Schijnzwangerschap
Verzorgingstips

Schijnzwangerschap

Elke ongesteriliseerde teef kan er mee te maken krijgen. Schijnzwangerschap iets wat voor het baasje heel erg vervelend is maar vooral voor je hond is dit geen fijne periode. Schijnzwangerschap kan ontstaan tussen de 6 en 12 weken nadat je hond loops geworden is. Een ongesteriliseerde teef word elke 6 tot 9 maanden loops en kan hier dan dus last van krijgen. Maar wat zijn nou de symptomen voor schijnzwangerschap en hoe kan je jouw hond hierbij ondersteunen? In deze blog lees je mijn tips.

Symptomen:

Elke ongesteriliseerde teef kan last krijgen van schijnzwangerschap. Het is niet bekend of het ene ras er meer last van heeft dan het andere ras. De gedragssymptomen kunnen heel erg verschillen per hond. Hieronder vind je een paar van deze gedragssymptomen:

  • Onrustig
  • Minder actief en vrolijk
  • Nesteldrang. Dit uit zich meestal door alle speelgoed naar haar slaapplaats te brengen
  • Trekt zich terug
  • Snauwerig
  • Aanhankelijk
  • Pieperig
  • Minder eten

De ene hond zal zich wat meer terug trekken en zal misschien zelfs een holletje maken waarin ze gaat liggen. De andere hond zal juist heel veel aandacht zoeken wat zelfs soms irritant kan worden. Xena zit vooral in de eerste categorie. Ze trekt zich heel erg terug, gaat in haar bench slapen (wat ze normaal nooit doet!). Komt eigenlijk niet naar ons toe om te knuffelen en is heel erg op zich zelf. Ook eet ze minder goed als normaal. Naast dat je hond ander gedrag vertoont kan ze ook last krijgen van een aantal lichamelijke klachten namelijk:

  • Onverklaarbare gewichtstoename
  • Vergroting van de melkklieren
  • Melkproductie
  • Soms braken
  • Buikpers, dit is vergelijkbaar met het persen bij de geboorte van pups

Zwanger of schijnzwanger?:

Weet je niet zeker of je hond echt zwanger is of dat ze schijnzwanger is dan is het handig om dit eerst te laten onderzoeken bij de dierenarts. Deze zal een diagnose stellen met behulp van lichamelijk onderzoek, een echo of een röntgenfoto. Wij weten eigenlijk altijd zeker dat Xena niet zwanger kan zijn. In de periode dat zij loops is laten we haar namelijk niet met andere honden spelen en moet ze altijd aan de lijn blijven. Mocht je meerdere honden hebben waaronder ook reutjes dan is het verstandig om eventjes langs de dierenarts te gaan.

Tips en tricks:

Wij proberen Xena altijd een beetje met rust te laten. Als ze naar ons toe komt om te spelen of te knuffelen dan maken we hier altijd heel graag gebruik van! Heeft je hond echt heel erg last van nesteldrang dan kan je haar proberen af te leiden met bijvoorbeeld een leuk hersenwerkje. Heeft je hond echt last van ernstige gedragsafwijkingen of veel last van melkproductie dan kan je dierenarts hier ook medicijnen voor voorschrijven. Bespreek dit dus zeker eerst met je dierenarts!

Ik merk aan Xena dat zij de tweede keer loops veel vervelender vind dan de eerste keer. Wij willen haar dan ook zeker laten helpen. Dit is voor haar zelf een stuk fijner en voor ons ook! Ik ben heel benieuwd of jullie hond ook last heeft of last heeft gehad van schijnzwangerschap en wat jullie tips hiervoor zijn! Deel ze zeker met ons via ons Instagram en wil je meer lezen over de loopsheid? Klik dan hier.

 

*Foto is gemaakt door TySy Fotografie

Shelley

Shelley is de bedenkster van hondenwereldonline.nl. Hier blogt ze een aantal keer per week. Ze blogt hier over van alles wat met honden te maken heeft en deelt ze haar passie met haar lezers. Ze is trotse eigenaresse van Dwergkees Xena, haar grote liefde.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *