los lopen
Op stap met je hond Opvoedtips

Los lopen in een woonwijk? Kan dat of niet?

Wij wonen in een woonwijk met een hoop appartementen. Er wonen dus best veel mensen en honden in onze woonwijk. Om je een klein beetje een beeld te geven, wij wonen helemaal aan de buiten ring van deze wijk en hebben een mooi grasveldje voor ons huis. Hier lopen heel veel honden rond. Aangelijnd maar soms ook los. Maar is dit wel zo veilig? Is het veilig om je hond los te laten lopen in een woonwijk waar ook auto’s rijden? Waar kinderen spelen? En waar je jouw hond zo uit het oog kan verliezen. In deze blog ga ik mijn mening geven over het los lopen in een woonwijk.

Gevaarlijk

Wil je echt mijn mening over het los lopen in een woonwijk? Ik vind het levensgevaarlijk! In mijn buurt worden vaak honden los gelaten. Ik ben het gesprek aan gegaan met deze baasjes. Mijn vraag is vooral waarom? Het antwoord hierop is vaak, mijn hond houd er niet van om aan de lijn te lopen. Ook krijg je vaak te horen mijn hond luistert zo goed, die loopt niet weg. Het kan inderdaad zijn dat jouw hond zo goed luistert dat hij niet zomaar weg loopt. Maar wat gebeurt er als je hond ergens van schrikt en de weg oversteekt? Je brengt dan de automobilist in gevaar met wat denk je van je eigen trouwe viervoeter? Mijn ergste nachtmerrie is dat Xena ergens van schrikt en er van door gaat. En Xena loopt altijd aan de lijn. Daarbij is mijn mening dat als je jouw hond graag wilt laten los lopen dat je dan ook naar een bos of strandje kan gaan waar dit mag. Hier hebben ze genoeg ruimte en kan je gevaarlijk situaties beperken.

Hond los in woonwijk

Irritatie

Ja, ik heb een hond en ik irriteer me ook vaak aan andere hondeneigenaren. Hondenpoep vind ik niet zo erg. Heel eerlijk ik ruim ook niet altijd de poep op en al helemaal niet op de plekken waar honden uitgelaten mogen worden. Maar wat ik wel heel vervelend vind zijn honden die los lopen en baasjes die niet hun hond aanlijnen als ik daar voorbij loop. Met Xena of zonder Xena. Xena is gelukkig een hele sociale hond en word niet agressief als een hond los loopt en zij aan de lijn is. Maar er zijn ook honden die hier minder goed mee om gaan. Mocht je zo’n hond tegen komen dan kan je totaal niet in grijpen als jouw hond los loopt. Zit jouw hond aan de lijn dan kan je makkelijker ingrijpen. Daarbij kan je ook kinderen tegen komen die aan het spelen zijn en er niet van houden als honden opspringen. Mijn mening is laat je hond lekker los lopen in het bos, strand of in losloop gebieden maar doe dit niet midden in een woonwijk.

Mag je hond wel los lopen in een woonwijk?

Binnen de bebouwde kom is het eigenlijk altijd verboden om je hond los te laten lopen. Iedere gemeente in Nederland heeft op hun eigen website aangegeven waar het toegestaan is om je hond binnen de bebouwde kom los te laten lopen. Buiten deze plekken moet je hond dus altijd aangelijnd zijn. Mocht je besluiten om je hond op deze plekken niet aan te lijnen dan kan je een boete verwachten. Deze boete verschilt tussen de €90,- en de €150,-.

Mijn conclusie en mening is om je hond niet in een woonwijk los te laten lopen. Het is gevaarlijk voor de mensen om je heen en het allerbelangrijkste het kan ook gevaarlijk zijn voor je eigen trouwe hond. Ik denk dat geen enkel baasje het op zijn geweten wil hebben dat zijn hond is overleden door een domme fout! Wil je jouw hond los laten lopen zoek dan een rustig plekje op in het bos of bij een leuk strandje. Geloof mij je hond vind het ook veel leuker om op deze plekken rond te lopen en de wereld met jou te ontdekken. Ik ben ook heel erg benieuwd naar jullie mening! Laat zeker een berichtje achter op onze social media kanalen zodat we hier met ze alle over in gesprek kunnen gaan!

Shelley

Shelley is de bedenkster van hondenwereldonline.nl. Hier blogt ze een aantal keer per week. Ze blogt hier over van alles wat met honden te maken heeft en deelt ze haar passie met haar lezers. Ze is trotse eigenaresse van Dwergkees Xena, haar grote liefde.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *