Paspoort hond
Herplaatsers Hond en gezin Honden fases Op stap met je hond Puber Puppy Senior Verzorging Verzorgingstips Volwassen

Voorkom vermissing van je hond! Chip en registreer!

Ik denk dat voor elke hondeneigenaar het de grootste nachtmerrie is. Je loopt met je hond in het bos en je hond schrikt ergens van bijvoorbeeld een auto die heel hard toetert of vuurwerk en je hond rent weg. Hij komt niet meer terug omdat hij zo geschrokken is en je kan hem nergens meer vinden. Als ik er alleen al aan denk dat ik Xena kwijt raak word ik al helemaal verdrietig en bang! Maar wat kan je eraan doen zodat je jouw hond weer makkelijk terug kan vinden? Heel makkelijk! Zorg ervoor dat je hond een chip heeft en dat deze is geregistreerd!

Wat is een chip?

Een chip is een buisje dat net zo groot is als een rijstkorrel. In deze chip zit een microchip. In deze microchip staat een uniek registratienummer. Dit nummer kan afgelezen worden met een speciaal apparaatje. Dit aflees apparaat heeft bijna elke dierenarts en dierenambulance. Deze chip word meestal al geplaatst bij de fokker voor dat je pup 7 weken oud is. Dit word gedaan met een naald die onder de huid geplaatst word. Dit gebeurt meestal tussen de schouderbladen of aan de linkerzijde van de hals. Dit is bijna pijnloos en te vergelijken met een injectie. De chip word meestal geplaatst door een dierenarts.

Waarom moet je jouw hond chippen en registreren?

  • Het is sinds 2013 verplicht om je hond te chippen en te registreren. Ook is het verplicht om de registratie up to date te houden. Als je dit niet doet dan heb je een grote kans dat je een boete moet betalen. De registratie van een chip is €4,70.
  • Wanneer je een verzekering wilt afsluiten voor je hond dan is het ook verplicht om je hond te chippen en te registeren.
  • Als je hond gechipt is en geregistreerd dan is de kans veel groter dat je hond terug gevonden word wanneer je hem kwijt raakt.
  • Als je met je hond naar het buitenland reist dan is het ook verplicht dat je hond gechipt en geregistreerd is.

Overige informatie:

  • Wanneer je gaat verhuizen, wanneer je jouw hond verkoopt of wanneer je hond dood is dan moet je dit ook aangeven bij de databank. Bij een verhuizing kost dit €4,70. Als je jouw telefoonnummer, e-mailadres of castratie wilt veranderen dan is dit gratis.
  • Als je een hond vanuit het buitenland naar Nederland haalt dan moet je jouw hond binnen 2 weken registreren bij een databank. De hond moet al gechipt naar Nederland komen vanuit het land waar hij vandaan komt.

Wil je jouw hond graag registreren of wil je checken of alle informatie nog klopt dan kan je dit hier doen. Als je nog meer wilt weten wat je moet regelen als je een pup hebt of krijgt checken dan even onze andere blog. Deze kan je hier lezen.

Shelley

Shelley is de bedenkster van hondenwereldonline.nl. Hier blogt ze een aantal keer per week. Ze blogt hier over van alles wat met honden te maken heeft en deelt ze haar passie met haar lezers. Ze is trotse eigenaresse van Dwergkees Xena, haar grote liefde.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 Reactie

  1. […] landen dat honden gechipt moeten zijn. Wil je meer informatie over de chip? Lees dan onze blog hier. Zorg ervoor dat je het Chipnummer mee neemt en dat de chip geregistreerd is op het juiste adres en […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *