Hond af aanleren
Opvoedtips Verzorging

Commando “af” aanleren aan je hond

Het is weer woensdag dus tijd voor een nieuwe commando woensdag! Vandaag gaan wij de af aanleren aan je hond. Vorige week hebben we de zit behandelt en je hebt dat commando nodig voor de af! Mocht de zit nog niet lukken dan raad ik je aan om deze eerste te gaan trainen voor dat je met de af begint. Wil je het stappenplan voor de zit nog eens doorlezen? Klik dan hier.

 

Waarom de af aanleren:

Ik vind de af eigenlijk net zo belangrijk als een zit. Wij gebruiken de af ook regelmatig. Meestal als we visite hebben dan kan Xena nog al druk zijn. Wij proberen dan altijd nadat ze gedag heeft gezegd om haar lekker te laten liggen met iets lekkers en dan is de commando af wel heel makkelijk! Het kan wat meer moeite kosten om de af aan te leren. Dit komt omdat het een onderdanige positie is. Ook kan het moeilijker voor je hond zijn omdat hij dan minder controle heeft over de omgeving. Een goede band met de hond kan ervoor zorgen dat het trainen makkelijker gaat. Dit komt omdat hij je dan op dat moment al vertrouwd. Probeer de oefening echt aan te leren zoals ons stappenplan en duw je hond niet in de af. Dit kan namelijk een negatieve associatie geven aan de oefening. Gebruik ook altijd onze basistips! Heb je deze nog niet doorgelezen of wil je deze nog eens doornemen? Klik dan hier.

Stappenplan:

  1. Laat je hond zitten en geef hem een beloning als hij dit heeft gedaan.
  2. Pak een nieuwe beloning tussen je vingers.
  3. Laat het snoepje zien en ruiken aan je hond.
  4. Beweeg het snoepje rustig naar beneden richting de grond met een afstand van ongeveer 5 cm tussen de neus van de hond en het snoepje.
  5. Zodra je hond de grond raakt zeg dan het commando. Als je de clicker gebruikt dan klik je ook op dit moment.
  6. Geef je hond direct een beloning.
  7. Gaat dit goed dan kan je de beweging maken zonder dat je het snoepje in je hand hebt.
  8. Mocht dit ook al goed gaan dan kan je eerst af of lig zeggen en daarna pas de beweging maken.

Lukt het niet om je hond te laten liggen? Probeer dan het snoepje meer naar je toe te halen over de grond heen. Mocht het daarna alsnog niet lukken probeer dan de ruimte te verkleinen tussen de neus van de hond en het snoepje. Vorige week kregen we veel berichten van hondjes die al de zit konden. Ik ben heel benieuwd hoeveel hondjes de af kunnen! We zien graag al jullie foto’s en filmpjes terug op onze social media kanalen. Wil je graag dat wij jouw filmpje of foto zien? Gebruik dan de #hwocommando of tag ons in je bericht.

Shelley

Shelley is de bedenkster van hondenwereldonline.nl. Hier blogt ze een aantal keer per week. Ze blogt hier over van alles wat met honden te maken heeft en deelt ze haar passie met haar lezers. Ze is trotse eigenaresse van Dwergkees Xena, haar grote liefde.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *