Titeren
Gastblogs Herplaatsers Honden fases Misty van Mobiyo Focus Om zelf uit te proberen Onze gastbloggers Puber Puppy Reviews boeken,films en series Senior Verzorging Verzorgingstips Volwassen

Titeren of vaccineren

In 2019 werd ik door de trimster van Bobby geïntroduceerd aan het titeren van honden. Door mijn huidige dierenarts werd ik (net als honderden andere hondeneigenaren) erop geattendeerd dat ik Bobby na een jaar weer moest laten vaccineren. Toen ik dat vertelde aan de trimster, zei ze dat het ook anders kan. Dat jaarlijks vaccineren helemaal niet nodig is. Maar wat is titeren precies en hoe gaat dit allemaal in zijn werk? 

Wat is titeren?:

Door een druppeltje bloed af te nemen bij de hond kan doormiddel van de VacciCheck antilichamentest worden bepaald of de hond genoeg antilichamen in zijn bloed heeft. Door deze waarde kan er bepaald worden of de hond wel of niet gevaccineerd moet worden. Dit heeft als voordeel dat de hond niet zomaar belast wordt met vaccinaties. Een hond krijgt vanaf pup al antistoffen van de moederhond. Vaak heeft de moederhond al genoeg antilichamen en die geeft zij in de eerste 12 uur door aan de pups. Het is dus ook zeker mogelijk om een pup te laten titeren. Als een hond gevaccineerd wordt, is het de bedoeling dat de hond daarna zelf genoeg antistoffen aanmaakt. 

De hond wordt getiterd op:

  • Hondenziekte
  • Infectieuze hepatitis
  • Parvo

Er wordt niet op Rabïes getiterd omdat dit een ten aller tijde verplichte enting is. Ook wordt er niet getiterd op leptospirose (zoals de ziekte van Weil) omdat dit een bacteriële infectie is, waardoor er geen titerbepaling mogelijk is. 

Hoe gaat het in zijn werk:

Zoals hierboven werd verteld, wordt er een druppel bloed afgenomen bij de hond en wordt vervolgens in de VacciCheck gedaan. Hierna duurt het ongeveer een half uurtje voordat de uitslag bekend is. Soms wordt er een titerdag georganiseerd door een dierenarts of bijvoorbeeld een trimsalon. Er kunnen maximaal 12 tests in 1x gedaan worden. Als dit het geval is, wordt er eerst bij iedere hond bloed afgenomen en later de test uitgevoerd. Na het wachten op de VacciCheck heeft de dierenarts nog tijd nodig om het paspoort in te vullen en mocht het nodig zijn, de hond te vaccineren.

Wat zijn de kosten:

De kosten voor een VacciCheck is per dierenarts verschillend. Dit komt omdat de houdbaarheid van de VacciCheck beperkt is. Een dierenarts die dus niet regelmatig titerd, zal een hogere prijs rekenen dan een dierenarts die dit veel regelmatiger doet. Het voordeel van een titerdag is dat je met een grotere groep tegelijk een test gebruikt. De dierenarts zal vaak een voordeeltarief rekenen. Voor een individuele VacciCheck wordt er tussen de 50 a 70 euro gerekend. Voor een VacciCheck met een groep (van maximaal 12) zal je snel rond de 40 euro per persoon zitten. De prijzen zijn veel hoger dan vaccineren zal je denken, een hoop geld voor sommigen. Maar bedenk dat je na 1x titeren voor jaren klaar kunt zijn met vaccineren. Dus titeren is in prijsverhouding niet duurder dan ieder jaar vaccineren. 

Onze ervaring

In oktober 2019 organiseerde de trimster van Bobby een titerdag. Na ons heel goed ingelezen te hebben, leek het ons de moeite waard om het titeren te proberen. Wij zagen totaal geen nadelen, eigenlijk alleen maar voordelen. Bobby vliegt weg voor een naald dus hoe minder belasting van vaccinaties, hoe beter! Het bloed afnemen was voor onze kleine dramaqueen wel een dingetje maar het viel reuze mee in vergelijking tot een vaccin. Er wordt bij het prikken van bloed geen haar weggeschoren dus het was zo gebeurt. De dierenarts was ontzettend lief en je mocht zo veel vragen stellen als je wilde. Ze stelde Bobby erg gerust en vertelde alles wat ze ging doen. De uitslag van de VacciCheck was voor Bobby heel erg positief! Bobby is alleen als pup gevaccineerd. Hij had van alles genoeg antilichamen in zijn bloed en hoeft in oktober 2022 pas terug om opnieuw een VacciCheck te doen. Tot die tijd hoeft Bobby nergens voor gevaccineerd te worden en misschien daarna ook nog niet. De dierenarts blij, Bobby blij en dus ook wij blij! Een echte win-win situatie voor iedereen! 

Ben je nu erg nieuwsgierig in het titeren geworden en wil je hier nog veel meer over weten? Wordt dan lid van de facebookpagina “alles over titeren”. Wil je nog meer blogs van mij lezen? Klik dan hier

Misty

Mijn naam is Misty Bourguignon en ik ben 19 jaar oud. Ik woon samen met mijn ouders en ons hondje Bobby in Den Haag. Momenteel volg ik de opleiding verpleegkundige niveau 4 en ben ik werkzaam in de thuiszorg. Daarnaast ben ik druk bezig met mijn eigen bedrijfje "Mobiyo Focus" en ons Instagram kanaal!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *