Vachtverzorging Xena
Puppy Verzorgingstips

Hoe doen wij de vachtverzorging van Xena?

Ik krijg heel vaak de vraag hoe wij de vachtverzorging doen van Xena of naar welke Trimsalon wij gaan. Vandaag ga ik jullie vertellen hoe ik de verzorging doe. Ik wil jullie erop attenderen dat ik haar vacht verzorging op mijn manier doe. Dit wilt natuurlijk niet zeggen dat dit de perfecte manier is. De perfecte manier van vachtverzorging is namelijk voor elke hond anders. Als jezelf niet weet hoe je de verzorging van je hond moet aanpakken dan raad ik je aan om even contact op te nemen met een Trimsalon.

Soort vacht:

Xena is een Dwergkees en deze honden hebben een dubbele vacht. Ze hebben een ondervacht deze is een beetje wollig en ze hebben wat stuggere haren wat over de ondervacht heen valt. De dode en de losse haren blijven in de ondervacht hangen. Daarom moet je een Dwergkees elke week kammen. Als je dit niet doet dan kan de ondervacht gaan klitten en dan kan de huid niet meer ademen. Als dit gebeurt dan kan je hond last gaan krijgen van huidproblemen en dat willen we natuurlijk niet! Ik kam Xena dus 1 keer per week helemaal en dit duurt ongeveer een uur. Wij kammen de haren om de viezigheid en de losse haren te verwijderen maar we doen dit ook om de bloedsomloop te stimuleren. Hierdoor groeien haar haren sneller en worden ze ook sterker.

Puppy:

Toen wij Xena kregen als pup waren haar haren een stuk korter. Dus kammen was op dat moment eigenlijk nog niet echt nodig. Toch ben ik elke dag met haar eventjes gaan oefenen. Hierdoor is zij het zo gewend om gekamd te worden en vind ze het helemaal niet meer erg om een uur op haar zij te liggen. Ik kam Xena eigenlijk altijd op schoot. De bovenkant en haar kraag kam ik altijd als ze zit en de rest dus als ze op haar zij ligt. Wij hebben haar altijd goed beloont als puppy maar dat is nu eigenlijk niet meer nodig. Soms is ze het eventjes zat en dan knuffelen we even voor dat we weer verder gaan. Ik probeer nooit boos op haar te worden als ze eventjes niet wilt omdat ik anders bang ben dat ze het kammen gaat associeren met iets negatiefs. Je merkt dat ze het zelf ook nu fijn begint te vinden om gekamd te worden en dat ze helemaal kan ontspannen tijdens het kammen.

Wassen:

Ook het wassen van de haren hoort bij de vachtverzorging van een hond. Xena was ik alleen op het moment dat ze in de modder heeft liggen rollen en dat ik het er niet meer uit gekamd krijgt. Een Dwergkees hoeft ook niet heel vaak gewassen te worden als je het kammen goed bij houd. Als je de hond te vaak wast dan worden de haren namelijk heel zacht en ontvet je de huid te vaak. Als wij haar toch wel willen wassen dan doen we dit natuurlijk met speciale hondenshampoo.

Producten:

Wij gebruiken verschillende producten voor de vachtverzorging. We gebruiken een anti klit spray tijdens het kammen. Ik merk dat Xena het fijner vind als we dit gebruiken. Dit komt omdat de haren best stug zijn. En daardoor is het fijner om de klitten te verwijderen met een anti klit spray in haar haren. De anti klit spray is van het merk Beeztes en ik vind het echt een aanrader. We gebruiken shampoo van het merk Tropiclean en ik gebruik deze dus niet heel vaak. Ik vind de shampoo lekker ruiken maar voor mij gevoel doet de shampoo niet meer voor de vacht dan het schoonmaken ervan. Ik gebruik eigenlijk altijd een kam om de dode en losse haren te verwijderen. We hebben ook een borstel die gebruik ik ook niet heel vaak. Ik gebruik hem soms op het moment dat ik wil dat haar haren er mooi uit zien maar dit gebruik ik niet echt voor het verwijderen van dode en losse haren.

Ik wil jullie er nog een keer op attenderen dat dit onze manier is van de vachtverzorging en dat dit niet voor elke hond hetzelfde is. Laatst hebben wij een kijkje bij een Trimsalon gedaan en hier hebben wij een blog over geschreven. Deze vind je hier. Hierin geef ik ook aan dat als jezelf niet weet hoe je de vachtverzorging moet doen om dan eens langs te gaan. Zij kunnen direct gepast advies geven. Wij zijn heel benieuwd hoe jij de vachtverzorging doet van je hond. Laat het ons weten via onze Social Media kanalen!

Shelley

Shelley is de bedenkster van hondenwereldonline.nl. Hier blogt ze een aantal keer per week. Ze blogt hier over van alles wat met honden te maken heeft en deelt ze haar passie met haar lezers. Ze is trotse eigenaresse van Dwergkees Xena, haar grote liefde.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *