Vooroordelen over honden
Opvoedtips

Vooroordelen over honden!

Ik denk dat iedereen ze in het dagelijks leven wel tegen komt, vooroordelen. Ook ik kom ze heel vaak tegen en ook als het om mijn hond Xena gaat. Soms vind ik het echt mega irritant en soms snap ik wel dat mensen sommige vooroordelen hebben. Maar wat zijn de meest gehoorde vooroordelen? En zijn het echt vooroordelen of zit er ook een kern van waarheid in? Ik heb aan jullie gevraagd wat de meeste voorkomende vooroordelen zijn en ik ben op onderzoek uit gegaan. Want is het echt zo dat grote honden gevaarlijk zijn? Of dat kleine honden niet lang kunnen lopen?

Welke vooroordelen komen wij zelf tegen:

Ik merk dat wij zelf ook vaak te maken krijgen met heel veel vooroordelen. Zo zijn er zelfs mensen die Xena zien als een gevaarlijke hond. Meestal is dit gebaseerd op haar enthousiaste gedrag. Dit leggen we vaak uit dat ze alleen maar enthousiast is en dat ze niets zal doen. Toch denken mensen vaak door dat Xena enthousiast is dat ze daardoor gevaarlijk zou zijn. Maar kan je een hond op basis van zijn gedrag, ras of grootte bestempelen als gevaarlijk? Mijn mening is van niet. Ook krijgen we vaak de opmerking dat Xena niet een “echte” dwergkees is. Nou klopt dat wel een klein beetje. Xena heeft geen stamboom en is dus eigenlijk een look a like. Toch weten mensen het vaak wel “beter” en moet het altijd eventjes benoemd worden. Ik denk dat je baasjes hierin vrij moet laten. De ene kiest voor een hond uit het asiel en de volgende kiest een hond met een stamboom maar er zijn ook genoeg mensen die kiezen voor een kruising of voor een look a like. Ook krijgen we vaak de opmerking dat Xena een echte knuffelbeer is. Dit klopt gedeeltelijk, Xena zou nooit op schoot gaan liggen slapen wel wilt ze graag knuffelen op haar manier. En het laatste vooroordeel waar we vaak mee te maken krijgen is “die hond blaft toch alleen maar?” Ja, Xena blaft net zoals iedere andere hond maar ik denk dat ze een van de weinige honden is die niet blaft als de deurbel gaat!

Vooroordelen waar andere hondeneigenaren tegen aan lopen:

Omdat ik weet dat wij met een aantal vooroordelen dagelijks te maken hebben kon het bijna niet anders dan dat mijn volgers dit ook hadden. Daarom ben ik op onderzoek uit gegaan! Ik heb aan mijn volgers via Instagram gevraagd waar hun nou tegen aan liepen. En eigenlijk kwamen vaak dezelfde vooroordelen terug. In deze blog ga ik de meeste voorkomende vooroordelen met jullie bespreken en ik ga ze of bevestigen of ontkrachten. Ik ben heel erg benieuwd ook naar jullie mening dus na het lezen van deze blog laat ook zeker een reactie achter zodat we er met ze alle gezellig over kunnen kletsen.

Eerste vooroordeel: Deze hond kan vast niets leren en is ontzettend eigenwijs of dom.

Dit vooroordeel kwam een aantal keer terug bij mijn volgers. Dit ging ook over verschillende hondenrassen. Ik ben op onderzoek uit gegaan. Is het echt zo dat je een bepaald hondenras helemaal niets kan leren omdat ze eigenwijs of dom zouden zijn? Natuurlijk is het zo dat er sommige honden moeilijker leren dan andere. Ook geldt dit voor verschillende hondenrassen. Sommige rassen staan er om bekend dat ze iets minder makkelijk leren. Maar je hebt natuurlijk ook rassen die bekend staan omdat ze heel leergierig zijn en ook daar heb je uitzonderingen op. Eigenlijk is dit precies hetzelfde als met mensen. De ene leert sneller als een ander maar ieder persoon kan iets leren! Daarom ben ik van mening dat je elke hond iets kan leren. Al duurt het heel erg lang, moet je heel erg veel geduld hebben en moet je het echt leuk maken voor je hond. Elke hond kan iets leren. Mocht het je niet zelf lukken vraag dan is hulp aan een professional. Je maakt je hond en jezelf echt een stuk blijer als je hond wel wat basis dingetjes kan. Ik ontkracht dan ook dit vooroordeel. Elke hond kan naar mijn mening iets leren desnoods met professionele begeleiding.

Tweede vooroordeel: Jouw hond is groot, ziet er gevaarlijk uit of is een gevaarlijk hondenras.

Kan je vanuit de buitenkant zien aan de grootte, uiterlijk of ras of een hond gevaarlijk is of niet? Natuurlijk kan je aan de lichaamstaal van een hond zien of hij vrolijk is of dat hij zich niet op zijn gemak voelt. Maar ik denk niet je door het uiterlijk van een hond kan zien of hij gevaarlijk is. Een hond met een zwarte vacht is echt niet gevaarlijker dan een hond met een bruine vacht. Dat geldt ook voor de grootte. Sommige honden zijn heel groot maar doen helemaal niets terwijl sommige kleine honden kunnen uitvallen. Ook aan het hondenras kan je niet zien of een hond gevaarlijk is. Sommige rassen staan bekend als “gevaarlijke” rassen maar als die honden goed opgevoed zijn en goed naar hun baas luisteren dan is er eigenlijk niet zo heel veel aan de hand.

Derde vooroordeel: Grote honden moeten veel lopen, kleine honden moeten weinig lopen.

Nogmaals aan het uiterlijk van een hond valt niet heel veel te zeggen. Ik denk dat elke hond veel beweging nodig heeft of hij nou klein of groot is. Het heeft meer met het energie level van je hond te maken dan met de grootte. Verder kan je hond ook zijn energie kwijt op een andere manier dan alleen wandelen. Zo kan je leuke denkspelletjes met je hond doen of je gaat je hond trainen op gehoorzaamheid. Zoek je nog wat inspiratie? Check dan onze andere blogs over commando’s.

Vierde vooroordeel: Deze honden blaffen toch altijd heel erg?

Zoals je net gelezen hebben krijgen wij ook vaak te maken met dit vooroordeel. Het klopt inderdaad dat de ene hond sneller blaft dan de andere. Sommige rassoorten staan hierom meer bekend als andere. Maar ook op deze regel zijn er altijd uitzonderingen. Echt niet alle honden van dat ras blaffen extreem erg. Ook dit is dus een vooroordeel. Gedeeltelijk is het zeker waar dat sommige rassen bekend staan om het vele blaffen maar echt niet elke hond is hetzelfde!

De volgende keer dat je te maken krijgt met een vooroordeel kan je die mensen gewoon door sturen naar deze blog! Dan hoef je zelf nooit meer iets uit te leggen. Ben je het er zelf niet mee eens of wil je hier nog eventjes verder over kletsen? Doe dit dan zeker via onze social media kanalen of via onze online community! Heb jij jezelf nog niet aangemeld voor onze community doe dit dan zeker! Klik hier voor de community.

 

*Foto is gemaakt door TySy Fotografie.

Shelley

Shelley is de bedenkster van hondenwereldonline.nl. Hier blogt ze een aantal keer per week. Ze blogt hier over van alles wat met honden te maken heeft en deelt ze haar passie met haar lezers. Ze is trotse eigenaresse van Dwergkees Xena, haar grote liefde.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *