Wat we als hondeneigenaren allemaal wel met elkaar gemeen hebben is dat we erg kunnen genieten van een wandeling met onze harige vriend(en). Zo’n wandeling is ten slotte niet alleen bedoeld om de hond zijn behoefte te laten doen. Een lekkere lange wandeling in de natuur is namelijk een geweldige mentale en fysieke stimulans voor jullie beide! Duinen, bossen, plassen, heides en soms zelfs bergen. Er is een hele hoop moois te ontdekken in Nederland. Maar voordat we de auto of bus in springen is het slim om even een aantal dingen op een rijtje te zetten. Hoe vind je namelijk een geschikt wandelgebied waar we zorgeloos en verantwoord kunnen wandelen? Waar moet je rekening mee houden voordat je op avontuur gaat? En wat moet er allemaal in onze rugzak? Eens even zien…
Waar zullen we gaan wandelen?
Dit is een vraag die ik mezelf regelmatig stel. Nederland lijkt niet zo groot. Maar als je op zoek gaat naar geschikte wandelgebieden blijkt dat soms wel anders. Ben je nog niet zo’n ervaren wandelaar? Dan zou ik adviseren het avontuur nog even wat dichter bij huis te zoeken. Zo kunnen jij en je hond wennen aan het reizen, werken aan jullie conditie en ervaren of het iets is wat jullie vaker willen gaan doen.
Dan is een volgende vraag die we kunnen stellen; Gaan we voor een losloopwandeling of is onze hond ook content met een aangelijnde wandeling? Honden mogen in Nederland namelijk niet overal zomaar loslopen. Het is voor de veiligheid voor niet alleen jouw hond, maar ook het Nederlandse wildlife, belangrijk je aan deze regels te houden. Ook al luistert je hond net zo goed.. een ongelukje zit in een klein hoekje! Op heel veel plekken staat heel duidelijk aangegeven waar en wanneer je hond wel en niet los mag lopen. Een super handige plek om mooie losloopgebieden en informatie te vinden is de website of app van Doggy Dating. Tevens kun je hier zien waar je het beste kan parkeren. Wel zo makkelijk!
Voor andere wandelroutes in Nederland zijn er een hoop websites die kunnen worden geraadpleegd. Zelf kijk ik het liefst op de website van de ANWB. Dit is een betrouwbare bron die regelmatig wordt bijgewerkt. Let goed op bij het kiezen van een aangelijnde wandel route! Soms zijn honden in bepaalde gebieden niet toegestaan. Ook niet aangelijnd helaas.
Wat doet het weer?
Nu we een wandelgebied op het oog hebben is het verstandig je de volgende dingen af te vragen. Zoals, wat voor weer wordt het op de dag dat je wil gaan wandelen? Niet alleen kans op neerslag, maar ook de temperatuur en luchtvochtigheid zijn belangrijke factoren. Het is misschien niet iets waar je snel bij stil staat. Maar honden met een dikke vacht kunnen het bijvoorbeeld al veel te warm krijgen tijdens een intensieve wandeling als het boven de 15 graden celcius is. Een hoge temperatuur en een hoge luchtvochtigheid kan erg onprettig zijn voor je hond. En we willen de wandeling natuurlijk juist HEEL prettig maken, toch? Wil je wel gaan wandelen op een mooie, warme lentedag. Zorg dan dat je een gebied kiest met veel beschutting en schaduw. Bijvoorbeeld een mooi bos met plekjes om te zwemmen.
Hoe lang is de route en hoe lang is het reizen?
Het is slim om van te voren in te schatten hoe lang het ongeveer reizen is en hoe lang je van plan bent te gaan wandelen. Op de meeste websites in aangegeven hoeveel kilometer een bepaalde route is. Voor mezelf heb ik de volgende thumb-rule: De wandeling moet minimaal zo lang duren als de heen en terug reis bij elkaar. Dus als we een uur nodig hebben om er te komen (dus ook een uur terug) zorg ik ervoor dat de wandeling minimaal twee uur duurt. Nou ben ik wel een heel fanatieke wandelaar, hoor! Zo gek hoeft het natuurlijk niet! Maar het is een handige maatstaaf. Het zou jammer zijn als je een uur in de auto hebt gezeten en met een lood zware rugzak vol tussendoortjes en liters water na een half uur weer terug bent op de parkeerplaats.
Wat is nog meer handig om te checken?
Andere dingen die ik vaak snel nog even check zijn: Is het een populair, druk bezocht gebied? Deze gebieden zijn in het weekend en met wat mooier weer heel erg druk. Vaak maken fietsers, mountainbikers, ruiters, picknickers en wandelaars zonder hond ook gebruik van deze gebieden. Ga dus bij jezelf na of deze drukte voor jouw hond ook goed te doen is.
Zijn er andere dieren en/of drukke wegen in of om het gebied aanwezig? Een belangijke vraag die je moet stellen als je een hond hebt met een wat hoger jachtinstinct. In sommige gebieden lopen namelijk koeien, schapen of paarden los. Ook zijn sommige gebieden niet altijd even goed afgeschermd van drukke wegen.
Hoe zit het met parkeren? Het komt niet heel vaak voor maar op sommige plekken en/of jaargetijden is het nodig om te betalen voor het parkeren. Zorg ervoor dat je dit van te voren checkt of altijd wat losgeld in je auto hebt liggen!
Is er een horeca gelegenheid in de buurt waar de hond ook welkom is? Na een lange wandeling even lekker bij komen en nagenieten op een gezellig terrasje met een groot glas fris en een bak water voor je hond. Niet verkeerd! Wel zo handig om even van te voren te checken of deze gelegenheden ook daadwerkelijk open zijn *kuch* en of de hond ook welkom is.
En niet te vergeten.. Zorg altijd voor een volle tank of ov pas en een opgeladen telefoon!
Ik ga wandelen en neem mee…
Confortabel zittende (wandel)schoenen en een rugzak natuurlijk! Maar wat zit er allemaal in deze rugzak? De volgende items heb ik standaard mee met een lange wandeling;
- Water (erg belangijk)
- Waterbakjes
- Halsband met penning
- Lijnen
- Poepzakjes
- Insectenspray
- Tekentang
- Pet of zonnebril en paraplu
- Iets te snacken (Ook voor je hond)
- Hoofdlampje
- Telefoon
Een paar andere dingen die wellicht handig (of leuk) zijn om mee te nemen zijn; een powerbank voor je telefoon. Vooral als je, net zoals ik, veel foto’s en filmpjes maakt. Je fotocamera voor éxtra mooie plaatjes. Een balletje of voerdummy. Een gps tracker speciaal voor honden. Een screenshot van de route of locatie op google maps voor het geval je geen bereik hebt. En zelf zet ik ook altijd even de app ‘Dog walk’ aan! Deze app houdt de route bij die je aan het wandelen bent en laat precies zien hoe lang en hoeveel kilometer je gewandeld hebt.
Als laatste..
Buitenlucht doet een mens (en hond) goed! Mijn honden zien struinen, rennen en ontdekken en daarna uitgeteld en tevreden achterin de auto te horen snurken geeft mij een super voldaan gevoel. Maar let goed op je hond tijdens het wandelen. Onbekende plekken en langere wandelingen dan normaal kunnen best overweldigend zijn. Neem voldoende pauzes en zorg na de wandeling voor genoeg rust. Ook de dag erna. Net als ons kunnen onze doggies ook last hebben van spierpijntjes in de pootjes namelijk. Maar dat zorgt dan weer voor alle tijd om een nieuw avontuur voor te bereiden!
Wat is het favoriete wandelgebied van jouw hond? Welke plek zou je echt aanraden? Of ben je erg benieuwd naar een bepaalde wandelroute en wil je er meer over weten? Laat een berichtje achter en wie weet crossen wij binnenkort die kant op! Wil je meer blogs van mij lezen? Klik dan hier.