Honden fases Opvoedtips Puppy Verzorging

Bench training, hoe doe je dat?

Een bench is niet noodzakelijk om te gebruiken. Wel is het in sommige gevallen heel erg makkelijk als jouw hond al aan een bench gewend is. Hier moet je jouw hond in trainen maar hoe pak je de bench training nou aan? Voor Xena is het echt een uitkomst. Soms is ze zo druk met spelen en kluiven op botjes en dan is het fijn als wij haar even in de bench kunnen zetten. Zelf weet ze dan gewoon nog niet zo goed haar grens en is ze heel erg moe. Als je hond gewond is of geopereerd wordt dan word er in sommige gevallen bench rust aangeraden. Het is makkelijk als je hond dan al gewend is aan een bench en dit ziet als een veilige plek.

Bench training geven aan je hond:

 1. Lok je hond de bench in door bijvoorbeeld zijn eten te geven in de bench. Ook kan je er voor kiezen om een botje te geven in zijn bench.
 2. Als de hond dan in de bench gaat dan beloon je de hond en laat je de hond er weer uit gaan wanneer hij dit wenst (het deurtje blijft dus open staan).
 3. Als je hond vanuit zich zelf de bench in gaat dan is het ook belangrijk om dit te belonen.
 4. Wanneer je aan je hond ziet dat hij moe is leg de hond dan in de bench of leid hem hier naar toe. Laat hem dan lekker slapen met het deurtje open zodat hij er weer uit kan als hij er uit wil.
 5. Wanneer je hond het niet meer erg vind om in de bench te gaan met het deurtje open dan probeer je het deurtje te sluiten.
 6. Laat je hond eruit voordat hij kan gaan piepen of krabben aan het deurtje en beloon je hond weer.
 7. Laat het deurtje steeds langer dicht en als dit goed gaat kan je ook proberen uit het zicht van je hond te gaan.
 8. Als dit allemaal gelukt is dan is de bench training geslaagd en kan je gaan beginnen met het oefenen om alleen te zijn. Hier komt binnenkort ook een blog van dus hou dit zeker eventjes in de gaten.

Regels voor de bench:

 • Zet je hond nooit voor straf in de bench. De bench moet iets leuks zijn en moet een veilig gevoel geven. Straffen werkt dan niet echt bevorderlijk voor je training.
 • Als de hond zelf in de bench is gaan zitten of als je hem er in hebt gelokt laat je hond dan met rust. Leg dit ook uit aan je kinderen als je deze hebt.
 • Probeer de bench zo leuk mogelijk te maken. Verstop er eens snoepjes in of een andere lekkere snack.
 • Als je hond piept in de bench en je weet zeker dat hij niet hoeft te poepen of te plassen probeer dit dan een tijdje te negeren. Maar zorg er wel voor dat je hond de bench wel leuk blijft vinden. Dus als hij door blijft gaan doe dan gewoon een stapje terug en begin weer met de vorige stappen van de training. Als hij maar eventjes piept omdat hij er gewoon uit wil en daarna stil is probeer hem er dan direct uit te halen op het moment dat je hond stil is.
 • Je hond zal waarschijnlijk zijn bench niet bevuilen met plas of poep. Dit komt omdat hij de bench ziet als zijn slaapplaats en dit wilt een hond vanuit de natuur niet bevuilen. Probeer daarom op tijd met je hond naar buiten te gaan. Wil je meer informatie over de zindelijkheidstraining lees dan ook zeker dit artikel even https://hondenwereldonline.nl/zindelijkheidstraining/
 • Plast en poept de hond wel in de bench dan is de ruimte waarschijnlijk te groot voor je hond. Probeer de bench dan tijdelijk iets kleiner te maken.
 • Zet de bench op een plek waar het gezin vaak is zoals bijvoorbeeld in de woonkamer maar zorg er dan wel voor dat deze niet in de loop staat. Zodat je hond wel rustig in de bench kan slapen.

Onze ervaring met de bench:

Wij vinden de bench een heel fijn hulpmiddel bij het opvoeden van onze hond. Xena is zo gewend aan de bench dat zij dit helemaal niet erg vind. S’nachts slaapt ze eigenlijk altijd in de bench. Ook als we met de auto gaan dan vervoeren wij haar in de bench. Overdag zit Xena er niet vaak in behalve als ze heel erg moe is en ze haar rust niet kan pakken. Dit gebeurt wel regelmatig maar niet dagelijks. Daarom raad ik eigenlijk iedereen wel een bench aan. In de toekomst willen we Xena gewoon los kunnen laten lopen als wij weg gaan maar voor nu zijn we er heel erg blij mee en de bench alleen gebruiken in de auto.

Wat zijn jullie ervaringen met een bench? En hoe heb jij je hond hier goed aan kunnen laten wennen? Laat snel een reactie achter! Dit kan ook op onze Instagram pagina.

Shelley

Shelley is de bedenkster van hondenwereldonline.nl. Hier blogt ze een aantal keer per week. Ze blogt hier over van alles wat met honden te maken heeft en deelt ze haar passie met haar lezers. Ze is trotse eigenaresse van Dwergkees Xena, haar grote liefde.

Dit vind je misschien ook leuk...

3 Reacties

 1. Maureen zegt:

  Je hebt het super goed verwoord en zijn goede tips ik hoop dat ik het even goed ga verwoorden als ik start met mijn blog
  Groetjes Maureen en Phebe

  1. Hi Maureen en Phebe,

   Dank je wel voor je super lieve reactie!
   Wij wensen je heel veel succes met je nieuwe blog.

   Groetjes,

   Shelley en Xena

 2. […] Wanneer je jouw hond in de bench wilt zetten op het moment dat je weg gaat dan raad ik je aan om je hond hier alvast aan te laten wennen voordat je met deze training begint.Zo is het voor je hond minder eng om alleen te zijn. Wil je weten hoe je dit doet? Check dan even snel onze andere artikel https://hondenwereldonline.nl/bench-training/ […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *