Burn-out
Gastblogs Maureen van Phebe inspireert Speciale hondjes

Kan jouw hond je helpen met een burn-out?

Een burn-out, we horen het eigenlijk steeds vaker! Steeds meer mensen krijgen er last van en je komt veel onderzoeken en verhalen tegen op social media en op tv. Ik ben in gesprek gekomen met Maureen. Zij is 1 van onze gastbloggers en heeft helaas een burn-out gehad. Ik heb haar gevraagd of zij haar persoonlijke verhaal met jullie wou delen. Je vraagt je misschien af wat doet een verhaal over een burn-out nou op een hondenblog? Nou dat is heel simpel! Een hond brengt structuur in je leven en kan je helpen om door een moeilijke periode heen te komen. Vandaag deelt Maureen haar persoonlijke verhaal en hoe Phebe hier centraal in heeft gestaan. Wil je graag Maureen haar gastblogs lezen? Klik dan hier.

Hadden jullie Phebe al voor je burn-out?:

Maureen heeft Phebe op 23/01/2016 geadopteerd. Dit heeft ze gedaan nadat ze haar eerste hond had verloren op 17/12/2015. Maureen is er van overtuigd dat dit verlies ook veel met haar gedaan heeft en dat dit ook een negatieve invloed heeft gehad op haar burn-out. Haar burn-out is tot uiting gekomen op 14/10/2016. Ze had Phebe dus al voordat ze last kreeg van de burn-out.

Hoe heeft Phebe jou gesteund tijdens deze moeilijke tijd?:

In heel veel manieren is Phebe een echte steun voor Maureen. Phebe is een hele lieve en zorgzame hond wat er zeker aan bij heeft gedragen dat het langzaam weer een stukje beter ging met Maureen. Als Maureen verdrietig was probeerde Phebe haar op te vrolijken door lekker te knuffelen of gekke sprongetjes te maken. Wel is Maureen er van bewust dat als Phebe een moeilijker karakter had gehad dat het dan allemaal een stuk minder soepel zou zijn verlopen. Maureen heeft ervaring met een hond die een lastig karakter had, deze hond had echt sturing nodig. Omdat je zelf een stuk kwetsbaarder en zwak bent kan een hond het “leiderschap” over willen nemen. Dit heeft Maureen namelijk wel ervaren bij haar eerste hond en eerste burn-out.

Op welke andere manieren heeft Phebe je nog meer gesteund?:

Voor Maureen was het ook zeker een steun dat Phebe verzorging nodig had. Door een burn-out kan je zelfbeeld heel erg naar beneden gaan. Maureen had zo toch het gevoel dat ze nog iets goed kon doen voor Phebe namelijk haar verzorgen. De dokter gaf ook als advies om niet alleen maar binnen te blijven maar om ook lekker naar buiten te gaan. Daardoor was het echt een uitkomst dat Phebe er was en ze lekker konden gaan wandelen.

Waarin vond jij je afleiding in deze vervelende periode?:

Door lekker samen te gaan wandelen met Phebe en door samen spelletjes te spelen. Phebe is gek op uitdaging en daardoor vielen de spelletjes al snel in de smaak bij haar. Wel merkte Maureen vaak dat ze haar eigen concentratie snel kwijt was. Doordat Phebe haar hier op wees heeft Maureen geleerd dat het prima is om een fout te maken of om er even niet met je gedachte erbij te zijn! Dit was iets wat Maureen in de loop der tijd kwijt was geraakt. Ook het opleiden van Phebe om Maureen haar man te helpen die in een rolstoel zit was een fijne afleiding. Verder heeft fotografie ook Maureen haar hart gestolen in deze periode. Het is echt haar passie geworden om er met Phebe op uit te gaan en Phebe is maar al te graag haar model.

Hoe ben je precies uit je burn-out gekomen, was Phebe hier een onderdeel van en denk je dat je net zo snel uit deze burn-out was gekomen zonder Phebe?:

Phebe heeft een hele speciale manier om duidelijk te maken dat Maureen niet in het verleden moet blijven hangen en dat ze vooral vooruit moet kijken. Phebe geeft altijd net die positieve draai aan het leven en Maureen ziet haar echt als een klein wondertje! Ze vind het wel heel erg lastig om te zeggen of zij zonder Phebe net zo snel uit haar burn-out was gekomen. Ze vermoed dat Phebe wel zeker een positieve draai heeft gegeven aan haar burn-out en dat ze er daardoor er zeker sneller uit is gekomen. Phebe heeft zo veel positiviteit en levenslust dat Maureen daarom echt anders is gaan kijken naar de dingen in het leven.

Heb je het gevoel dat je in deze periode minder goed voor Phebe kon zorgen en is jouw band met Phebe verandert?:

Maureen heeft zeker twijfels gehad of ze wel goed kon zorgen voor Phebe. Maar Phebe helpt haar er elke keer aan te herinneren dat ze het heel erg waardeerde wat Maureen allemaal voor haar doet. Honden zijn zo eerlijk en oprecht. Dat is iets wat Maureen heel erg waardeert. De band tussen Maureen en Phebe is heel erg sterk geworden en Maureen geeft eerlijk toe dat Phebe heel erg veel betekent in haar leven. Ze maakt zich heel erg snel zorgen om Phebe en om de gezondheid van Phebe en ze weet zeker dat ze in een groot zwart gat gaat vallen mocht er iets met Phebe gebeuren. Maureen ziet zelf in dat het niet altijd zo door kan gaan en is ook hard aan het werk om dit een beetje los te kunnen laten.

Heb je tips voor mensen met een burn-out die al een hond in huis hebben?:

Maureen wilt vooral meegeven dat als je een hond hebt met een groot karakter dat het dan vooral het beste is om dingen met je hond te gaan doen waar je zelf niet teveel bij na hoeft te denken. Zo kom je niet in een gevecht met je hond dat hij niet naar je wilt luisteren. Dit voorkomt frustratie bij jou zelf maar ook zeker bij je hond. Verder wilt ze graag meegeven om lekker te gaan genieten met je hond. Honden leven nou eenmaal in het heden en daar kunnen wij mensen heel erg veel van leren!

Zou je mensen met een burn-out adviseren om juist in deze periode een hond te adopteren?

Maureen is hier heel stellig in! Nee. Als je een hond alleen daarvoor in huis haalt dan is dit zeker niet het goede moment. Een hond vraagt namelijk zorg en als je dit je hond niet kan geven dan voel je jezelf al snel schuldig. Dit bevordert het herstel van een burn-out zeker niet. Een hond moet je nemen als je daar 100% zeker van bent. In een burn-out ben je niet helemaal jezelf en kan je makkelijker verkeerde keuzes maken. Wat Maureen wel wilt aanraden is om naar een asiel in de buurt te gaan en daar met verschillende hondjes te gaan wandelen. Zo maak je de honden blij en kom je zelf ook tot rust. Vraag wel aan het asiel om te beginnen met een makkelijke hond. Zo voorkom je frustratie en stress bij jezelf en bij de hond.

Verder wilt Maureen iedereen meegeven die in deze moeilijke periode zit om te beseffen dat een burn-out echt je leven op stelten zet. Zoek vooral hulp bij een professional en verlang niet van jezelf om terug te gaan naar de persoon die je was voor je burn-out. Wees niet bang om fouten te maken en durf je trots aan de kant te zetten om voor jezelf te kiezen.

Wij willen Maureen heel erg bedanken voor haar mooie verhaal van Phebe en haar burn-out. Maureen heeft zelf ook een blog over honden. Wil je deze graag checken? Klik dan hier. Wil je graag Phebe op Instagram volgen dan is dit natuurlijk ook zeker mogelijk. Heb jij zelf ook ervaringen met burn-outs en honden laat dan zeker een berichtje achter.

Shelley

Shelley is de bedenkster van hondenwereldonline.nl. Hier blogt ze een aantal keer per week. Ze blogt hier over van alles wat met honden te maken heeft en deelt ze haar passie met haar lezers. Ze is trotse eigenaresse van Dwergkees Xena, haar grote liefde.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *