Perfecte foto
Do It Yourself Misty van Mobiyo Focus Om zelf uit te proberen Onze gastbloggers

5 tips om de perfecte foto van jouw viervoeter te maken

Iedere hondeneigenaar herkent het wel. Die ene blik van jouw viervoeter die je hart doet smelten! Dat moet natuurlijk vastgelegd worden. Dan komt het moment dat je de foto wil maken. De hond wil totaal niet stilzitten en beweegt alle kanten op of de foto is flink overbelicht. Niet wat je in gedachten had. Maar hoe kan dat nou? Er zijn meerdere factoren die meespelen bij het maken van een goede foto. 

De positie 

De positie van degene die de foto maakt is erg belangrijk. Waarschijnlijk maak je de foto’s vanuit je eigen standpunt, wat heel logisch is. Dit kan heel leuk uitpakken maar is soms niet helemaal zoals jij het in je hoofd had. Probeer je eens te verlagen tot de ooghoogte van de hond. Of probeer de hond op jouw ooghoogte te krijgen, mocht het andersom niet mogelijk zijn. Door op hoogte te fotograferen van de hond, krijg je als effect dat je als het ware in de wereld van de hond kruipt. Dit zal je ook terugzien in het eindresultaat. 

Het licht

Binnen of buiten, het licht is overal. Maar hoe maak je hier tijdens het maken van de foto goed gebruik van? Zorg altijd dat jij het licht in je rug hebt, dus dat het licht op de hond valt. Als je bij het raam een foto maakt, zorg dan dat jij met je rug naar het raam toe zit. Zorg ervoor dat het licht nooit vanaf de zijkant komt, want dan wordt de hond aan 1 kant overbelicht. Ben je nou lekker aan het wandelen en je wil een foto maken, hoe doe je dit dan?  Als er een zonnetje staat, zorg er dan voor dat deze in jouw rug staat. Het liefst dat er geen zonlicht op de hond valt, maar soms kun je daar niets aan doen. Een bewolkte dag is dan weer een voordeel, het licht is dan gelijkmatig. Dan hoef je nergens rekening mee te houden. Met een donkere, grauwe dag is fotograferen misschien niet de beste optie. Wacht dan tot het weer wat is opgeklaard om foto’s te maken van jouw viervoeter. 

perfecte foto

De achtergrond

Bij het maken van de foto wil je alle focus op de hond leggen, de hond moet eruit springen. De achtergrond speelt hier een hele belangrijke rol bij. Een rustige, egale achtergrond zorgt voor een veel sterkere foto waarbij de focus en aandacht automatisch naar de hond gaat. Heb je nou een hele drukke achtergrond, zal de hond minder opvallen. De hond valt als het ware weg in de achtergrond. De foto wordt dan erg onrustig. Om de hond er nog meer uit te laten springen is een wazige achtergrond. Maar hoe creër je deze zonder die dure camera? Sommige telefoons hebben deze functie in de camera zelf, mazzel dus! Heb je deze functie niet, dan zijn daar genoeg apps voor. Denk hierbij aan de app “blur photos”. Met deze app kun je de achtergrond licht vervagen. Let wel op dat je het niet te wazig maakt, dan wordt het onnatuurlijk en geeft het een raar effect. 

Kijken in de lens

Het kijken in de lens is het gene wat de foto vaak sprekend maakt. Als je de foto later bekijkt, lijkt het net of de hond jou op dat moment aankijkt. Het is natuurlijk lastig om de hond uit te leggen dat hij naar dat kleine bolletje op je telefoon moet kijken als jij een foto wil maken, maar hoe doe je dit dan? Dat ene lekkere snoepje of favoriete speeltje is het geheim! Je hond zal er alles voor doen om die beloning te bemachtigen. Houdt dat lekkere snoepje of speeltje achter je telefoon. Niet erboven want de ogen zullen dan net naar boven kijken en dus net niet in de lens. Beweeg eventueel het speeltje of koekje rustig van links naar rechts, niet te snel want dan kunnen ze zo enthousiast raken dat ze het gelijk willen pakken. Overdreven met je vingers knippen, roepen of fluiten zal niet werken. Dit werkt juist averechts. 

Perfecte foto

Belonen en nog meer belonen

Waarom is belonen voor, tijdens en na het fotograferen nou zo belangrijk? Er is eigenlijk maar 1 reden, de hond moet het leuk vinden. De beloning hoeft niet persé een snack te zijn maar het kan ook een spelletje tussendoor zijn. Het belonen voordat je een foto gaat maken heeft als doel dat de hond zich gaat focussen op jou. Je maakt de hond alvast alert met iets lekkers of een speeltje, zo heeft hij daar de komende minuten zijn aandacht op. Maak hier dus ook flink gebruik van. Vraag de hond in de gewenste positie en klikken maar! Probeer na 1 commando de hond goed te belonen, want even blijven zitten of liggen is natuurlijk voor sommige honden al een hele taak. Gebruik ook je stem om hem/haar te belonen, want een blije baas is een blije hond. 

Heb je de foto kunnen maken die jij in hoofd had? Dan is het feest! De hond heeft zijn beste pootje voor weten te zetten en dat mag rijk beloond worden. Dat betekent dus een heerlijke beloning en een heerlijke aai over de bol.

Belangrijke tip: Lukt het even niet? Geef jezelf en de hond een pauze en probeer het later nog eens! Wil je al mijn kiekjes bekijken? Klik dan hier voor mijn Instagram kanaal. Wil je meer blogs van mij lezen? Klik dan hier.

Misty

Mijn naam is Misty Bourguignon en ik ben 19 jaar oud. Ik woon samen met mijn ouders en ons hondje Bobby in Den Haag. Momenteel volg ik de opleiding verpleegkundige niveau 4 en ben ik werkzaam in de thuiszorg. Daarnaast ben ik druk bezig met mijn eigen bedrijfje "Mobiyo Focus" en ons Instagram kanaal!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *