Gapen hond
Opvoedtips

Waarom gaapt mijn hond de hele tijd?

Honden kunnen net als mensen gapen maar soms zie je ze het doen terwijl ze helemaal niet moe kunnen zijn. Waarom gaapt jouw hond nou de hele tijd? Is hij lui? Nou nee.. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom jouw hond maar blijft gapen en vandaag ga ik deze redenen met jullie delen zodat jij je hond beter gaat leren begrijpen!

 

Moe:

Als je hond moe is dan kan je hond gaan gapen. Dit is eigenlijk precies hetzelfde als bij mensen. Als hij zich lekker ontspant zie je dat ze ook vaak gaan gapen. Ook uitreken is een teken van vermoeidheid, je ziet dat ze dit ook vaak doen als ze net wakker zijn. Dat herken je misschien bij jezelf ook wel!

Aanstekelijk:

Wist je dat bij honden gapen net zo aanstekelijk is als bij mensen? Je herkent het misschien wel als de persoon naast je aan het gapen is dat je dan gezellig mee doet. Dit is bij honden precies hetzelfde! Hij kopieert als het ware jouw gedrag of die van een andere hond. Dit gaat ongemerkt net als bij mensen en hier kan hij zelf niets aan doen.

Bang of onzeker:

Honden gaan ook gapen op het moment dat ze bang, angstig of onzeker zijn. Dit komt omdat honden conflict vermijdende dieren zijn en gapen voor hun een manier is om te laten zien aan een andere dat ze niets verkeerd willen doen. Ze laten eigenlijk zien dat ze onzeker zijn over de situatie. Een goed gesocialiseerde hond herkent dat signaal direct bij een andere hond en zal hier ook positief op reageren. Dit doen ze meestal door wat afstand te nemen en de onzekere hond te laten weten dat zij het signaal hebben begrepen. Je ziet het ook terug als een baas zijn hond op de verkeerde manier heeft opgevoed. Als de baas of iemand anders dan boos word op de hond dan begint hij te gapen. Dit komt omdat honden in hun taal met ons proberen te communiceren. Het is dus erg belangrijk dat je ook zijn taal snapt.

Andere signalen voor angst of onzekerheid:

Er zijn nog meer signalen waaraan je kan zien dat je hond bang is of onzeker. De meeste voorkomende zijn:

 • Je hond knippert met zijn ogen.
 • Tilt een van zijn voorpoten omhoog.
 • Snuffelt de grond helemaal af.
 • Markeert.
 • Je hond draait zijn kop weg.
 • Je hond draait de zijkant of de achterkant naar jou, een andere hond of object toe.
 • Likt zijn neus
 • Smakken
 • Langzaam bewegen
 • Verstijven of bevriezen
 • Zitten of liggen

Er zijn dus verschillende redenen waarom jouw hond de hele tijd gaapt. Kijk in welke situatie je hond zich bevindt en bekijk vanuit daar wat de reden is van het gapen. Mocht dit een signaal van angst of van onzekerheid zijn probeer je hond dan uit de situatie te halen. Mocht je hier nog over mee willen praten dat kan natuurlijk altijd op onze Social Media kanalen! Vind je het interessant om nog meer van de lichaamstaal van de hond te weten te komen laat dit dan ook zeker weten!

 

Shelley

Shelley is de bedenkster van hondenwereldonline.nl. Hier blogt ze een aantal keer per week. Ze blogt hier over van alles wat met honden te maken heeft en deelt ze haar passie met haar lezers. Ze is trotse eigenaresse van Dwergkees Xena, haar grote liefde.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *