Dromen
Verzorgingstips

Kennelhoest… en nu!?

Veel van jullie zullen het wel weten maar Xena heeft nu ongeveer een week last van Kennelhoest. We hebben hier veel vragen en opmerkingen over gehad en daarom heb ik besloten om hier iets meer informatie over te geven. Het blijkt dat veel mensen met een hond nog niet precies weten wat het is en hoe het komt dat je hond dit krijgt. Daarom deze blog om alle hondenbaasjes te informeren.

Wat is Kennelhoest?:

Kennelhoest is een besmettelijke infectie van de voorste luchtwegen. Je hond kan deze infectie oplopen door in contact te komen met andere honden. Dit kan zijn via hoesten, niezen en bek of neuscontact. Elke hond die in contact komt met andere honden heeft dus een kans op Kennelhoest. Ook al is je hond ingeënt. Wij kregen namelijk best vaak te horen: Is Xena niet ingeënt dan? Jazeker Xena is al een aantal maanden geleden ingeënt voor Kennelhoest maar ze komt vaak met andere honden in aanraking en daardoor heeft zij dit opgelopen. De plekken waar je hond het snelst Kennelhoest oploopt zijn shows, kennels, hondenscholen en drukke uitlaat veldjes. Zodra je hond besmet raakt met de ziekte krijgt je hond na 3 a 10 dagen klachten.

Symptomen:

De symptomen van Kennelhoest zijn:

  • Harde droge hoest
  • Kokhalzen tijdens het hoesten met slijm
  • Koorts
  • Sloomheid
  • Benauwdheid
  • Snotneus
  • Ontstoken ogen

Behandelingen:

Xena heeft van de dierenarts verschillende medicijnen gekregen. Deze medicijnen zijn een hoestdrankje om haar keel een beetje te ontzien en hier zitten ook vitamines in die het herstel versnellen. Ook heeft ze een pijnstiller gekregen met een ontstekingsremmer erin. Deze heeft ze gekregen voor 5 dagen en het hoestdrankje mag ze nemen als ze deze nodig heeft. Verder is het verstandig om je hond rust te laten houden. Wij merken ook aan Xena dat als ze druk gaat spelen of gaat rennen dat ze dan meer last krijgt van het hoesten. Ook is het verstandig om je hond een tijdje uit te laten met een tuigje in plaats van een halsbandje. Xena draagt altijd al een tuigje maar een halsband geeft extra druk op de keel van de hond waardoor hij meer last kan krijgen van het hoesten.

Besmettelijk:

Kennelhoest is besmettelijk en jouw hond kan dit dus ook overdragen naar andere honden. Wij hebben Xena ook een week lang niet met andere hondjes laten spelen of laten snuffelen zodat zij geen andere honden kon besmeten. Na 7 a 10 dagen is Kennelhoest niet meer besmettelijk. Ze kunnen nog wel een tijdje last houden van het hoesten. Dit kan soms wel een paar weken duren! Als je hond verder geen klachten heeft dan is dit geen probleem. Is je hond futloos en heeft hij geen trek meer in eten dan is het verstandig om toch nog een keertje langs de dierenarts te gaan. Voor de meeste mensen is Kennelhoest niet gevaarlijk of besmettelijk behalve als je bekend bent met luchtwegproblemen of als je een hele lage weerstand hebt (bijvoorbeeld bij chemo of AIDS) Dit is echter wel alleen als je hond last heeft van de Bordetella bacterie. Voor katten is Kennelhoest ook niet gevaarlijk maar de Bordetella bacterie veroorzaakt bij katten wel de niesziekte en kan ook longontstekingen veroorzaken.

Vaccinatie:

Je kan je hond inenten tegen Kennelhoest. Als je dit doet dan wil dit nog niet zeggen dat je hond hier helemaal geen last van kan krijgen. Het zorgt er wel voor dat je hond minder ziek is en dat hij er weer sneller boven op is. Het virus of de bacterie die Kennelhoest veroorzaakt blijft veranderen waardoor het lastig is om Kennelhoest helemaal te voorkomen. Je kan je hond inenten door een onderhuidse injectie te geven of door een neusspray. Xena heeft de neusspray variant gehad. Dit maakt echter niets uit voor de werking van de vaccinatie. Je kan de vaccinatie vergelijken met onze griepprik. Het zorgt ervoor dat je hond minder heftig en lang ziek is maar er bestaat nog wel een kans dat hij het kan krijgen.

Gelukkig gaat het al een stuk beter met Xena en hoeft ze alleen nog af en toe te hoesten. Ze is niet echt ziek meer. Ik raad iedereen aan om je hond alsnog in te enten voor Kennelhoest. Dit geldt helemaal voor honden die met veel andere honden in aanraking komen. Het zorgt ervoor dat je hond er minder last van heeft en ik vind dat heel veel waard. Mocht je toch nog vragen hebben rondom Kennelhoest dan kan je ons altijd een berichtje sturen via onze Social Media kanalen of via een berichtje.

 

Shelley

Shelley is de bedenkster van hondenwereldonline.nl. Hier blogt ze een aantal keer per week. Ze blogt hier over van alles wat met honden te maken heeft en deelt ze haar passie met haar lezers. Ze is trotse eigenaresse van Dwergkees Xena, haar grote liefde.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *