Puppy Verzorgingstips

Hondenbelasting.. Hoe werkt het?

Hondenbelasting… Elke hondeneigenaar in Nederland heeft er mee te maken maar wat houd het precies in? Hoeveel zijn de kosten? En hoe werkt het nou precies? Vandaag ga ik jullie hier meer informatie over geven.

Waar komt de hondenbelasting vandaan?

Als je denkt dat de hondenbelasting iets is van nu dan heb je het mis! De belasting is al in de middeleeuwen ingevoerd. Dit deden ze om het aantal zwerfhonden onder controle te krijgen en om hondsdolheid (rabiës) tegen te gaan. Tegenwoordig gebruiken sommige gemeente nog steeds de hondenbelasting om de hoeveelheid honden te verminderen. In de wet is namelijk niet opgenomen hoeveel hondenbelasting er betaalt moet worden. Elke gemeente is vrij om te bepalen of ze hondenbelasting vragen en om hoeveel geld het gaat. Daardoor zie je vaak grote verschillen per gemeente.

Wat word er met het geld gedaan?

De meeste gemeentes gebruiken het geld van de belasting om de vervuiling van hondenpoep en plas op te ruimen. Ook investeren ze dit geld in uitlaatveldjes en stroken. Dit is echter niet verplicht. In sommige gemeentes kan de hondenbelasting dus ook voor andere doeleinden gebruikt worden. Naast dat de gemeentes hondenbelasting kunnen vragen kunnen zij ook je verplichten om alsnog de hondenpoep zelf op te ruimen of zij kunnen een aanlijnplicht instellen. Dit betekent dat zij je kunnen verplichten om je hond aan de lijn te houden.

Hoe werkt het?

Als je een hond in huis neemt dan ben je verplicht om dit binnen 2 weken aan te geven bij de gemeente waar je woont. De belastingdienst heeft hier dus niets mee te maken. Zodra je hond komt te overlijden of als je gaat verhuizen dan ben je zelf verplicht om dit ook aan te geven aan de gemeente. Als je dit niet doet dan blijf je namelijk betalen voor iets wat niet nodig is. Als je niet betaalt of niet op tijd dan kan je een boete krijgen. De hoogte van de boete verschilt ook per gemeente. Als je meerdere honden in huis hebt dan moet je hondenbelasting betalen per hond. Sommige gemeentes geven wel een vrijstelling als het gaat om hulphonden of blinde geleidehonden. Als je hier meer informatie over wilt hebben dan raad ik je aan om even contact op te nemen met je eigen gemeente.

 

Ik hoop dat jullie nu iets meer kennis hebben over de hondenbelasting! Wil je nou nog meer informatie hebben hierover dan raad ik je aan om even contact op te nemen met je gemeente. Zij kunnen direct de goede informatie geven die in jou gemeente van toepassing is. Wil je hier nog even over door praten? Dat kan altijd op onze social media kanalen!

Shelley

Shelley is de bedenkster van hondenwereldonline.nl. Hier blogt ze een aantal keer per week. Ze blogt hier over van alles wat met honden te maken heeft en deelt ze haar passie met haar lezers. Ze is trotse eigenaresse van Dwergkees Xena, haar grote liefde.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *