“Blessed is the person who has earned the love of an old dog”.
De behoeftes van een hond verschillen per levensfase, zo ook van een senior. Eigenlijk is het heel verschillend per hond wanneer deze in de “senior fase” komt, maar over het algemeen spreken van “senior” als de hond op zo’n 80% van zijn verwachte levensjaren zit. Voor grote rassen als een Duitse Dog is dat dus eerder dan bij de kleinere rassen die gemiddeld wat ouder worden. In dit blog lees je enkele weetjes en tips voor de verzorging van je oudere hond. Als je rekening houdt met de behoefte van de oudere hond helpt dit zijn of haar laatste jaren extra aangenaam te maken.
Lichaamsbeweging:
Lichaamsbeweging blijft belangrijk voor de hond, ook op late leeftijd als het bewegen misschien iets minder soepel gaat. Het is belangrijk dat de inspanning afgestemd wordt op wat de hond nog kan. Frequente kleinere wandelingen zijn beter dan een grote wandeling. Zwemmen (of aqua therapie) kan voor oudere honden ook erg prettig zijn.
Oude honden krijgen over het algemeen last van ouderdomsartrose. De gewrichten van de hond kunnen dan pijnlijk worden. Gelukkig kun je je hond ondersteunen met voedingssupplementen. Voedingssupplementen op basis van glucosamines en chondroïtinesulfaat kunnen het gewrichtsweefsel herstellen en gezond houden, terwijl omega-3 vetzuren ontsteking kunnen afremmen. Bij ernstige pijnklachten kunnen (natuurlijke) pijnstillers langere periode worden ingezet om zo de levenskwaliteit te verbeteren.
Voeding en gewicht:
Bij het ouder worden krijgen honden ook vaker last van gewichtstoename of juist afname. Let goed op je hond, wanneer deze te zwaar wordt pas dan de voeding aan. Want een te zwaar lijf brengt weer extra ongemak voor het lichaam met zich mee. De spijsvertering van oudere honden is niet alleen langzamer maar is gevoeliger voor aandoeningen dan die van volwassen, actieve honden. Het is dus het overwegen waard om nog eens goed te kijken naar wat je hond te eten krijgt en dit aan te passen aan zijn veranderende behoefte. Om te zorgen dat op eten kauwen ook op latere leeftijd nog leuk is, zorg dan dat het gebit van de hond in goede conditie blijft door het regelmatig te poetsen, en voeg eventueel anti plaque poeder toe aan het eten zodat tandplak makkelijk verwijderd kan worden en de hond geen last krijgt van ontstoken tandvlees. Als laatste tip met betrekking tot het eten; zet voor de grotere hond de voerbak wat hoger voor meer comfort tijdens het eten.
Comfort:
Een oudere hond zal het erg prettig vinden als hij een eigen lig plek heeft. En dit kan wel eens zijn dat hij liever op een andere plek in de kamer ligt dan waar hij toen hij jonger was altijd lag. Probeer eens op verschillende plekken in huis wat kussens of mandjes neer te leggen en kijk eens waar de hond zelf voor kiest. Oudere honden liggen graag op een zachte rustige plek met een lage instap, waar het niet te koel en niet de warm is. Een orthopedisch hondenkussen kan voor een oudere hond echt heel fijn zijn. Ook tijdens het wandelen is comfort belangrijk. Wordt het guur en koud buiten, dan kan een simpel jasje een uitkomst zijn om de rug lekker warm te houden.
Mentale stimulans:
Mentale stimulans blijft belangrijk, ook op latere leeftijd. Het is een ideale manier van tijdverdrijf zonder fysieke inspanning. Dus zet die hersenen maar aan het werk! Er zijn een heleboel “Hersenwerkjes “ op de markt en je kunt ook heel simpel met huis-tuin- en keuken spulletjes leuke denkspelletjes maken (google het maar eens). Ook oudere honden die nog nooit een hersenwerkje hebben gedaan kunnen dit nog leren. Ben je nog niet bekend met hersenwerk? Dan is het aan te raden een leuke workshop te doen samen met je hond om er kennis mee te maken.
Geniet van elkaar, iedere dag. Wil jij graag nog een mooie foto van jou senior? Neem dan even contact op met mij, TySy Fotografie. Dit kan via Instagram, Facebook of via het contact formulier op mijn website. Want ook (juist) oude honden zijn prachtige fotomodellen, en de foto’s zullen ooit extra dierbaar zijn.