Opvoedtips

Commando “touch” aanleren

Vandaag gaan wij het commando “touch” met jullie bespreken. Dit is een van Xena haar favoriete commando’s. Heel veel honden vinden het leuk om dit commando te doen en het kan ook heel erg handig zijn. Vandaag ga ik met jullie bespreken waarom dit nou zo handig is en hoe je dit commando aanleert aan je hond. Want eigenlijk is het een heel makkelijk commando!

Waarom:

Waarom zou je nou het commando “touch” aanleren? Ik heb het Xena vooral aangeleerd omdat ik het leuk vind om met haar te trainen maar het kan ook echt een functie hebben. Je kan de “touch” namelijk vervangen door een “hier”. Heel veel honden vinden de “hier” helemaal niet leuk omdat ze dan direct aangelijnd worden maar een “touch” associeren ze vaak met een beloning. Daarom kan het soms handig zijn om de “touch” te gebruiken als een “hier”. Ook kan je de “touch” uitbreiden zo zijn wij nu bezig om Xena de deur dicht te laten doen. De eerste stap daarvan is dus de “touch”. Als honden ergens bang voor zijn word vaak de tip gegeven om je hond af te leiden. Een “touch” is daar een heel goed commando voor omdat je hond dan echt even geconcentreerd bezig is. Voordat je begint met dit commando raad ik je aan om eerst onze basistips eventjes door te nemen. Deze kan je hier vinden.

Stappenplan:

  1. Laat je hond zitten. Kent jouw hond de zit nog niet? Dan raad ik je aan om deze eerst door te nemen met je hond. Klik hier voor het stappenplan.
  2. Geef je hond de beloning voor de zit.
  3. Steek je hand uit met je handpalm open voor de neus van je hond.
  4. Waarschijnlijk zal hij uit nieuwsgierigheid zijn neus tegen je hand aan duwen.
  5. Als dit gebeurt zeg dan direct “touch” en geef je hond de beloning.
  6. Gebruik je de clicker? Klik dan ook direct op het moment dat je hond zijn neus tegen je hand aan duwt.
  7. Lukt dit niet direct smeer dan iets wat lekker ruikt op je hand zodat je hond gaat snuffelen.
  8. Blijf dit herhalen tot je hond dit goed begrijpt.
  9. Als dit goed gaat dan kan je de afstand eens vergroten of je hand hoger of lager houden. Zo kan je dit commando nog een beetje variëren.

Ik ben heel erg benieuwd of jouw hond de “touch” al kent! Laat het ons zeker weten en ik ben natuurlijk ook weer heel erg benieuwd naar al jullie foto’s en filmpjes. Deze kan je met ons delen door de #hwocommando te gebruiken of door ons te taggen in je bericht of story op Instagram. Wij zijn heel erg benieuwd naar het resultaat!

Shelley

Shelley is de bedenkster van hondenwereldonline.nl. Hier blogt ze een aantal keer per week. Ze blogt hier over van alles wat met honden te maken heeft en deelt ze haar passie met haar lezers. Ze is trotse eigenaresse van Dwergkees Xena, haar grote liefde.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *