Shiatsu
Herplaatsers Honden fases Puber Puppy Senior Verzorging Verzorgingstips Volwassen

Shiatsu voor de hond?! JK Balance

Shiatsu voor honden, wat is dat eigenlijk en hoe gaat zoiets in zijn werk? Dat ga ik je vertellen, maar eerst zal ik mijzelf voorstellen. Mijn naam is Jill Kinkelaar en binnen mijn praktijk (JK Balance) bied ik verschillende behandelmethoden aan waarvan Shiatsu er één is. Zowel privé als in mijn werk ben ik altijd met dieren bezig. Zelf heb ik o.a. twee teckels die je veelvuldig als voorbeeld/ model voorbij ziet komen. 

Iets meer over Shiatsu:

Dan terug naar Shiatsu. Shiatsu is een eeuwenoude Japanse acupressuur techniek. ‘Shi’ betekent vinger en ‘atsu’ betekent druk. Vingerdruk dat is waar je binnen de Shiatsu mee werkt. Dit maakt meteen het verschil met acupunctuur duidelijk, je werkt namelijk niet met naaldjes. Je maakt wel gebruik van dezelfde acupunctuurpunten, maar bij de Shiatsu werk je ook op meridianen. Deze meridianen verbinden de acupunctuurpunten.

Meridianen:

Hoe werkt dit dan op het lichaam? De meridianen met daarop de acupunctuurpunten lopen over verschillende plekken op het lichaam. Deze meridianen zijn gekoppeld aan bepaalde organen. Binnen de Chinese geneeswijze hebben alle organen een dubbele betekenis. Om wat voorbeelden te geven de long en de huid worden gezien als één orgaan. De lever is natuurlijk de fysieke lever, maar ook gerelateerd aan de spieren. De nier is bijvoorbeeld gekoppeld met merg, dus die zet je dan weer in bij bijvoorbeeld hernia’s. Het doel van een behandeling is het lichaam weer zo op gang te helpen dat lichaam het zelf weer op gaat pakken. Je verhelpt de verstoring dus. Een verstoring kan door verschillende oorzaken ontstaan: ziekte, trauma, genetische aanleg of bijvoorbeeld littekens. 

Meridianen bij honden:

Honden weten trouwens perfect waar deze punten allemaal lopen. Zo zie je vaak een duidelijke voorkeur van plekken op het lichaam waar de hond niet of juist wel heel graag aangeraakt wil worden. Als eigenaren bijvoorbeeld met hun hond in de praktijk komen met jeukklachten en aangeven dat de hond aan zijn poten likt, dan vraag ik altijd waar precies. De hond kan bijvoorbeeld op de longmeridiaan aan het likken zijn om zijn huid te koelen als hij jeuk heeft. Ook aan andere kenmerken kun je al veel aflezen. Honden waarvan de neusvleugels bijvoorbeeld ruw zijn die hebben last van hun dikke darm. (de dikke darmmeridiaan eindigt bij de neusvleugels) Dit kan door bijvoorbeeld een antibioticakuur komen of wellicht krijgt de hond voeding waar hij het niet optimaal op doet. Wij zijn snel geneigd om bij zo’n ruwe neus een crèmepje te smeren, maar dat lost het onderliggende probleem niet op. Dat is tevens wat ik in mij praktijk wil nastreven; zoveel mogelijk de oorzaak bestrijden en niet alleen de symptomen en dit dan op een natuurlijke manier waardoor het lichaam niet nog eens extra belast wordt door eventuele bijwerkingen van bijvoorbeeld medicatie. Uiteraard is het prachtig dat deze middelen er zijn, maar als je het anders op kunt lossen is dit natuurlijk altijd beter!

Wanneer maak je gebruik van Shiatsu?:

Wanneer zet je Shiatsu in? Bijvoorbeeld bij: Artrose, Allergieën, Vacht/huidproblemen, Incontinentie, Problemen in het gangwerk, Stram/stijf, Ouderdomsklachten, Hernia, Reis/wagenziekte, Behandeling van littekens (zowel postoperatief als oudere littekens) Verstoorde hormoonhuishouding, Dier dat niet lekker in zijn vel zit, Overige niet duidelijk te definiëren klachten. En vergeet de preventieve behandeling ook niet! Hoe eerder je een disbalans kunt oplossen hoe kleiner de kans dat het uit gaat groeien tot een probleem. 

Mijn doel:

Ik wil zoveel mogelijk dieren fysiek en mentaal goed in hun vel laten zitten. En wist je dat je zelf ook al heel veel voor jouw hond kunt betekenen? Ik geef namelijk workshops waarbij je dit kunt leren! (zowel live als online) Heb je vragen of wil je meer weten? Neem gerust contact op via www.jk-balance.nl Je kan ons ook vinden via Instagram.

Shelley

Shelley is de bedenkster van hondenwereldonline.nl. Hier blogt ze een aantal keer per week. Ze blogt hier over van alles wat met honden te maken heeft en deelt ze haar passie met haar lezers. Ze is trotse eigenaresse van Dwergkees Xena, haar grote liefde.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *