nabewerk
Adjani van TySy fotografie Gastblogs Onze gastbloggers

TySy Fotografie deelt haar nabewerk geheimen!

Ik krijg vaak de vraag of ik mijn foto’s nabewerk, met welk programma ik dat dan doe en hoeveel tijd ik er aan kwijt ben. Daarom leek het me leuk om hier een blog over te schrijven. Want ja, ik bewerk mijn foto’s altijd na. Dit blog geeft een korte uitleg van mijn werkwijze en persoonlijke voorkeuren. Voor het nabewerken van foto’s heeft iedere fotograaf een eigen workflow, en iedere fotograaf heeft een eigen stijl die ook in de manier van nabewerken tot uiting komt.  De bewerkingsprogramma’s zijn zo uitgebreid dat het niet te doen is de functionaliteit te beschrijven in een blog. Maar het geeft wel  een indruk van wat mogelijk is aan nabewerking.

RAW- bestanden:

Zoals gezegd bewerk ik mijn foto’s altijd na. Dat heeft er ook mee te maken dat ik in RAW fotografeer (dit is een een bestandstype). Als gevolg hier van moet ik de foto’s wel door een bewerkingsprogramma halen om ze om te zetten naar .JPEG, het bestandstype dat je bijvoorbeeld wel voor Facebook of Instagram kan gebruiken. Een RAW bestand heeft als voordeel dat veel meer informatie wordt opgeslagen en je daarna ook veel meer kunt in de nabewerking, zoals het corrigeren van onderbelichting bijvoorbeeld.  Voor het nabewerken van mijn foto’s gebruik ik de 2 meest bekende bewerkingsprogramma’s, namelijk Lightroom en Photoshop.

LIGHTROOM:

Lightroom, hier begint mijn workflow, als het gaat om nabewerking. Tijdens een shoot schiet ik ontzettend veel foto’s, dus de 1e stap is het uitzoeken van de foto’s. Hierbij let ik natuurlijk op scherpte, maar kijk ik ook vooral naar hoe de hond op de foto staat. Lichaamstaal van honden is heel duidelijk, en dit is dan ook een belangrijk element in een mooie hondenfoto. Verder kijk ik of de foto me wat doet, en de foto’s die me meteen aanspreken voeg ik toe aan mijn selectie. In Lightroom speel ikzelf vooral met de schuifjes voor contrast, belichting en levendigheid. Dit zijn meestal wel de standaard schuifjes waar ik mee speel. Vaak snijdt ik de foto ook nog wat bij, of trek ik de horizon wat rechter. Of ik een foto verder nog bewerk hangt volledig van de foto af, en of ik deze juist iets extremer wil bewerken of niet. Ik zal hieronder wat voorbeelden laten zien van bewerkingen in Lightroom:

PHOTOSHOP:

Dit programma is ideaal voor de wat extremere beeldmanipulatie, zoals het wegwerken van een riem of het selectief aanpassen van kleuren. Omdat je in photoshop gebruik kan maken van zogeheten lagen en maskers kun je heel selectief verschillende delen van de foto bewerken (dit kan ik Lightroom ook maar ik vind het persoonlijk in Photoshop prettiger werken).  Ook gebruik ik Photoshop om vieze ogen schoon te maken en voeg ik hier mijn logo toe.

Youtube:

Beide programma’s zijn zo uitgebreid dat het niet te doen is de functionaliteit te beschrijven in een blog. Op Youtube zijn veel tutorials te vinden, hier heb ik zelf ook veel aan en ik leer nog altijd bij. Ik probeer zelf een zo goed mogelijke foto uit de camera te krijgen, zodat ik minimale tijd aan nabewerking hoef te besteden.

Mijn Stijl Fotografie biedt mooie basis cursussen aan voor Lightroom en Photoshop. Omdat bij Mijn Stijl Fotografie dierenfotografie centraal staat, ga je ook met dieren foto’s en het bewerken hiervan aan de slag. Hoe leuk is dat?! Kijk voor meer informatie op de website. Wil je meer blogs lezen van mij? Klik dan hier.

Adjani TySy fotografie

Adjani over haar werk als hondenfotograaf:
"TySy Fotografie is ook vernoemd naar mijn 2 helden, TYson & JesSY. Zij zijn dé reden geweest dat ik me ben gaan specialiseren in hondenfotografie. Om zo de mooie, bijzondere momenten van het genieten van mijn honden vast te kunnen leggen."

Dit vind je misschien ook leuk...

2 Reacties

 1. Chantal jansen/de waard zegt:

  Ola adjani wat een gaaf blog heb je, heb al ff zitten lezen en dat gaat geheel vanzelf dus dan is t lekker intresant top.
  En ik vind t natuurlijk super tof dat je de foto’s gebruikt love it, mijn kleine ster Sandy whihi.
  Ik zou zeggen ga vooral door, ik lees graag mee, over jouw fotografie avontuur whihi Nice Job!!!!!!
  Groetjes Chantal en pootjes van sandy en Kenzi ♡

 2. Adjani zegt:

  Hi Chantal. Jaaa leuk he jou modelletje terug te zien. Thanks voor de complimenten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *