Commando hier
Opvoedtips

Commando “hier” aanleren aan je hond!

Het is weer woensdag dus tijd voor een nieuw commando! Vorige week kregen wij super veel leuke filmpjes met honden die allemaal de “blijf” heel goed kunnen dus we zijn heel benieuwd naar al jullie nieuwe filmpjes voor het commando “hier”. Of zoals wij altijd Xena hebben aangeleerd “kom”. Waarom wij het woord “kom” gebruiken en waarom dit commando zo handig is ga ik jullie vandaag uitleggen!

Waarom het commando “hier”:

Het commando “hier” is een heel fijn commando als je hond deze goed begrijpt. Dit kan namelijk hele vervelende en onveilige situaties voorkomen. Zoals ik net ook al zei wij gebruiken het woord “kom”. Dit doe ik omdat je de “hier” snel geïrriteerd kan zeggen en “kom” klinkt wat vriendelijker. Je kent ze vast wel de baasjes die geïrriteerd een aantal keer HIER!!!! roepen en dat je de hond de andere kant ziet oprennen. Dat willen wij voorkomen! Je ziet dus vaak frustratie van baasjes als de hond niet luistert naar het commando. Soms begrijp ik dit zeker helemaal als de situatie onveilig is maar toch moet je proberen juist die frustratie te verbergen! Voordat je gaat oefenen met je hond raad ik je altijd aan om nog eventjes onze basistips door te nemen. Deze kan je hier terug lezen.

Stappenplan:

 • Oefen dit commando op het begin in een ruimte zonder al te veel prikkels!
 • Pak een paar goede beloningen in je hand. Wij gebruiken voor het trainen met Xena tegenwoordig de snoepjes van Panzi-Pet Benelux. Wil je hier meer informatie over hebben en wil je deze snoepjes gratis uitproberen? Klik dan hier.
 • Steek je hand uit naar je hond en roep zijn naam.
 • Kijkt de hond of zet hij zelfs een paar stappen naar jou toe moedig hem dan aan om hem dichterbij je te laten komen.
 • Als je hond dichtbij is beloon je de hond met een snoepje en pak je heel eventjes zijn halsband of tuigje vast.
 • Pak hem via de zijkant en niet via bovenaf vast! Zo voorkom je dat je hond straks bang is voor het vast pakken en aanlijnen.
 • Zodra je de halsband vast hebt geef je hem nog een keertje een beloning.
 • Oefen dit een aantal keer en als dit goed gaat kan je het commando “hier” of “kom” eraan koppelen.
 • Ook kan je gaan oefenen met een grotere afstand.
 • Als dit helemaal goed gaat dan kan je naar buiten gaan en het proberen in een andere omgeving met meer prikkels.
 • Voordat je je hond gaat roepen voor het aanlijnen is het verstandig om hem een aantal keer naar je toe te laten komen zonder dat je hem aanlijnt en op dat moment geef je hem een beloning.
 • Hierdoor gaat je hond niet het commando associeren met iets stoms namelijk het aanlijnen en naar huis gaan maar met een lekkere beloning!

 

Het commando hier is een van de commando’s die Xena het minst leuk vind om te doen! Ze doet het prima tot dat er andere verleidingen zijn van bijvoorbeeld andere honden. Ook wij moeten dus nog goed oefenen op dit commando. Ik ben heel benieuwd hoe jullie hond die “hier” doet en of jij het commando “hier” gebruikt of het commando “kom”. Laat het ons zeker eventjes weten via onze Social Media Kanalen en stuur ook zeker je filmpjes op naar ons voor de #hwocommando en wie weet delen wij jouw filmpje wel in onze story op Instagram! Wil je ons Instagram account bekijken en volgen? Klik dan hier.

 

* De foto is gemaakt door TySy Fotografie.

Shelley

Shelley is de bedenkster van hondenwereldonline.nl. Hier blogt ze een aantal keer per week. Ze blogt hier over van alles wat met honden te maken heeft en deelt ze haar passie met haar lezers. Ze is trotse eigenaresse van Dwergkees Xena, haar grote liefde.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *