hond ontvlooien
Verzorgingstips

Hoe kan je het beste je hond ontvlooien?

Vlooien! Iedereen die een hond heeft die kent het wel! Je hond ontvlooien is een terug komend ritueel die je soms om de 3,6 of zelfs elke maand moet doen.Vandaag gaan we het hier over hebben. Waarom moet je jouw hond nou ontvlooien? En wat als je dit niet doet?

Wat zijn vlooien?

Vlooien zijn uitwendige parasieten die zich nestelen op de huid van je hond. Veel mensen denken dat vlooien alleen op de huid van je dieren leven maar die mensen hebben het mis! 10% van de vlooien bevinden zich op de huid. De rest leeft in de omgeving van jouw hond. Dat betekent dat de rest van de vlooien dus in jouw huis zitten! Meestal zijn dat de eitjes, larven en poppen die zich nestelen in je bank, tapijt of je plinten. Als je hond dus last heeft van vlooien moet je dus niet alleen je hond ontvlooien maar ook moet je jouw huis vlooi vrij maken. Het is een fabeltje dat je hond alleen in de zomer last kan hebben van vlooien maar tegenwoordig is dat zeker niet waar. Dit komt omdat de huizen tegenwoordig zo goed geïsoleerd zijn waardoor de vlooien het juist fijn vinden om zich in jouw huis te nestelen.

Waarom zijn vlooien zo vervelend?

Vlooien zijn vervelend omdat dit hele erge jeuk kan veroorzaken bij je hond. Vlooien bijten je hond en zuigen zich dan vol met bloed. Deze plekjes kunnen heel erg gaan jeuken en daardoor krabt, bijt en likt je hond zichzelf helemaal open. Vlooien kunnen ook lintwormen overdragen. Daardoor is het verstandig om je hond ook een wormenkuurtje te geven wanneer hij last heeft van vlooien. Ook kan je hond last krijgen van bloedarmoede. Dit gebeurt meestal alleen als je hond heel veel vlooien op zijn huid heeft. Als je hond een paar keer gebeten is door een vlooi dan kan hij ook een allergie ontwikkelen tegen vlooien. Het is dus heel erg belangrijk om je hond vlooi vrij te houden.

Hoe voorkom je vlooien en wat moet je doen als je hond last heeft van vlooien?

Je hond ontvlooien is een goede manier om vlooien te voorkomen. Hoevaak je dit moet doen verschilt per merk en product. Als je meerdere beesten in huis hebt ontvlooi ze dan allemaal tegelijk. Hierdoor voorkom je besmetting tussen je eigen huisdieren. Als je hond last heeft van vlooien dan is het ook verstandig om je hele huis goed schoon te maken. Denk aan je beddengoed wassen en je hebt speciale sprays voor bijvoorbeeld je bank of je tapijt. Je hebt verschillende middelen om je hond te ontvlooien dit kan doormiddel van pipetten, tabletten en halsbanden. Als je hond last heeft van vlooien en je krijgt dit niet onder controle dan kan je altijd advies vragen bij de dierenarts. Zij kunnen het beste inschatten welke producten je het beste kan gebruiken.

Ik hoop dat je nu wat meer informatie hebt over vlooien en wat je daar tegen kan doen. Als je nog vragen hebt dan kan je deze altijd stellen aan onze via het contactformulier of onze social media kanalen. Ook kan je altijd terecht bij je eigen dierenarts.

Shelley

Shelley is de bedenkster van hondenwereldonline.nl. Hier blogt ze een aantal keer per week. Ze blogt hier over van alles wat met honden te maken heeft en deelt ze haar passie met haar lezers. Ze is trotse eigenaresse van Dwergkees Xena, haar grote liefde.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 Reactie

  1. […] Als je nog meer vragen hebt met betrekking tot teken of de verschillende middeltjes die je kan gebruiken om teken te voorkomen dan kan je deze altijd stellen aan je eigen dierenarts. Als je hond last krijgt van verschillende klachten na een tekenbeet neem dan altijd contact op met je dierenarts! Mocht je op deze blog nog willen reageren dan kan dit natuurlijk altijd via het contactformulier of onze social media kanalen. Wil je nog meer informatie over vlooien? Klik dan hier. […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *