Honden fases Opvoedtips Puber Puppy Verzorging

Je hond alleen thuis laten, hoe kan je dit het beste aanpakken?

Het is natuurlijk fijn als je hond alleen thuis kan zijn maar hoe kan je dit nou het beste aanpakken? Toen wij Xena kregen was dit een van de eerste dingen die wij haar hebben geleerd. Xena heeft niet echt verlatingsangst maar ze wilt het liefst wel dat iedereen in huis bij haar is. Dit is ook niet zo gek want pups worden vanuit de natuur nooit alleen gelaten. Je moet je hond dus aanleren om alleen thuis te zijn daarom delen we vandaag onze tips en tricks met jullie om je hond te leren dat alleen thuis zijn prima is!

 

Voorbereidingen:

  • Bedenk voor je zelf of je hond in de bench moet als je weggaat of mag hij vrij rondlopen? Bedenk dit het liefste al op het moment voor je jouw hond op gaat halen bij een fokker. Zo kan je vanaf het begin hier consequent in zijn.
  • Sluit de radio aan in de kamer waar jouw hond straks alleen moet zijn. Je kan dan de radio voor hem aan doen als je weggaat zo heeft hij niet helemaal het gevoel dat hij alleen is en hoort hij alsnog stemmen.
  • Kijk in de dierenwinkel naar iets lekkers voor je hond. Dit kan een Kong zijn maar dit kan ook iets anders lekkers zijn. Kijk wel uit dat je hond hier niet in kan stikken.

 

Training:

  • Wanneer je jouw hond in de bench wilt zetten op het moment dat je weg gaat dan raad ik je aan om je hond hier alvast aan te laten wennen voordat je met deze training begint.Zo is het voor je hond minder eng om alleen te zijn. Wil je weten hoe je dit doet? Check dan even snel onze andere artikel.
  • Stap 1 van de training is door even uit het zicht te gaan van je hond. Dit kan je doen door je hond in de bench te stoppen of door hem rond te laten lopen in huis en de kamer te verlaten. Als dit goed gaat en je hond piept niet dan kan je weer naar binnen en eventueel het deurtje van de bench openen. Probeer het daarna door ongeveer 5 minuten uit het zicht te gaan en bouw de tijd dat je weg bent langzaam op.
  • Stap 2 van je training begint als je hond af en toe alleen kan als jij nog thuis bent. Als dit goed gaat ga dan een keertje proberen om naar buiten te gaan. Sluit de deur en wacht even voor de deur. Als je jouw hond niet hoort piepen kan je weer naar binnen en ook hier bouw je de tijd langzaam op door bijvoorbeeld een kopje thee of koffie te drinken bij je buurvrouw of door even een kleine boodschap te doen.
  • Stap 3 is door je hond steeds langer alleen te laten. Als dit allemaal goed gaat kan je dit uitbouwen naar de tijd die je wilt dat je hond alleen kan blijven.

 

Andere tips:

  • Wanneer je weer thuis bent probeer je hond dan niet te enthousiast te begroeten. Je hond moet namelijk het gevoel krijgen dat alleen zijn normaal is. Na een paar minuten kan je hem natuurlijk wel lekker knuffelen.
  • Als je weg bent geweest en je hond heeft ongewenst gedrag vertoont straf hem hier dan niet meer voor. Je hond is slim maar begrijpt het niet als je hem later gaat straffen. Hij weet op dat moment niet eens meer wat hij heeft gedaan en gaat jouw boosheid associeren met het weg gaan en weer thuis komen.
  • Geef je hond een gedragen shirt van jezelf als je weg gaat. Zo heeft hij toch nog jouw geur bij zich.
  • Probeer je hond niet voor het raam te zetten of doe de gordijnen dicht. Zo ziet hij geen andere mensen waar hij onrustig van kan worden.
  • Geef je hond iets lekkers als je weg gaat. Zo is hij eerst afgeleid door het lekkers en wanneer het lekkers op is valt hij vanzelf in slaap. Dit kan bijvoorbeeld een Kong zijn of een lekker botje. Houd alleen er wel rekening mee dat dit wel veilig moet zijn.

 

Dit zijn onze tips voor het alleen laten van je hond. Het kan even een tijdje duren voor dat je hond de gewenste tijd alleen kan zijn en dit kost veel tijd en energie maar ik raad je wel aan om het rustig op te bouwen. Zo voorkom je dat je hond verlatingsangst krijgt en je hem helemaal niet alleen kan laten. Als je er niet kan zijn voor je hond probeer dan oppas te regelen voor hem. Hoe heb jij je hond getraind om alleen te laten? Laat het ons snel weten door middel van een reactie!

Shelley

Shelley is de bedenkster van hondenwereldonline.nl. Hier blogt ze een aantal keer per week. Ze blogt hier over van alles wat met honden te maken heeft en deelt ze haar passie met haar lezers. Ze is trotse eigenaresse van Dwergkees Xena, haar grote liefde.

Dit vind je misschien ook leuk...

2 Reacties

  1. Maureen zegt:

    Super tips enkel de shirt zal niet meer leven bij ons Phebe ook gedaan en ze vind dat lekker

    1. Hi Maureen!

      Bedankt voor je reactie!
      Voor sommige honden is het inderdaad niet ideaal om een t-shirt te geven, sommige honden houden er van om dingen kapot te maken.
      Xena maakt eigenlijk nooit wat kapot en daardoor is het voor haar wel een hele fijne tip.
      Je moet dus echt kijken per hond wat goed is voor ze zodat het niet gevaarlijk is voor jouw hond.

      Groetjes,

      Xena en Shelley

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *