Commando plaats
Gastblogs Maureen van Phebe inspireert Onze gastbloggers Opvoedtips

Commando plaats aanleren aan je hond

Vandaag neem ik (Maureen) eventjes de commando woensdag over! En ik ga jullie uitleggen hoe je het commando plaats of plekje kan aanleren aan je hond. Het is vooral heel erg handig als je rustig op een terras wilt zitten terwijl jouw hond naast je of onder de tafel ligt. Zo kunnen jullie ongestoord genieten van een drankje of hapje. Ook is het heel gemakkelijk als je op bezoek bent of met je hond op vakantie gaat.

Hoe leer je jouw eigen hond het commando plaats:

Neem een dekentje of handdoekje. Deze hoeft niet groot te zijn omdat je hem gemakkelijk mee moet kunnen nemen. Geef dit dekentje eerst een geur van je hond of van jezelf. Dit kan je gemakkelijk doen door zelf het dekentje in jouw zetel te leggen en erop te gaan zitten of om het dekentje in de slaapplek van je hond neer te leggen. Zo kan je hond het dekentje koppelen aan een geur. Een week het dekentje daar laten liggen is voldoende. Dan kunnen we starten om je hond aan te leren dat het dekentje zijn plaats is. Zoek eerst voor jezelf welk commando jij er voor wilt gebruiken. Voorbeelden zijn commando plaats, plekje, doekje, … zorg wel dat dit een positieve ervaring is en straf de hond niet op die plek. Het moet leuk zijn, vind je het lastig om deze plek leuk te maken voor je hond dan kan je ook gebruik maken van een beloning. Ook is het heel belangrijk om alle stappen eerst in huis aan te leren. Zo voorkom je dat je hond last heeft van alle prikkels om zich heen. Dit kan namelijk heel frusterend zijn voor je hond. Mocht er een tweede hond aanwezig zijn dan is het verstandig om je hond waar je niet mee traint tijdens de training naar een andere kamer te brengen.

Stap 1:

Leg het dekentje in huis op de grond, gooi er wat snoepjes op. Als hij erop gaat kijken zeg je op een vriendelijke toon dat is “plaats” of jou gekozen commando. Dit herhaal je een paar keer verspreid over de dag. Dit kan je een paar dagen tot weken oefenen tot je denkt dat hij het commando kent. Geef na een paar keer eens het commando plaats en maak een handgebaar in de richting van het dekentje. Zorg wel dat jij en je hond vlakbij het dekentje staat zodat hij maar een paar stappen hoeft te zetten naar het dekentje. Zodra hij dit doet beloon je hond dan met je stem en met een snoepje.

Stap 2: 

Om te testen of jouw hond het commando kent kun je hem eens vragen op een korte afstand (1 of 2 passen van het dekentje af) om naar zijn “plekje” te gaan. Gebruik ook hierbij je hand en wijs in de richting van het dekentje en zeg tegen je hond het commando plaats. Als hij er een poot opzet, er helemaal op gaat staan of er op gaat zitten beloon hem dan. Deze stap herhaal je ook geregeld. En je beloont hem als hij erop is gaan staan of zitten. Gaat hij er niet helemaal op staan stel je beloning dan eventjes uit tot dat je hond helemaal op het dekentje staat of zit. Zo weet je zeker dat je hond het commando begrijpt. Als het niet lukt neem dan een stapje terug en help je hond zodat hij weet wat je van hem verwacht. Maak het niet te rap te moeilijk zodat je hond het leuk blijft vinden.

Stap 3:

Deze stap gaat vooral om verder te werken aan het dekentje te koppelen als een leuk plekje. Stuur hem met een positieve stem naar het dekentje en vraag nu aan de hond om te gaan liggen. Mocht af niet direct lukken dan kan je ook eerst een zit vragen. Beloon je hond zodra hij gaat zitten of liggen. Je kunt hier ook zeker een Kong vullen met brokken en yoghurt mengsel zo is hij even zoet. Zorg er wel voor dat hij wel op het dekentje blijft met de beloning. Doet hij dit niet probeer dan een andere beloning of spelletje.

Stap 4: 

Leer hem een commando wanneer hij van zijn dekentje af mag komen. Dit kan door hem een “vrij” of “oké” te geven en gebruik eventueel in het begin een gebaar dat hij eraf mag komen. Als hij weet dat hij een commando krijgt om eraf te mogen komen is het ook gemakkelijker om hem erop te houden. Een hond die weet wie de baas is zal deze grens respecteren. Waarschijnlijk zal hij proberen om er eerder vanaf te komen maar het is jouw taak om dit niet te laten gebeuren. Consequent zijn is niet boos worden of straffen. Consequent zijn is hem erop wijzen dat hij iets fout doet. Zo kan je hem duidelijkheid geven dat jij wilt dat hij op het dekentje blijft.

Stap 5: 

Als hij dit goed doet in huis en blijft op het dekentje liggen tot jij hem een “vrij” commando geeft kan je dit in een openbare plaats trainen. Daar start je best mee aan de lijn als hij eraf gaat door een bepaalde afleiding kan je hem terug naar het dekentje toe brengen. Oefen dit eerst een korte tijd en deze tijd kan je dan langzaam uitbouwen. Zorg dat je genoeg beloningen bij je hebt en dingen om hem af te leiden. Je mag hem best regelmatig belonen bijvoorbeeld als er mensen langs lopen en hij op het dekentje blijft liggen. Loopt er niemand langs probeer dit dan eens in scene te zetten door iemand te vragen om langs te lopen. Geef aan dat deze persoon de hond niet mag aan kijken en probeer wel een gepaste afstand te houden. Als je iemand aan ziet komen dan mag je je hond op voorhand verwittigen dat die op zijn plaats moet blijven. Je kan al een beloning geven als de persoon aan het passeren is. Beloon je hond ook als de persoon gepasseerd is en hij is blijven liggen

Stap 6: 

Blijf hierop oefenen tot je echt op een terras kunt gaan zitten. 1 gouden tip leg je hond altijd op een strategisch plek neer. Dit is een veilige en uit de weg van veel mensen die langs lopen. Ik leg meestal mijn hond in mijn ooghoek naast mij neer dat ik haar lichaamstaal kan zien en zo op voorhand kan zien of ik moet reageren. Probeer een plekje uit te zoeken bijvoorbeeld bij een muur zodat 1 zijde voor haar veilig is. Dit is natuurlijk niet altijd mogelijk. Mocht dit niet lukken dan laat ik haar onder de tafel liggen en hou ik de omgeving goed in de gaten om onverwachte situaties te voorkomen.

Ik ben heel benieuwd of jullie hond het commando plaats al kent? Laat het ons zeker eventjes weten via mijn Instagram kanaal of in een bericht onder deze blog. Wil je meer van mijn blogs lezen? Klik dan hier. Wil je meer uitleg over de verschillende commando’s? We hebben een hele pagina met allerlei verschillende commando’s.

Maureen

Honden zijn voor mij het grootste geschenk of beter gezegd mijn rijkdom, ik ben gezegend met een fantastische hond op dit moment is dit Phebe. Zij heeft mij ook meer doen nadenken over gezondheid bij honden en ben dan geregeld op zoek naar nieuwe dingen zowel op voeding als op uitdaging in beweging. Ze heeft spijtig al een ernstige vorm van heupdysplasie maar dit stopt ons niet.
Mijn hobby's zijn dus honden trainen en mensen erin begeleiden, portret tekenen, haken en natuurlijk ook bloggen.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *