Ik ga niet echt een gepast antwoord hierop kunnen geven, wel kan ik jullie wat helpen met enkele vragen op te stellen die volgens mij wel belangrijk zijn. Zoek eerst bij jezelf, wat je van je hond verwacht en schrijf dit op voordat je een hond aanschaft of de keuze maakt welk ras. Zoek eerst genoeg op over de verschillende rassen, dan over het ras dat jullie wensen, bekijk het goed of die past bij jouw leven. Denk goed na voordat je een hond kiest want het is een levend wezen, dat bij elke verkeerde keuzen soms in het asiel beland (ook een hond heeft gevoelens). Hierbij ook een tip voor een zeer goed boek waar de meeste rassen in staan en duidelijk besproken worden “de grote honden encyclopedie” van Esther Verhoef.
Ken je zelf:
- Wat is jouw gezins- of levenssituatie?
Ben je alleen of zijn er meerdere in het gezin om rekening mee te houden, want als er maar 1 iemand in het gezin een hond wilt en de andere geven toe. Dan is het risico groot dat de hond ervan in het asiel beland of weg gedaan wordt. Werk je lange uren dan is dit al moeilijker om een hond te houden, ook al zeg je “ik zet hem in een buitenkennel” denk maar aan de buren en nog beter wat heeft die hond eraan. Wat is jouw leeftijd, misschien is het beter om te kijken naar een hond die minder trekt of een kleiner ras zodat je die nog de baas kan zijn.
- Hoeveel ruimte heb je thuis?
Woon je op een appartement of een rijwoning? Dit is vooral nodig in het kiezen naar een ras dat goed bij je past, neem je een actief ras dan is het echt best om aan te raden dat je veel ruimte hebt. Ook een ras dat gekend staat om te blaffen is misschien niet heel leuk in een appartement.
- Hoe is jouw karakter?
Ben je geduldig dan kan je wel eens voor een uitdaging gaan, ben je een zenuwachtig type dan kies je het beste voor geen hond met een hoog energie niveau. Ben je zelf onzeker en je kiest voor een sterk karakter dan kan dit behoorlijk mis gaan, tenzij je zelf bereid bent om aan jezelf te werken. Wat hier belangrijk is “is wat jij uitstraalt” dit zet je over op je hond en de hond gaat ofwel de leiding nemen ofwel net angstiger worden.
- Is het jouw eerste hond?
Ja, ga dan best niet direct voor de moeilijkste op te voeden honden. Het is mogelijk hoor maar dan moet je beschikken over een grote portie doorzetting en zoeken naar de juiste manier. Ik zelf heb dit meegemaakt met mijn eerst hond en gelukkig kregen we het niet over ons hart om hem weg te doen, wij hebben doorgezet en zijn naar de hondenschool blijven gaan.
- Wil je een puppy of mag het een volwassen hond zijn?
Bespreek met een fokker of de mensen van het asiel over wat jij verwacht van je hond, normaal hebben deze kennis van zaken en kunnen jou extra begeleiden in de zoektocht. Zie jij het wel zitten om tijd te steken in het aanleren van zindelijkheid of heb je niet graag een hond met problemen uit zijn verleden (ze hebben niet allemaal problemen maar hou er wel rekening mee dat het voor beide aanpassen is). Praat hierover met je fokker of asiel en denk goed na wat je kunt en wilt.
Wat wenst/wilt u van je hond?
- Moet die waken in huis of tuin maar wil je ook een gezinshond, dit kan maar lees eerst genoeg over hun karakter en sociaalgedrag.
- Een actieve of liever de rust hem zelf? Wat is jouw levensstijl en past de hond daarin?
- Moet hij trouw zijn aan het gezin? Lees ook goed welke je hier voor kiest want er zijn rassen die trouw zijn aan 1 persoon en niet aan heel het gezin.
- Moet hij zacht zijn of mag hij actief zijn met de kinderen/familieleden? Ook hier zit er verschil in rassen ze kunnen wel goed opschieten met kinderen, maar ze kunnen de kinderen ook omver lopen door hun hoge energie.
- Hoe groot mag jouw hond worden? Hier denk ik dan vooral aan als jezelf niet groot bent en je gaat een ras kopen dat bijna even groot word. Wie weet gaat hij met jou wandelen in plaats van jij met hem.
- Moet je hond sociaal zijn en goed kunnen opschieten met andere dieren? Heb je nog andere dieren in huis of wil je graag je hond meenemen waar je ook gaat? Hoe dan ook houdt rekening met de achtergrond van het ras, kies je voor een jachthond dan weet je dat de kans groot is dat die ooit eens verdwijnt als je los wandelt in een bos.
- Wil je een zelfstandige hond die alleen kan thuis blijven? Je kunt bijna elke hond leren om alleen te blijven. Toch zijn er rassen die het er moeilijk mee hebben of die het echt nooit kunnen leren en dan heb je rap een hond met gedragsproblemen.
Hoeveel tijd kan/wil je in je hond steken?
- Voor de vachtverzorging: Het ene ras heeft bijna geen kijk naar de vacht en andere hebben meer werk ermee. Zo zijn er ook rassen die je zelf veel moet borstelen. Ook zijn er die je niet zelf kunt doen en die een paar keer naar de trimmer moeten voor te knippen of te plukken.
- Om te gaan wandelen: Er zijn honden die niet zoveel beweging nodig hebben maar elke hond heeft het nodig om eens buiten te komen. Bewegen is ook wel nodig om gezond te blijven, hou er ook rekening mee dat jonge puppy’s maar 5 minuten mogen wandelen per leeftijdsmaand (vb. 1 maand 5 minuten 2 maand 10 minuten). Het ene ras komt toe met 4x een korte wandeling per dag maar er zijn ook rassen die niet alleen lange wandelingen willen maar ook uitdagingen als een hondensport of die graag werken voor hun baas.
- Wil je er een hondensport doen? Zoek dan naar een hondenschool of ga eens informatie zoeken over wat er allemaal bestaat. Zo kan je ook al weten welk ras hier voor geschikt is.
- In de opvoeding/gehoorzaamheid van jouw hond: Zoek vooral genoeg op over de verschillende rassen elke hond is anders in het opvoeden de ene leert makkelijker, sommige honden hebben een eigen wil. Buiten de raskenmerken heeft een hond ook nog eens een eigen karakter daarom is belangrijk dat je weet wat je kiest.
Dit is vooral hoe ik het nu zie uit eigen ervaring en uit de dingen die ik hoor en zie op de hondenschool als lesgever. Ik hoop dat ik jullie hierin genoeg stof heb gegeven om samen na te denken en zo de perfecte match gaat vinden, veel plezier samen. Wil je nog meer blogs van mij lezen? Klik dan hier. Vind je het leuk om op de hoogte te blijven van onze avonturen? Volg ons dan zeker via Instagram.