Snorhaar
Puppy Verzorgingstips

Wat is de functie van een snorhaar bij jouw hond?

Laatst hadden mijn vriend en ik een discussie. Xena zat naast ons op de bank en we hadden het over haar snorhaar. Wij vroegen ons af wat daar nou precies de functie van is en waar ze deze voor gebruikt! Ik ben op onderzoek uit gegaan en vandaag deel ik met jullie deze informatie. Deze zoektocht vond ik super leuk en interessant. Hierdoor kunnen wij Xena nog beter gaan begrijpen. En ik hoop dat jullie het ook leuk en interessant gaan vinden!

Wat zijn snorharen?

Snorharen worden ook wel tastharen genoemd. Er zijn nog meer tastharen op de kop van je hond. Denk hierbij aan de haren bij de ogen. Deze tastharen zijn een stuk dikker als de normale haren en kunnen individueel bewegen. De haren zijn erg gevoelig en worden vooral als er weinig licht is gebruikt door jouw trouwe viervoeter. De snorhaar zijn gespecialiseerde haren die signalen kunnen doorgeven. De haren bevatten veel zenuwvezels maar bevatten geen zenuwen. Je zou ze dus kunnen afknippen maar dit is zeker niet aan te raden! Deze snorharen hebben natuurlijk een functie en je hond heeft ze niet voor niets!

Hoe werken snorharen?:

Snorharen pakken de luchtstroom op hierdoor bewegen ze. Doordat de snorharen bewegen kunnen ze door de snelheid en de hoek van de beweging een inschatting maken van het gevaar of van een prooi die eraan komt. De huishond heeft dit natuurlijk veel minder nodig. De prooi is natuurlijk het bakje met voer dat je hem elke dag geeft. Voor gevaar is het wel handig. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een auto.

Waar worden de snorharen voor gebruikt?:

  • Samen met de andere zintuigen van je hond kunnen ze dus gevaar en een prooi ontdekken. Dit is natuurlijk super handig. Helemaal in het donker gebruiken ze deze zintuigen.
  • Ook spelen de snorharen een rol in de communicatie tussen honden. Wij zelf kunnen dit bijna niet zien en merken dit eigenlijk bijna niet op maar honden onder elkaar zien dit wel. Als je hond bang is dan zullen de snorharen de kant op gaan staan van het object of van de hond waar hij bang voor is. Het is dus ook een communicatie middel!

 

Ik vond het echt super interessant om meer te lezen over de functie van de snorharen. Sommige dingen wist ik al wel bijvoorbeeld  dat de snorharen heel gevoelig zijn etc. Maar dat het ook gebruikt word als communicatiemiddel dat wist ik nog niet! Ik ben heel benieuwd of jij dit al wel wist? Laat je het ons even weten op onze Social Media kanalen? Voor onze Instagram pagina klik hier. Wil je ook graag mijn mening lezen over het hebben van een hond als je in een appartement woont? Klik dan hier.

Shelley

Shelley is de bedenkster van hondenwereldonline.nl. Hier blogt ze een aantal keer per week. Ze blogt hier over van alles wat met honden te maken heeft en deelt ze haar passie met haar lezers. Ze is trotse eigenaresse van Dwergkees Xena, haar grote liefde.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *