Goede fokker
Opvoedtips Puppy Verzorgingstips

Wat is een goede fokker?

Je hebt besloten om een puppy in huis te nemen en je hebt besloten welk ras er helemaal bij jou past! De volgende stap is dan om te kijken naar een fokker waar je jouw nieuwe huisgenoot gaat ophalen. Maar wat is nou een goede fokker? En wat voor fokkers heb je allemaal? Vandaag gaan we dit met jullie bespreken!

Juridische richtlijnen voor een goede fokker:

Er bestaan juridische richtlijnen voor goede fokkers. Zo mag bijvoorbeeld een hondje niet voor dat hij 7 weken oud is bij de moeder vandaan. Dit kan namelijk verschillende problemen opleveren die je liever niet wil als nieuwe eigenaar. Bijvoorbeeld hechtingsproblemen maar ook problemen in de communicatie met mensen en dieren kan dan een groot probleem zijn. Dit komt omdat een puppy dit leert van zijn moeder en wanneer de pup eerder weg gaat dan kan dit problemen veroorzaken. Ook mag je er juridisch vanuit gaan dat een fokker altijd zijn best doet om gezonde (zowel geestelijk als lichamelijk) hondjes te fokken.

Een goede fokker:

De meeste goede fokkers zijn ingeschreven bij de rasvereniging en bij de raad van beheer. Ook gaan ze vaak met hun eigen honden naar hondenshows. Ze zijn begaan met de pups en de moeder en willen het ras zo zuiver mogelijk houden. Pups en de moeder gaan gewoon mee in het huishouden en wonen dan ook in huis en niet in bijvoorbeeld een stal. Goede fokkers houden ook rekening met aangeboren gedragsproblemen bij de ouders maar ook bij aangeleerde gedragsproblemen van de moeder. Dit doen ze omdat een puppy het gedrag van zijn moeder “kopieert” en daarom is het niet verstandig om dan een nestje te fokken met een moeder met aangeleerde en aangeboren gedragsproblemen. Er is altijd een stamboom aanwezig bij deze fokkers en je hebt als nieuwe eigenaar hier ook inzage in. Een goede fokker is ook kritisch naar de nieuwe eigenaren. Als hij geen goed gevoel heeft bij de eigenaar dan gaat de koop niet door.

Broodfokker:

Je hoort heel vaak de horror verhalen van broodfokkers. Honden die ziek mee naar huis gaan en binnen een paar dagen dood gaan. Dit zijn natuurlijk vreselijke verhalen en hier wil je niet jouw nieuwe huisgenoot ophalen. Vaak word zelfs de mogelijkheid geboden om de pup bij je thuis af te leveren. Verder hebben broodfokkers vaak veel nestjes en soms ook nestjes van verschillende rassen. Hoe je deze fokkers herkent is soms best lastig maar doe vooral goed en kritisch onderzoek op internet en lees veel reviews.

Hobbyfokker:

Een hobbyfokker is een fokker die minder dan 20 pups per jaar heeft. De hobbyfokker is eigenlijk net zo goed als een normale goede fokker en is begaan met de pups. Het heeft een persoonlijk karakter omdat het kleinschalig is en de fokker wilt graag nog contact met je houden over de pup als hij eenmaal bij jou thuis is. Deze fokkers verdienen geen salaris met de pups maar vinden dit gewoon leuk voor erbij en hebben vaak nog een andere baan ernaast.

Pretnestje:

Het woord zegt het eigenlijk al mensen die per ongeluk en nestje hebben gekregen van 2 willekeurige honden. Deze pups zijn meestal een stuk goedkoper als een echte rashond. Dit komt omdat je zelf geen onderzoek kan doen naar de achtergrond van de pups daardoor heb je geen garantie en inzage in eventuele ziektes of aangeboren afwijkingen.

 

De kosten voor een rashond bij een goede fokker zijn eigenlijk altijd veel hoger als bij een broodfokker. Dit komt omdat de kosten van een broodfokker veel lager zijn. We willen iedereen dan ook waarschuwen voor broodfokkers en kijk goed waar je jouw hondje ophaalt. De kwaliteit van de pup kan namelijk heel erg verschillen. Wil je nog graag weten wat je allemaal moet aanschaffen voor een puppy lees dan snel even hier. Heb je hier nog vragen over of opmerkingen? Dan kan je deze natuurlijk altijd stellen in een reactie onder deze blog of via onze social media kanalen!

Shelley

Shelley is de bedenkster van hondenwereldonline.nl. Hier blogt ze een aantal keer per week. Ze blogt hier over van alles wat met honden te maken heeft en deelt ze haar passie met haar lezers. Ze is trotse eigenaresse van Dwergkees Xena, haar grote liefde.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 Reactie

  1. […] week hebben wij een blog geschreven over de verschillende soorten fokkers (Deze kan je hier terug lezen) maar hoe herken je nu een broodfokker? Vandaag geven wij jullie wat tips zodat jij […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *