puppy bijt
Honden fases Puppy Verzorging Verzorgingstips

Gebitsverzorging bij je hond

Gebitsverzorging bij je hond. Tegenwoordig hoor je van alles over de gebitsverzorging en dat is niet zo gek want 70% tot 80% van de honden ouder dan 3 jaar heeft last van gebitsproblemen. Dit kan zich uiten in de vorm van tandplak of tandsteen. Het is daarom wel belangrijk om hier aandacht aan te besteden maar wat is er nou precies nodig om het gebit van jouw hond te verzorgen?

Hoe krijgt je hond gebitsproblemen:

De gebitsproblemen beginnen met tandplak op de tanden die niet weg gehaald wordt. Dit uit zich in gele aanslag op de tanden. Dit zijn voedselresten en bacteriën. Als je hond niet genoeg kluift op botjes of als je jouw hond geen goede harde brokken geeft dan kan de tandplak verharden tot tandsteen. Dit kan zich dan uitbreiden over de gehele tand tot aan het tandvlees. Het tandsteen kan ontstekingen veroorzaken. Als je niets aan deze ontstekingen doet dan kan dit doorslaan op de wortels. Hierdoor kunnen de tanden en kiezen los gaan zitten.

Symptomen van gebitsproblemen:

  • Vieze adem
  • Moeite met kauwen of aan 1 kant kauwen
  • Geen zin in een trekspelletje
  • Rood en snel bloedend tandvlees
  • Losse tanden
  • Bruine aanslag op de tanden
  • Kwijlen

Gebitsverzorging:

Wat kan je zelf doen om gebitsproblemen te beperken? Tegenwoordig hoor je heel veel over het poetsen  van de tanden van je hond. Wij doen dit persoonlijk niet. De dierenarts heeft ons verteld dat als je de juiste brokken geeft en genoeg om op te kluiven dat dit genoeg is. Hierin moet je natuurlijk doen wat jouw gevoel zegt en eventueel advies vragen aan jouw dierenarts. Jouw dierenarts kent je hond het beste en kan je hierin het beste advies geven. Wij houden wel de tanden van Xena in de gaten. Als je ziet dat je hond last krijgt van tandsteen dan kan je dit weg krabben met een speciaal krabbertje. Je dus veel doen doormiddel van voeding. Zorg voor grotere brokken met genoeg structuur zodat de tandplak verwijderd word. Ook zijn botjes en denta strips een goede manier om het tandplak te verminderen. Er zijn zelfs speeltjes die het gebit reinigen.

Gebitsbehandelingen:

Als je hond heel erg last heeft van een ontstekingen en van tandsteen op de tanden dan is er in sommige gevallen een gebitsbehandeling nodig. Dit kan je dierenarts het beste beoordelen en die voert deze behandeling dan ook uit. De tanden worden gereinigd en zo nodig worden er tanden getrokken. Deze behandeling word alleen gedaan onder narcose en kost tussen de €70,- en €200,-. Het is wel belangrijk om deze behandeling te doen als je hond deze nodig heeft. De bacteriën kunnen namelijk in de bloedbaan terecht komen en ontstekingen veroorzaken in de lever, hartkleppen en nieren.

 

Dit zijn onze tips voor de gebitsverzorging van je hond. Het is dus zeker wel belangrijk om dit heel erg serieus te nemen. Wat doe jij aan de gebitsverzorging van je hond? Controleer je dit regelmatig? Laat het ons zeker eventjes weten.

Shelley

Shelley is de bedenkster van hondenwereldonline.nl. Hier blogt ze een aantal keer per week. Ze blogt hier over van alles wat met honden te maken heeft en deelt ze haar passie met haar lezers. Ze is trotse eigenaresse van Dwergkees Xena, haar grote liefde.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *