Fotografeer tips
Adjani van TySy fotografie Do It Yourself Gastblogs Onze gastbloggers

5 fotografeer tips van hondenfotograaf TySy Fotografie

De hond is absoluut een van de leukste onderwerpen om te fotograferen. Maar zeker niet altijd het makkelijkste onderwerp. Een foto maken waar de hond op staat dat lukt iedereen wel, maar waar moet je nu op letten als je meer uit je hondenfoto wilt halen ?
Ik heb 5 praktische tips op een rijtje gezet, die aan de basis staan van (honden)fotografie. Als je deze praktische tips in je achterhoofd houdt, zul je (ook met je mobiele telefoon) nog mooiere plaatjes van je hond kunnen schieten en de mooie momenten vast kunnen leggen.

 1. Het onderwerp: de hond

Alert hoofd

De belangrijkste tip is uiteraard: Zorg altijd dat de hond het naar zijn/haar zin heeft! Een vrolijke alerte hond is een mooie hond. Zorg dat je lekkere beloningen bij je hebt om de hond te belonen als een commando is uitgevoerd. En zorg dat je een speeltje bij hebt voor de hond om tussendoor lekker te kunnen spelen. Zelf heb ik altijd een klein piepertje in mijn hand (gesloopt uit een piepspeeltje) en als ik net die 2 seconden een alerte blik nodig heb, piep ik een keer kort en voila! Een alerte blik op de foto. De leukste foto’s krijg je als de hond ontspannen is of even alert. Let op de lichaamstaal van de hond, staan de oortjes naar achter, hangt de staart laag, steekt de hond zijn tong veel uit of kijkt hij steeds weg, dan zijn dat signalen dat de hond het spannend vind. Dit is niet mooi voor de foto, en niet leuk voor de hond. Ga even lekker spelen en probeer het later nog eens. Is jou hond geen stilzitter (zoals de mijne) probeer ze dan te fotogaferen in hun natuurlijke gedrag op spontane momentjes. Ook dit levert hele mooie plaatjes op. Een extra helper mee nemen is ook altijd heel erg handig.

2. Standpunt

Fotografeer tip 2

Het standpunt vanuit waar de foto is gemaakt, is zeer bepalend voor de foto. Toch wordt dit bij het maken van de foto nog weleensvergeten, de gouden tip is: Fotografeer je hond op ooghoogte. Bekijk de wereld dus vanuit de ogen van de hond en verplaats je naar hun niveau. Bij hele kleine hondjes kan dat betekenen dat je echt plat op je buik moet gaan liggen. Kun je niet door jeknieën of lig je liever niet op de grond, kijk dan of je de hond ergens op kan laten poseren. Ik lig bijna altijd en overal, plat op mijn buik. En ja daar wordt je vies van, en moet je soms (natte) honden ontwijken. Maar het levert wel de meest spectaculaire plaatjes op. Natuurlijk is het ook leuk voor de afwisseling om te experimenten met een compleet ander standpunt, zoals een foto gemaakt van bovenaf.

3. Achtergrond en locatie

fotografeer tip 3

Kies een locatie waar je hond zich prettig voelt. Zelf fotografeer ik het liefste buiten in de natuur omdat dit de natuurlijke omgeving is van de hond waar hij/zij lekker zich zelf kan zijn. En doorgaans is er buiten voldoende, en mooi licht. Als je gaat fotograferen, is het belangrijk dat je niet alleen op je onderwerp let, maar ook op de achtergrond. Zoek een plekje met zo min mogelijk storende factoren. En kijk of je een plekje kan vinden waar er veel ruimte is tussen het onderwerp en de achtergrond. Zo kun je een mooie scherpte diepte creëren waarbij je onderwerp centraal staat en de achtergrond wazig is. Vaak is het ook mooi om een locatie of plekje uit te kiezen die mooi kleurt bij de vacht van de hond.

4. Compositie: De “regel van derden”

Fotografeer tip 4

Nog zo een regel die je eigenlijk altijd in je achterhoofd kunt houden om te zorgen dat je interessante plaatjes schiet: De regel vanderden. Dit is het beste uit te leggen aan een voorbeeld hieronder. De compositie is verdeeld, door middel van denkbeeldige lijnen (2 horizontale en 2 verticale lijnen). De foto wordt meteen interessant wanneer je je onderwerp op 1/3 van de foto plaatst. En het liefst nog met de oogjes op een snijpunt van die denkbeeldige lijnen. Een hondenfoto is het meest sprekend wanneer je beide oogjes ziet.

 5. Voldoende licht.

Fotografeer tip 5

Honden zijn bewegelijk en zitten niet snel stil. Dit kan het heel moeilijk maken om een scherpe foto te maken bij weinig licht.Een hond in beweging lijkt al helemaal onmogelijk. Ga dus naar buiten als het zonnetje schijnt. De mooiste momenten voor fotografie zijn in de ochtend na zonsopkomst, en aan het einde van de dag/middag. Dan is de zon minder fel en geeft een mooi zacht licht. Zeker bij het fotograferen van honden in actie heb je profijt van veel licht. Wil je een rennende hond fotograferen, probeer dat dan eens op een zandvlakte ipv een schaduwvol bospad. Experimenteer ook eens met tegen de zon in fotograferen. Dit kan zorgen voor mooie zachte contrasten of juist sprekende silhouetten.

 

Dit zijn wat ik denk, om te beginnen, de 5 belangrijkste richtlijnen en tips voor het fotograferen van honden. Natuurlijk is fotografie een creatieve uiting waarin je mag experimenteren en van de “regels” mag afwijken. Dus ga lekker naar buiten met de hond en lekker aan de slag! Oefenen baart kunst, en voor je het weet staat jouw hond zijn Instagram account vol met gave foto’s! Tag @Xena_pomeranian & @Tysyfotografie zodat we je resultaten kunnen zien! Wil je meer lezen over wie ik ben en wat ik allemaal doe voor TySy Fotografie klik dan hier.

Adjani TySy fotografie

Adjani over haar werk als hondenfotograaf:
"TySy Fotografie is ook vernoemd naar mijn 2 helden, TYson & JesSY. Zij zijn dé reden geweest dat ik me ben gaan specialiseren in hondenfotografie. Om zo de mooie, bijzondere momenten van het genieten van mijn honden vast te kunnen leggen."

Dit vind je misschien ook leuk...

1 Reactie

  1. […] maken tijdens deze wandelroutes? Check dan snel mijn blog met fotografeer tips! Je kan de blog hier terug […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *