Grasaren
Verzorgingstips

Kijk uit met grasaren!

Het is weer juni dus de grasaren zijn overal weer volop te vinden buiten. Maar wist jij dat deze kruipers gevaarlijk kunnen zijn voor jouw trouwe viervoeter? Ze kunnen namelijk de dood tot gevolg hebben dus kijk er zeker mee uit! Vandaag gaan we jullie iets meer vertellen over grasaren. Wat het zijn en wat je er tegen kan doen!

Wat zijn Grasaren?:

Als het gras niet gemaaid word en in de bloei komt kunnen er grasaren ontwikkelen. Meestal gebeurd dit in juni, juli en augustus. Meestal kom je ze tegen in een natuurlijke omgeving denk bijvoorbeeld aan een bos. Maar ook in een berm wat niet gemaaid word kan je ze tegen komen. Een grasaren staat ook wel bekend als een kruiper en heeft weerhaakjes. Door deze weerhaakjes kan de grasaren zich vast grijpen aan de vacht van jouw hond. Honden met lange oren of lang haren hebben hier het meeste last van maar ook honden met korte haren kunnen hier mee in aanraking komen.

Wat zijn de gevolgen?:

Door de weerhaakjes kunnen de grasaren echt in de huid kruipen. Doordat het lichaam dit als ‘vreemd’ ervaart zal de huid gaan ontsteken. Dit is heel erg pijnlijk voor je hond. Het verschilt een beetje per plek wat de gevolgen zijn van deze grasaren. De grasaren kunnen namelijk ook bij de ogen, in de oren en de pootjes kruipen. Denk bij de oren aan doofheid en bij de ogen aan blindheid. Het kan dus echt gevaarlijk zijn en als je helemaal niet ingrijpt kan het de dood tot gevolg hebben. Het is dus zeker belangrijk dat je er op tijd bij bent! Heb je een vermoeden dat je hond last heeft van een grasaren en je kan hem zelf niet meer verwijderen dan raad ik je aan om direct de hulp in te schakelen van een dierenarts.

Kenmerken:

  • Roodheid.
  • Zwelling.
  • Sufheid.
  • Koort.
  • Ontstaat acuut.
  • Je hond likt de hele tijd op 1 plek, bijvoorbeeld tussen de poten.
  • Schudt de hele tijd met zijn kop.
  • Niezen.
  • Hoesten.

Hoe te voorkomen?:

Het is heel erg lastig om grasaren te voorkomen. Je hebt er geen middel voor zoals bijvoorbeeld voor vlooien of voor teken. Het enigste wat je kan doen is plekken vermijden waar het gras hoger staat. Ook is het belangrijk om je hond na elke wandeling eventjes te controleren op grasaren en natuurlijk ook op teken! Vooral in deze maanden is dit heel erg belangrijk.

Ik hoop dat jullie allemaal wat meer informatie hebben over grasaren en over hoe gevaarlijk dit kan zijn voor je hond. Heb jij wel is last gehad van grasaren bij je hond? Laat het zeker eventjes weten op onze social media kanalen! Wil je meer weten over teken? Klik dan hier.

Shelley

Shelley is de bedenkster van hondenwereldonline.nl. Hier blogt ze een aantal keer per week. Ze blogt hier over van alles wat met honden te maken heeft en deelt ze haar passie met haar lezers. Ze is trotse eigenaresse van Dwergkees Xena, haar grote liefde.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *