Tips voor vuurwerk
Opvoedtips Verzorgingstips

Tips voor een fijne jaarwisseling voor je hond!

Het is bijna zover! Oud en nieuw. Eindelijk is 2017 voorbij en gaan we vieren dat 2018 gaat beginnen. Lekker champagne, oliebollen en natuurlijk hoort daar ook vuurwerk bij. Alleen voor je hond is het een minder leuk feest. Ze kunnen heel erg schrikken van de knallen en de lichtflitsen van het vuurwerk. Het is daarom verstandig om je hond hier goed op voor te bereiden. We gaan in deze blog een aantal tips met jullie delen wat je allemaal kan doen om je hond zich toch veilig te laten voelen met oud en nieuw. Ook geven we je tips als je al een hond hebt met een angst voor vuurwerk. Lees dus snel eventjes verder!

 

Tips voor de voorbereiding van oud en nieuw:

 • Laat je hond wennen aan het geluid van vuurwerk door middel van speciale CD’s of maak gebruik van Youtube filmpjes op internet. Als je deze opzet doe dit dan met een laag volume en leid de hond af door met hem te gaan spelen. Als dit goed gaat kan je het geluid steeds een beetje harder zetten.
 • Koop een lekker bot voor je hond of zorg voor een Kong. Deze kan je jouw hond geven rond 23:00. Zo is je hond afgeleid en heeft hij minder last van de knallen en de lichtflitsen.
 • Laat je hond een paar dagen voor de jaarwisseling niet meer los op straat of in kleine parken. Je hond kan schrikken als er onverwacht een harde knal is en weg rennen. Zorg er daarom ook voor dat de gegevens van de chip van je hond kloppen. Mocht je jouw hond dan toch kwijt raken dan kan er in ieder geval contact met je opgenomen worden als ze je hond gevonden hebben.
 • Maak op oudejaarsdag een grote wandeling in een gebied waar er nauwelijks vuurwerk word afgestoken. Zo is je hond lekker moe en kan hij s’avonds slapen en heeft hij minder last van het vuurwerk.

 

Tips voor de avond zelf:

 • Loop het laatste rondje voor 22:00. Om 22:00 mag er namelijk vuurwerk afgestoken worden en is de kans groot dat je meer vuurwerk hoort. Als je hond dan niet meer naar buiten hoeft dan is dit veel fijner voor hem omdat hij dan in zijn eigen veilige omgeving is. Ook de ramen zorgen voor een demping van de knallen. Zorg er daarom ook voor dat je de ramen dicht houd.
 • Als je hond toch angstig is geef hier dan zo min mogelijk aandacht aan. Als je jouw hond toch aandacht geeft op het moment van een knal dan voelt dit als een bevestiging voor zijn angst en zal hij angstig blijven maar negeer je hond ook niet. Probeer je hond niet te troosten maar te steunen.
 • Geef je hond de kluif of Kong die je gekocht hebt rond 23:00. Zo is je hond afgeleid en zal hij minder last hebben van het vuurwerk.
 • Als je hond heel erg bang is dan kan je de gordijnen dicht doen. Dit zorgt ervoor dat je hond minder last heeft van de flitsen en ook het geluid word gedempt.
 • Zet je radio of TV iets harder zodat het geluid van het vuurwerk wat verhult word door het geluid van de TV of radio.
 • De laatste en vooral de belangrijkste tip vind ik dat je jouw hond niet alleen moet laten met oud en nieuw. Het liefste neem je hem ook niet mee en laat je jouw hond in zijn eigen veilige omgeving en ben je bij je hond zodat hij zich gesteund voelt.

 

Tips voor hele erge angstige honden:

 • Je hebt verschillende kalmerende middelen die je kan krijgen in de dierenwinkel of bij je dierenarts. Deze zijn te verkrijgen in druppels, halsbanden of tabletten. Laat je wel heel goed adviseren in de winkel door iemand die er verstand van heeft. Houd je ook aan de voorgeschreven hoeveelheden anders kan je hond heel erg duf worden.
 • Er zijn verschillende vakantiehuizen waar je naar toe kan gaan waar je hond geen last heeft van het vuurwerk. Deze vakantiehuizen liggen zo afgelegen dat daar geen vuurwerk word afgestoken en je hond rustig oud en nieuw kan vieren. Zelfs Landal Greenparks heeft parken die vuurwerk vrij zijn en waar je jouw hond mee naar toe mag nemen. Ook sommige hotels bied dit aan.

 

Ik hoop dat wij je met deze tips hebben kunnen helpen en dat je hier iets aan hebt. Verder wilt het hele team van Hondenwereldonline.nl jullie allemaal een hele fijne jaarwisseling wensen en een gelukkig en gezond 2018!

Shelley

Shelley is de bedenkster van hondenwereldonline.nl. Hier blogt ze een aantal keer per week. Ze blogt hier over van alles wat met honden te maken heeft en deelt ze haar passie met haar lezers. Ze is trotse eigenaresse van Dwergkees Xena, haar grote liefde.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *