Phebe Zwemmen
Gastblogs Maureen van Phebe inspireert Onze gastbloggers Op stap met je hond

Zwemmen is voor elke hond gezond.

Wij gaan vaak met Phebe zwemmen omdat dit goed is voor haar gezondheid en omdat wij het leuk vinden als zij lekker kan zwemmen. Ze geniet zo erg van het zwemmen en daar zijn wij natuurlijk heel erg blij mee. Vandaag ga ik jullie vertellen waarom het goed is voor de gezondheid van ons Phebe, hoe dit er precies aan toe gaat en waar wij gaan zwemmen met haar.

Waarom wij met Phebe zwemmen:Phebe zwemmen

In het begin vonden we het wel leuk om een hond te hebben die kan zwemmen. We zijn daarom dus rond haar 8ste maand voor de eerste keer gaan wennen aan het water. Dit was in een grote vijver waar ze ook geleidelijk in kan lopen en waar ze niet direct in hoeft te springen. Ik hoefde haar niet lang motiveren om in het water te gaan. Ze had ervoor al een paar keer in een klein badje gevuld met water gespeeld en vond dit helemaal geweldig! Ze ging direct zoeken hoe ze erin kon en wij zijn samen met haar erin gegaan. Al snel merkte ze dat het dieper was. Toch hielt het haar niet tegen en sprong ze letterlijk het diepe in. Ze vond het zo leuk dat we na een uur zwemmen haar uit het water moesten halen, dit door er achteraan te zwemmen!

Heupdysplasie:

We wisten toen nog niet dat Phebe heupdysplasie had. Ons Phebe zwemt heel graag en voor haar is dit goed om haar spieren stevig te houden. Als die stevig blijven zal dit voor haar ook aangenamer zijn. Dit houdt ook de minder goede heupen een beetje op hun plaats. We merken dit vooral doordat ze minder stijf beweegt. Ze loopt mooier en mankt bijna niet meer ook het rechtop komen gaat steeds vlotter. Enkel als we niet 1 keer in de 2 weken kunnen en dit uitstellen naar 1 keer in de 3 weken dan merk je dit aan haar loophouding en zithouding. Dan is ze wel stijf, mankt en geraakt slecht rechtop na het zwemmen. Voor het zwemmen zien we het vooral aan haar zithouding en staan houding dat ze het lastig heeft aan haar slechtste kant van de heup. Ook moeten we natuurlijk op veel meer dingen letten in haar dagelijkse leven. Zoals niet springen, geen trappen of toch heel beperkt, geen plotse draaibewegingen, niet wild spelen met andere honden, geen wandelingen van een uur (na 30 minuten pauze van 15 min.) En haar gewicht moet voor haar lichaamsbouw onder de 24kg blijven. Dit controleren we maandelijks door haar in de dierenartspraktijk te wegen.

Phebe zwemmenHoe gaat haar zwembeurt eraan toe?

Het is eigenlijk zeer gemakkelijk om haar in het water te krijgen maar veel moeilijker om haar aan de lijn te houden. Ze is zo gek op water dat ze de weg naar Hidalgo zo goed kent. Hidalgo is het zwembad waar wij vaak naar toe gaan. We komen toe op de parking en ze start al met piepen. Al piepend doet ze een plasje voor dat we naar binnen gaan. Eerst bellen we aan en dan laten ze ons binnen. Als het haar beurt is lijn ik haar af en moet ik rap zijn om haar een zit te geven. Ze moet wachten pas als ze oogcontact zoekt met mij krijgt ze een oké bevel. Dan gaat het rap hoor ze zit er als een speer in en komt er enkel uit als we haar eruit roepen. Af en toe doen we dit om haar te laten rusten zodat de spieren niet verzuurt raken. Terwijl zij haar baantjes zwemt maak ik foto’s of een babbeltje met de mensen van daar. Na een buurt van een half uurtje zwemmen roep ik haar. Meestal is dit 5 minuten voor dat de tijd om is. Dan spoel ik haar af en wassen haar. Daarna word ze afgedroogd en in de winter krijgt ze een badjas aan. Voor we naar huis rijden (45 minuten) doet ze nog haar behoefte.

Waar is zwemmen goed voor?

  • Voor honden met heupdysplasie.
  • Honden die revalideren.
  • Voor honden met obesitas (overgewicht)
  • Honden die hun conditie willen verbeteren
  • Voor oudere honden die ondersteuning nodig hebben om alles soepel te houden.

Honden die problemen hebben of revalideren raad ik je aan om dit eerst te bespreken met de dierenarts / fysiotherapeut zodat je zeker je hond niet overbelast.

Waarop moeten we letten als we gaan zwemmen met onze honden?:

  • Kan je hond wel goed zwemmen? Bij problemen met bewegingsapparaat is een zwemvest veiliger. Bij koude temperaturen kunnen ze krampen krijgen. Ook in open water met onderstroming kunnen honden oververmoeid raken. Dit kan het gevolg hebben van verdrinking. Dus let op!
  • Let op bij honden die zwemmen met de bek open. Bij zout water kunnen ze irritatie van de slijmvliezen krijgen of braken door een te veel aan zout water. Blauwalg is bekend bij de meesten. Een watervergiftiging kan ook (dit heeft met de nier te maken). Wil je hier meer informatie over hebben? Dan kan je dit ook op het internet vinden.
  • Ook kunnen ze zich blesseren als ze uit water met een te hoge rand moeten kruipen zeker nadat ze gewichtloos door het water konden bewegen.
  • Als je hond een ontsteking heeft dan is het niet verstandig om te gaan zwemmen dit kan voor meer problemen zorgen.
  • Bij ons Phebe was de temperatuur van het water ook belangrijk. Water boven de 28°C zorgde voor een stijging van haar lichaamstemperatuur. Dit merkte we aan dat ze telkens koorts, rode ogen en opzwelling van het lichaam had. Ook moest ze zeer veel plassen nadien tot 2 uur erna nog. Ze had diarree, hijgen en een minder goede uithouding. Dit had ik besproken met de dierenarts. Voor haar gezondheid is het het beste als het water wat minder warm is. Maar het is ook niet goed als het water te koud is.

Waar gaan wij met Phebe zwemmen?:

Door het temperatuur van het water zijn we opzoek gegaan naar een nieuw adresje. Wij gaan nu geregeld zwemmen bij Hidalgo in België. Dit doen wij als het water in de openlucht te koud is (dus eigenlijk veel). Wil je een kijkje nemen op hun website? Klik dan hier. Hidalgo heeft ook een Instagram pagina waar je altijd een kijkje kan nemen als je hier meer over wilt weten. Als het in België eens mooi weer is en het is warm genoeg voor Phebe om te zwemmen dan gaan we naar het asiel Animal Trust. Hier is Phebe geadopteerd en zo steunen we het door hun weide te huren met de zwemvijver. Wil je een kijkje nemen op de website van Animal Trust? Klik dan hier.

Vooral een deugddoend en veilig zwemplezier! Wil je nou nog meer over ons lezen? Klik dan hier voor onze voorstel blog.

Maureen

Honden zijn voor mij het grootste geschenk of beter gezegd mijn rijkdom, ik ben gezegend met een fantastische hond op dit moment is dit Phebe. Zij heeft mij ook meer doen nadenken over gezondheid bij honden en ben dan geregeld op zoek naar nieuwe dingen zowel op voeding als op uitdaging in beweging. Ze heeft spijtig al een ernstige vorm van heupdysplasie maar dit stopt ons niet.
Mijn hobby's zijn dus honden trainen en mensen erin begeleiden, portret tekenen, haken en natuurlijk ook bloggen.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *