Opvoedtips

Commando “naast” aanleren aan je hond

Één van Xena haar favoriete commando’s is het commando “naast”! En daar maak ik altijd heel erg dankbaar gebruik van als ze los loopt en geen zin heeft om te komen. Met het commando “naast” vraag je aan je hond om naast je voet te gaan zitten. Zo kan je jouw hond makkelijk aanlijnen en weer door lopen. Vandaag ga ik jullie uitleggen hoe je de naast kan aanleren aan je hond en waarom ik heel erg dankbaar ben dat Xena dit commando kent.

Waarom de naast aanleren?:

Xena heeft echt een hekel aan het commando “hier”. Als ze een andere hond ziet lopen dan vind ze de hond toch echt wel een stukje leuker als haar baasje die wanhopig een aantal keer “hier” of “kom” roept. Ook voor een stukje kaas of worst is ze dan echt niet te porren. Het commando “naast” doe ik ook regelmatig als ze los loopt zonder honden waardoor het een beetje een spelletje word tussen ons. Zo zorg ik ervoor dat ze dan ook vaak luistert naar het commando als er wel honden bij zijn. Let op! Ik schrijf express vaak en niet altijd want ze luistert ook echt niet altijd. Xena is geen robot en soms mag ze van mij ook wel eventjes haar eigenwijze zelf zijn dat zit namelijk gewoon in haar karaktertje. Maar toch is het wel fijn in sommige gevaarlijke situaties dat je weet dat ze gewoon komt als je dit van haar vraagt.

Hoe leer je het commando “naast” aan?:

  • Vraag aan je hond om voor je voeten te gaan zitten.
  • Geef hem een snoepje voor de zit.
  • Maak een keuze aan welke kant je jouw hond naast je wilt hebben. Wij hebben gekozen voor de rechterkant.
  • Pak een ander snoepje in je hand en beweeg deze op neus hoogte richting de zijkant van je voet.
  • Lukt dit niet in 1 keer probeer de weg naar je voet in kleinere stapjes op te delen of hou het snoepje wat dichterbij de neus van je hond.
  • Zodra je hond naast je staat laat je hem zitten. Geef hem niet het commando “zit” maar maak de beweging met het snoepje voor de zit.
  • Zodra je hond naast je voet zit zeg je “naast”.
  • Herhaal dit zodat je hond precies weet wat je bedoelt.
  • Haal nu het snoepje uit je hand en maak alleen de handbeweging en geef het snoepje pas op het moment dat je hond ook daadwerkelijk naast je zit.
  • Als dit allemaal goed gaat dan kan je de “naast” gaan proberen in moeilijkere situaties zoals tijdens het loslopen.

 

Ik ben heel benieuwd of jouw hond al de “naast” kan en waar jij hem allemaal voor gebruikt! Kan je hond nog niet de “naast” dan raad ik je zeker aan om deze een keertje aan te leren. Ik vind het een handig commando die je af en toe kan toepassen. Mocht jouw hond al de “naast” kunnen stuur dan zeker jouw filmpje naar ons toe via onze social media kanalen en wie weet zie jij jouw hond wel terug op onze Instagram Story! Je kan ons vinden via Instagram en Facebook.

Shelley

Shelley is de bedenkster van hondenwereldonline.nl. Hier blogt ze een aantal keer per week. Ze blogt hier over van alles wat met honden te maken heeft en deelt ze haar passie met haar lezers. Ze is trotse eigenaresse van Dwergkees Xena, haar grote liefde.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *