Hond in appartement
Puppy Verzorgingstips

Hond in een appartement? Dat is zielig!

Een hond die in een appartement woont? Dat is echt zielig! Maar is dat ook echt zo? Wij wonen namelijk in een appartement met een balkon maar ik vind dit totaal niet zielig voor Xena. Volgens mij mist zij helemaal niets. Verder hebben wij heel veel buurhondjes die ook in een appartement wonen. Vind ik die allemaal zielig? Nee eigenlijk niet! Als je hier goed mee omgaat dan is een hond in een appartement totaal niet zielig en echt wel haalbaar! Vandaag deel ik mijn tips met jullie!

Formaat:

Het begint bij het uitkiezen van het ras als je een hond wilt verwelkomen in je gezin. Misschien is een sint-bernard niet helemaal een goed idee. Maar misschien past een mopshondje of een dwergkees wel bij jou en bij de ruimte die je hebt. Toen wij gingen kijken naar een hond waren we er al heel snel over uit dat het een klein ras moest zijn. Dit komt omdat wij dus in een appartement wonen en wij geen ruimte hebben voor een hele grote hond. Ook vonden wij dwergkeesjes gewoon hele leuke honden qua uiterlijk maar ook qua innerlijk. Kijk dus echt wat voor ras erbij je past en ook bij de ruimte die je hebt.

Geluidsoverlast:

Een appartement is altijd wat gehorig. Als je jouw pup gaat ophalen bespreek dit dan van te voren met je buren zodat zij niet voor onverwachte overlast komen te staan. Geef aan dat je een puppy krijgt en dat je ook je hond bench training moet geven en je hond alleen moet leren laten. Wil je hier meer informatie over? Klik dan hier. Het alleen laten van je hond kan natuurlijk voor de nodige overlast zorgen dus geef dit zeker aan bij je buurman of buurvrouw. Ook kan je het karakter bekijken van het ras dat je leuk vind. Werden of worden deze honden gebruikt als waakhond dan zijn ze misschien iets minder geschikt voor in een appartement. Deze rassen zorgen namelijk meestal voor meer geluidsoverlast dan andere honden. Dit is natuurlijk niet altijd het geval. Wij hebben hier niet naar gekeken maar zijn heel snel begonnen met bench training zodat Xena wel gewoon alleen kan. Xena kan af en toe wel blaffen maar dat doet natuurlijk elke hond maar het is niet echt extreem. En de buren hebben hier geen last van.

Zindelijkheid:

In een appartement is het misschien iets lastiger om je hond zindelijkheidstraining te geven. Dit komt omdat je helemaal de trap/lift moet gebruiken voor dat je jouw hond op het gras kan zetten. Wij hebben dit wel gewoon gedaan. Op het begin zijn we heel veel met haar naar beneden gelopen om haar even te laten plassen. Je hebt ook van die puppy trainers. Dat zijn een soort matten die je kan gebruiken voor de zindelijkheidstraining. Dat kan ook nog een optie zijn voor als je in een appartement woont.

Traplopen:

Houd er rekening mee dat je pup nog niet direct de trap op en af mag lopen. Wij laten Xena nog steeds geen trap lopen. Ze vind dit ook een beetje eng en omdat ze zo klein is vind ik het prima om haar de trap op te tillen. Mocht je gekozen hebben voor een grotere hond dan kan dit natuurlijk niet altijd. Probeer dus je hond zolang mogelijk op te tillen maar begin wel af en toe met het oefenen van het traplopen. Dit kan gewoon 2 a 3 treden zijn en dan til je hem weer op. Zo leert je hond dat traplopen niet eng is maar is het nog niet een te grote belasting voor zijn pootjes en heupen.

Beweging:

Beweging is natuurlijk heel erg belangrijk bij alle honden. Dit maakt niet uit of je nou in een klein huis woont of in een groot huis. Het enigste verschil is dat de hond in een groter huis ook grotere afstanden in huis loopt. Hou hier een beetje rekening mee als je in een appartement woont en ga is wat vaker een langer stukje met je hond lopen zodat hij voldoende beweging krijgt. Dit kan natuurlijk wel meer tijd kosten dus hou hier rekening mee als je een hond wilt aanschaffen.

Uitdaging:

Ook dit is voor elke hond nodig maar daag je hond genoeg uit zodat hij geen meubels gaat slopen of heel erg gaat blaffen. Je kan dit doen door middel van denkspelletjes maar het is ook leuk om je hond regelmatig uit te dagen met gehoorzaamheid. Mocht je nog inspiratie nodig hebben voor denkspelletjes houd dan zeker de blog in de gaten want we zijn hier druk mee bezig. Wil je nou inspiratie en stappenplannen voor gehoorzaamheid? Klik dan hier. Elke woensdag bespreken wij met jullie een nieuw commando dus houd de blog zeker in de gaten!

Kamers:

Sommige mensen vinden het niet fijn als de hond bijvoorbeeld in de slaapkamer komt. In een appartement is dit veel moeilijker om aan te leren dan in een groot huis met meerdere verdiepingen. Voor ons is het geen enkel probleem dat Xena in alle kamers komt maar mocht je dit liever niet willen dan kan je bijvoorbeeld je hond een wacht commando geven als je even snel naar de slaapkamer toe moet.

 

Met deze tips is mijn mening dat het totaal niet zielig is voor een hond om in een appartement te wonen. Ik ben heel benieuwd naar jullie mening hierover! Mocht je hierover mee willen praten laat dan zeker eventjes een berichtje achter op onze Social Media kanalen of in een bericht onder dit artikel! Tot de volgende keer!

Shelley

Shelley is de bedenkster van hondenwereldonline.nl. Hier blogt ze een aantal keer per week. Ze blogt hier over van alles wat met honden te maken heeft en deelt ze haar passie met haar lezers. Ze is trotse eigenaresse van Dwergkees Xena, haar grote liefde.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *