Opvoedtips Puppy

Help!? Ik heb een puber in huis!

De puberteit! Dit is echt een onderwerp wat op dit moment heel erg dicht bij mij zelf staat. Xena zit er op dit moment echt midden in maar bestaat deze fase eigenlijk wel? En hoe ga je hier het beste mee om? Ik heb het uitgezocht voor jullie en vandaag deel ik mijn tips met jullie zodat je jouw eigen puber leert hand te haven.

Bestaat de puberteit?:

Heel vaak twijfelen mensen hierover. Bestaat de puberteit wel bij honden of is dit gewoon een fabeltje? Jazeker! De puberteit bestaat echt bij honden. Eigenlijk alle sociale dieren (dieren die in groepen leven) hebben een puberteit fase. Dit komt doordat de hormonen van je hond door zijn lichaam gieren en de hersenen van je hond extra hard moeten werken. Er zijn veel veranderingen in het leven van je hond op het moment dat ze gaan puberen en daardoor kunnen ze ongewenst gedrag vertonen.

Wanneer komt mijn hond in de puberteit?:

Dit verschilt een beetje per hond. Meestal is het zo dan kleine honden sneller in de puberteit zitten en dat de puberteit bij hun ook korter duurt. Meestal begint de eerste puberteit tussen de 5 en 8 maanden. Hierin kan je hond echt een klein draakje zijn! Xena haalt eigenlijk vooral kattenkwaad uit en doet dingen die wij haar als pup hebben afgeleerd. Na dat je de eerste puberteit hebt overleefd komt je hond nog in de tweede puberteit. Deze puberteit begint rond de 12 maanden. Dit komt omdat je hond op dat moment geslachtsrijp wordt. De puberteit duurt tot het moment dat je hond volwassen is.

Tips om de hondenpuberteit te overleven:

  • De eerste tip vind ik persoonlijk heel erg belangrijk! Heb een beetje begrip voor de situatie waarin je hond op dit moment zit. Je hond haalt echt geen kattenkwaad uit om je te pesten maar echt omdat hij niet lekker in zijn velletje zit. Bedenk ook dat de meeste honden die naar het asiel gebracht worden in deze periode daar belanden. Net op het moment dat ze het zelf al moeilijk hebben.
  • Heeft je hond zijn dag niet? Ga dan niet met hem trainen maar laat hem lekker uitrazen in het bos of op het strand. Zo kan hij zijn energie kwijt en hoeft hij niet teveel na te denken over jouw commando’s.
  • Blijf met je hond trainen. Het is niet zo dat je hond in de puberteit opeens niet meer hoeft te luisteren! Maar probeer de commando’s die je jouw pup hebt aangeleerd goed te herhalen en laat nieuwe of moeilijke commando’s even achterwege. Zo voorkom je frustratie bij jezelf en bij je puber.
  • Onderneem veel met je hond. Blijf je hond socialiseren in de periode dat hij of zij aan het puberen is. Dit komt omdat je hond een aantal angst fases doormaakt en deze komen ook zeker voor in de puberteit. Door je hond te blijven socialiseren voorkom je dat je hond in de toekomst ergens angstig voor is.
  • Als je een reu hebt dan gaat hij in deze periode alles wat hij tegen komt buiten “markeren”. Als je dit vervelend vind dan kan je jouw hond een commando aanleren om hem te laten weten waar hij mag plassen! Zo voorkom je frustratie bij jezelf en bij je buren.
  • Alle honden zullen in de puberteit hun territorium willen verdedigen. Dit kan in huis zijn of in de tuin. Dit betekent dat je hond gaat blaffen naar alles en iedereen die voorbij loopt. De voorbijganger loopt natuurlijk gewoon door als je hond blaft en dit is een overwinning voor je hond. Hij heeft de voorbijganger namelijk weg gejaagd! Is jouw hond hier gevoelig voor? Zorg er dan voor dat jouw hond de voorbijgangers niet kan zien.
  • En als laatste wees vooral duidelijk naar je puber toe van wat je wel of niet verwacht! Hiermee help je jouw hond zeker door deze moeilijke periode heen.

Dit waren onze tips voor jullie! Xena is soms echt een lastige puber en ook voor ons is het soms moeilijk om hier mee om te gaan. Wij proberen zoveel mogelijk onze eigen tips te volgen en merken dat dit Xena echt heel erg helpt! Heb je nog vragen over hoe jij jouw puber moet behandelen laat het ons dan zeker weten. Dit kan via onze social media kanalen of via ons contact formulier. Wil je nog meer lezen over pups klik dan hier.

Shelley

Shelley is de bedenkster van hondenwereldonline.nl. Hier blogt ze een aantal keer per week. Ze blogt hier over van alles wat met honden te maken heeft en deelt ze haar passie met haar lezers. Ze is trotse eigenaresse van Dwergkees Xena, haar grote liefde.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *