De kerstdagen komen steeds dichterbij en stiekem hebben we er al heel veel zin in! Maar er zijn natuurlijk ook veel gevaren die je tegen komt. Met kerst willen we natuurlijk allemaal lekker eten en het thuis gezellig maken maar we willen natuurlijk ook een veilige kerst voor onze hond. In deze blog lees je waar je allemaal op moet letten om er toch een gezellig kerst van te maken ook voor je hond!
Een veilige kerst met lekker eten:
Lekker eten doen we eigenlijk allemaal tijdens de kerstdagen. Let even extra op bij de volgende producten voor een veilige kerst:
- Chocolade: Denk hierbij bijvoorbeeld aan de kerstkransjes en de kerstkoekjes met chocolade. De symptomen van een chocolade vergiftiging zijn rusteloosheid, misselijk, braken, trillen, diarree en veel plassen. Mocht je zien dat je hond een stukje chocolade te pakken heeft dan raad ik je aan om direct naar de dierenarts te gaan. Zij zullen proberen je hond te laten braken zodat de chocolade het lichaam kan verlaten.
- Kerststol: Kerststol is gevaarlijk voor honden door de rozijnen die hier in zitten. De symptomen voor een rozijnen vergiftiging zijn braken, diarree, niet willen eten, veel of juist weinig plassen en veel drinken. Mocht je hond een plakje kerststol hebben opgegeten ook dan moet je naar de dierenarts. Een rozijnen vergiftiging kan namelijk nierfalen veroorzaken.
- Rolladenet: Het netje van de rollade ruikt voor een hond natuurlijk super lekker dus de verleiding is heel groot voor je hond om het netje op te eten. Echter kan het netje vast komen te zitten in de darmen. Mocht jouw hond het netje op hebben gegeten dan raad ik je aan om direct naar de dierenarts te gaan. Het netje zal namelijk operatief verwijderd moeten worden.
Een veilige kerst met een mooie kerstboom en kerstversieringen:
Als we aan kerst denken dan denken we ook meteen aan het versieren van ons huis met allemaal mooie lichtjes. Maar ook versiering kan gevaarlijk zijn voor je hond.
- Kerstverlichting: Heel vaak ligt het snoer van de verlichting op de grond en dat kan natuurlijk heel verleidelijk zijn voor je hond om aan te knagen. Hierdoor kan de hond een stroomschok krijgen.
- Kerstballen:Maak altijd gebruik van plastic kerstversiering. Als je toch gebruik maak van glas zorg er dan voor dat je hond er niet bij kan komen.
- Kerstboom water: Het water waar een (echte) kerstboom instaat is niet heel erg gezond voor een hond. Zorg ervoor dat je hond niet in de verleiding komt om hieruit te drinken.
Kerstplanten:
- Kerstster: We zijn gek op mooie kerstplanten tijdens de feestdagen. Echter is de kerstster wel giftig voor honden. Het gaat hier om alle delen van de plant. De symptomen van de vergiftiging zijn maag en darmklachten, braken, diarree, niet willen eten en sloom.
- Hulst: Vooral de bessen van de hulst zijn giftig. Naast darm en maagklachten zijn ook de slijmvliezen geïrriteerd.
- Maretak: Deze zijn heel erg giftig voor je hond en je moet hier heel goed bij uitkijken. De symptomen zijn braken, diarree, grote pupillen, zwaar ademen en shock. Vaak met de dood tot het gevolg.
- Kerstroos: Ook de kerstroos is heel erg giftig voor je hond. De symptomen zijn maag en darmklachten, sufheid, verlamming en hartritmestoornissen.
Een veilige kerst met leuke kerstcadeaus:
Probeer ook rekening te houden met de cadeaus die je onder de kerstboom neer legt. Mocht er chocolade in het cadeautje zitten dan raad ik je aan om deze pas later neer te leggen op het moment dat je de cadeaus gaat open maken.
Wil je nog een beetje inspiratie voor een leuk cadeau voor je hond neem dan even hier een kijkje.
Wij willen namens het hele team van Hondenwereldonline.nl jullie hele fijne feestdagen toewensen! Maak er een leuke, mooie en vooral veilige kerst van. En wil je tijdens de kerst nog meer zien van Xena volg ons dan even via Instagram.