Tips voor commando aanleren
Opvoedtips

10 basistips voor het aanleren van een commando

Een tijdje geleden heb ik op Instagram aan jullie gevraagd wat jullie meer op de blog willen lezen! Een veel gevraagd onderwerp was het aanleren van commando’s want hoe kan je dit nou het beste doen? Xena is vorige week geslaagd voor haar puppy cursus en ik ga vandaag mijn basistips met jullie delen. Deze tips gebruik ik altijd als ik haar iets aanleer en ik merk aan haar dat ze dit heel fijn vind. Ik wens jullie allemaal veel plezier en succes met het trainen van je hond!

 

1. Wanneer is het beste moment om je hond een commando aan te leren?

Eigenlijk vanaf het moment dat je jouw hond in huis hebt kan je met je hond gaan oefenen op commando’s. Ga alleen niet met je hond trainen als hij heel erg actief is of als hij heel moe is. Je zal namelijk merken dat je hond zijn aandacht er niet bij kan houden en daardoor de commando minder snel begrijpt. Het concentreren is voor je hond heel erg moeilijk als hij druk aan het spelen is of als hij moe is. Probeer dus het goede moment te kiezen! Je kan bijvoorbeeld elke keer de commando oefenen voordat je zijn eten geeft. Kijk wat voor jou en voor je hond het fijnste is!

2. Waar kan je het beste trainen met je hond?

Het beste is om een plek te kiezen zonder heel veel afleiding. Dus bijvoorbeeld het huis of in de tuin is perfect! Wanneer je hond het commando goed begrijpt dan is het tijd om de afleiding op te zoeken. Je kan dan bijvoorbeeld tijdens het uitlaten vragen om te gaan zitten. Zo leert je hond dat hij ook moet luisteren op het moment dat er wel afleidingen zijn.

3. Train ALTIJD positief!

Probeer altijd positief te blijven tijdens het trainen met je hond. Het is namelijk veel leuker voor je hond en je hond pakt de oefening dan ook veel sneller op. Begrijpt je hond de oefening niet? Vraag jezelf dan af of de oefening misschien te moeilijk is en probeer hem makkelijker te maken. Is de oefening makkelijk herhaal de oefening dan een paar keer zodat hij de oefening wel snapt! Als jij vrolijk bent dan is je hond dat ook!

4. Verdeel het commando in kleine stapjes.

Als je een commando aanleert dan kan het handig zijn om het commando in kleine stapjes te verdelen. Als je hond het eerste stapje snapt dan kan je doorgaan met de volgende. Zo kan je hele moeilijke oefeningen aanleren maar ook voor de makkelijkere oefeningen kan het soms handig zijn!

5. Beloningen.

Oefen altijd met een beloning. Die beloning kan natuurlijk voer zijn, een lekkere snack maar ook het favoriete speeltje of een knuffel kan een beloning zijn voor je hond. Probeer uit te zoeken wat je hond nou leuk of lekker vind en ga daarmee aan de slag!

6. Gebruik kleine beloningen.

Als je met voer gaat trainen dan is het handig om met een kleine beloning te werken. Je hond kan de beloning dan snel opeten en doorgaan met de oefening. Gebruik je te grote beloningen dan verstoord dit je trainingssessie.

7. Clicker.

Soms kan een clicker helpen bij de timing van een oefening. Bijvoorbeeld bij de “touch” daar komt het echt aan op timing en dan kan een clicker heel erg handig zijn. Wil je weten hoe de clicker werkt en wat het precies is? Lees dan hier.

8. Herhaling.

Doe geen hele lange trainingssessies maar herhaal vooral vaak de oefening. Herhaling is de key als je een commando wilt aanleren aan je hond. Het kan soms lang duren voordat je hond een commando helemaal perfect uitvoert maar het is het zeker waard als het je toch lukt! Ook zorgt het trainen van je hond voor een sterkere band tussen baasje en hond.

9. Zoek hulp.

Als het jezelf niet lukt om een commando aan te leren of als je hier onzeker over bent. Neem dan contact op met een hondenschool. Zij kunnen je helpen met al je vragen en met het opvoeden van je hond. Mijn ervaring is dat honden het echt heel erg leuk vinden om naar “school” te gaan. Ze leren er spelen met leeftijdsgenootjes en ook leren ze om te luisteren met allerlei andere hondjes om zich heen.

10. Maak het leuk.

Maak het vooral leuk voor jezelf en voor je hond! Niets is leuker dan samen te werken en om je hond iets aan te leren. Ze vinden het leuk en het is uitdagend voor je hond. Als jij het leuk vind dan vinden zij het ook leuk. Als Xena een commando goed heeft gedaan en ik reageer daar positief op dan is Xena helemaal trots! Wil je jouw tips nog graag met ons delen? Dat kan via onze social media kanalen en via een bericht onder onze blog.

Shelley

Shelley is de bedenkster van hondenwereldonline.nl. Hier blogt ze een aantal keer per week. Ze blogt hier over van alles wat met honden te maken heeft en deelt ze haar passie met haar lezers. Ze is trotse eigenaresse van Dwergkees Xena, haar grote liefde.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *