Opvoedtips

Commando “plat” aanleren aan je hond

Het is weer commando woensdag! Vandaag ga ik met jullie een commando bespreken waar wij nog wekelijks dankbaar gebruik van maken. Namelijk de “plat”. Zoals jullie weten heeft Xena een hele dikke vacht die elke week grondig gekamd moet worden. Daardoor moet zij een lange tijd op haar zij blijven liggen. Ik heb haar daarom al heel snel dit commando geleerd zodat dit geen enkel probleem voor haar is.

Waar is de “plat” nog meer handig voor?:

Xena is niet zo’n hele grote fan van onze dierenarts. Ze vind haar hartstikke aardig tot dat er onderzoek gedaan moet worden en dan vertikt ze het. Doordat zij de “plat” goed kent en ze dan rustig blijft liggen laat ik haar vaak op haar zij onderzoeken. Dit gaat prima en ze kan zich dan makkelijker overgeven! Ook is het een handig commando als je de nageltjes moet knippen of als er iets (bijvoorbeeld een grasaren) tussen haar voetkussentjes zit. Een erg handig commando die heel erg fijn is als er iets met je hond aan de hand is.

Het stappenplan:

  1. Vraag aan je hond om af te gaan. Kent je hond nog niet de af? Klik dan hier.
  2. Geef hem een beloning voor het commando “af”
  3. Meestal ligt je hond met zijn heup 1 kant op. Als dit het geval is dan pak je een snoepje tussen je vingers en je beweegt het snoepje van zijn neus naar zijn schouder.
  4. Zodra hij het snoepje achter volgt zal hij zelf al op zijn zij gaan liggen.
  5. Lukt dit niet probeer dan zachtjes met je handen je hond in de goede positie te “duwen”
  6. Zodra je hond op zijn zij ligt geef je hem direct een beloning.
  7. Herhaal dit zo vaak mogelijk als je hond de oefening snapt kan je het commando eraan koppelen.
  8. Je kan het commando “plat” gebruiken maar veel mensen gebruiken ook het commando “dood”. Vraag jezelf af waar je het commando voor wilt gebruiken als je de keuze maakt van commando.

Bedenk dus goed welk commando je wilt gebruiken. Zie jij jezelf bij de dierenarts al het commando “dood” geven? Ik denk het niet! Wil je het commando alleen gebruiken voor het plezier dan kan je natuurlijk wel het commando “dood” gebruiken. Wij gebruiken dus altijd het commando “plat”. Wil je nog meer commando’s lezen? Klik dan hier. Ik ben heel erg benieuwd of jouw hond dit commando al kent! Mocht dit zo zijn stuur dan zeker eventjes een leuk filmpje of foto in zodat wij deze kunnen plaatsen op ons Instagram kanaal. Tot de volgende commando woensdag!

Shelley

Shelley is de bedenkster van hondenwereldonline.nl. Hier blogt ze een aantal keer per week. Ze blogt hier over van alles wat met honden te maken heeft en deelt ze haar passie met haar lezers. Ze is trotse eigenaresse van Dwergkees Xena, haar grote liefde.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *