Loops
Opvoedtips Verzorgingstips

Help! Mijn hond is loops!

3 weken geleden is Xena voor het eerst loops geworden en daar komen dan direct vragen bij kijken natuurlijk. Want wat moet je precies doen? Hoe werkt de loopsheid eigenlijk en wat kan je verwachten? Vandaag deel ik mijn ervaringen met jullie over de loopsheid van Xena.

 

Hoe verloopt de loopsheid van een teef?:

Voordat je hond loops is komt je hond in een pre-puberteit. Per hond verschilt het hoelang deze puberteit duurt. Meestal is het tussen de 6 en de 24 maanden. Bij Xena heeft deze periode 9 maanden geduurd. Meestal duurt het bij grotere honden langer als bij kleinere honden. De eerste dag van de loopsheid begint op het moment dat er vocht uit de vagina komt. Dit kan bloederig zijn maar dit hoeft niet. De teef accepteert op dat moment ook geen reuen om haar heen. Xena was hier denk ik een beetje een uitzondering in. Zij vond reuen gewoon net zo leuk als voorheen. Sommige honden kunnen wel heel erg gaan mopperen tegen andere reuen dus hou hier een beetje rekening mee. Na 10 dagen krijgt je teef een eisprong en op dat moment is ze klaar om gedekt te worden. Je zal ook wel merken dat je teef reuen opeens een stuk leuker vind. De gemiddelde duur van de loopsheid is 3 weken maar dit verschilt bij elke hond wel een klein beetje. Meestal worden teven elke 6 maanden loops maar ook daar zijn uitzonderingen. Er zijn namelijk honden die maar 1 keer per jaar loops worden. Een teef blijft haar hele leven loops maar de vruchtbaarheid word wel vermindert.

Kenmerken van de loopsheid:

Niet elke hond heeft alle kenmerken en daarom is het soms lastig om te zien of jouw hond loops is. Ze noemen dit ook wel een stille loopsheid. Echter merk je het bijna altijd wel aan de grotere interesse van reuen naar jouw hond toe. Verdere kenmerken zijn:

 • Vulva kan opzwellen
 • Bloed kan naar ijzer ruiken maar dit mag niet stinken
 • Minder eetlust
 • Kleinere plasjes en ook vaker plassen
 • Blafferig
 • Onrustig
 • Humeurig
 • Afgeleid
 • Zelfstandig

Wij merkten aan Xena dat ze meer afstand van ons nam. Normaal wilt ze alleen maar met ons knuffelen en spelen en nu deed ze dit vooral zelf. Ook blafte ze meer en kon ze vaak haar energie niet helemaal kwijt omdat wij geen lange wandelingen met haar konden maken. Daardoor deden we vaak andere dingen met haar binnen. Denk hierbij aan denkspelletjes of trainen op commando’s.

Tips:

Wij hebben een aantal tips voor jullie die je kan gebruiken als je hond loops is!

 • Houd je hond aan de lijn en laat haar niet los lopen. Zo voorkom je dat je hond ongewenst gedekt kan worden. Doe dit ook als het bloeden al wat aan het verminderen is.
 • Probeer je hond uit te laten op het moment dat het buiten geen spitsuur is. Ik denk dat we allemaal wel de tijdstippen weten dat het echt spitsuur is met honden buiten. Probeer dit te vermijden.
 • Ga niet naar het bos, strand of andere plekken waar veel reuen los lopen. Zo voorkom je dat andere loslopende reuen maar achter je aan blijven lopen!
 • Als je hond zijn energie niet kwijt kan door de kortere wandelingen, doe dan denkspelletjes met je hond. Wij hebben dit nu veel meer gedaan met Xena en dit vond ze heel erg leuk! Wil je weten waarom denkspelletje zo goed zijn voor je hond? Klik dan hier.
 • Train met je hond zodat zij ook daar de energie in kwijt kan maar leer haar geen nieuwe commando’s aan. Omdat je hond snel afgeleid is kan ze dit niet goed opnemen en kan ze gefrustreerd raken.
 • Was het kussen en de kleedjes regelmatig
 • Heeft je hond heel erg veel last van bloed dan kan je een loopsheidbroekje overwegen. Deze kan je bijna in elke dierenwinkel online en offline wel krijgen!

Ik hoop dat ik jullie wat tips heb kunnen geven die wij vaak hebben gebruikt. Heb jij zelf nou nog tips deel deze dan zeker op onze Social Media Kanalen zodat we de loopsheid voor elke hond wat makkelijker kunnen maken!

 

Foto gemaakt door TySy Fotografie

Shelley

Shelley is de bedenkster van hondenwereldonline.nl. Hier blogt ze een aantal keer per week. Ze blogt hier over van alles wat met honden te maken heeft en deelt ze haar passie met haar lezers. Ze is trotse eigenaresse van Dwergkees Xena, haar grote liefde.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *