hier blogt ze een aantal keer per week. Ze blogt hier over van alles wat met honden te maken heeft en deelt ze haar passie met haar lezers. Ze is trotse eigenaresse van Dwergkees Xena, haar grote liefde.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *