Opvoedtips Puppy

Clicker training met je hond

Het trainen van je hond kan soms best lastig zijn! Helemaal als je hier nog geen ervaring mee hebt. Maar met de clicker training word dit heel erg makkelijk. Ik ga jullie vertellen wat de clicker precies is, wat onze ervaringen er mee zijn en hoe je de clicker aan leert bij je hond.

Wat is een clicker?:

De clicker is een trainingsmethode die je kan gebruiken om je hond verschillende commando’s aan te leren. De clicker is een plastic kastje met daarin een metalen strip. Op deze metalen strip kan je drukken en daarmee maak je een click geluid. De clicker is een vervanging voor het woord “goedzo” als je jouw hond traint. Na een click volgt er altijd een beloning. Hierdoor associeert jouw hond de clicker met positief en goed gedrag. Je kan een clicker gewoon kopen in een dierenwinkel. De clicker gebruik je alleen om je hond een commando aan te leren. Zodra je hond de commando kent dan is de clicker niet meer nodig.

De clicker aanleren:

Voordat je met de clicker gaat trainen moet je jouw hond de clicker eerst aanleren. Dit komt omdat hij er niets van begrijpt als je zomaar gaat klikken! De clicker aanleren is vrij eenvoudig en vaak binnen een paar dagen snapt je hond wel wat er met een klik bedoelt word.

 1. Maak hele kleine beloningen voor dat je met je hond begint te trainen.
 2. Klik met de clicker en geef je hond een beloning.
 3. Herhaal dit een paar keer
 4. Leg de clicker weer weg
 5. Herhaal deze stappen een aantal keer per dag. Hierdoor zal je hond snel snappen dat als je klikt dat dit eten betekent!
 6. Wil je testen of je hond de clicker snapt? Klik dan een keertje wanneer je hond druk aan het spelen is. Komt hij direct op je af rennen dan weet je dat je hond de clicker heel goed begrijpt.

Voordelen:

 • Je kan je hond makkelijk nieuw gedrag aanleren doordat je met de clicker sneller kan reageren dan alleen met voer.
 • Moeilijke commando’s kan je makkelijker in kleine onderdelen splitsen zoals bijvoorbeeld apporteren.
 • De clicker is een positieve manier van trainen. Je beloont het goede gedrag van de hond en straft hem niet als hij de oefening nog niet begrijpt.

Nadelen:

 • Je moet altijd de clicker bij je hebben als je jouw hond iets wilt aanleren.
 • Als je hond een oefening verkeerd doet en je klikt dan moet je de hond alsnog een beloning geven. Een klik is altijd voer!
 • Gebruik de clicker niet bij het commando “hier”. Als je dit wel doet dan word de clicker een soort afstandsbediening. Je gebruikt de clicker dan al snel om je hond te laten komen als hij eventjes niet wilt luisteren.

Wij gebruiken de clicker af en toe met de puppy cursus. Verder train ik met Xena met de clicker bijvoorbeeld voor het commando “kijken” en “touch” dit zijn commando’s waarbij timing wel echt gewenst is en daardoor heel erg makkelijk om aan te leren met de clicker. Wat zijn jullie ervaringen met een clicker en maken jullie hier gebruik van? Laat het ons snel even weten! Wil je meer lezen over onze ervaringen met puppy cursus? Lees dan eventjes hier.

Shelley

Shelley is de bedenkster van hondenwereldonline.nl. Hier blogt ze een aantal keer per week. Ze blogt hier over van alles wat met honden te maken heeft en deelt ze haar passie met haar lezers. Ze is trotse eigenaresse van Dwergkees Xena, haar grote liefde.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *